Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

05 юли, 2013

Питка за кръщене


1 кг брашно
1 с.л. захар
1 кубче прясна мая
2 яйца
1 белтък
200 г кисело мляко
300 мл прясно мляко
1 к.ч. олио
бял сусам за поръсване

За намазване

1 жълтък
30 мл прясно мляко
1 с.л. олио

В купа смесваме маята с предварително затопленото 100 мл прясно мляко. Леко разбъркваме, добавяме захарта и толкова брашно, че да се получи гъста каша. Оставяме сместа да втаса.
В отделна купа разбиваме яйцата.
Разбиваме добре, прибавяме киселото мляко. Наливаме останалото прясно мляко, размесваме добре всички продукти, докато се получи еднородна смес. Наливаме 2-3 с.л. олио.
Пресяваме брашното. В средата оформяме кладенче, поръсваме с 1 с.л. захар.
Наливаме сместа, добавяме втасалата мая.
Размесваме добре всички продукти, омесваме меко тесто. Поставяме го в намаслена тава, намазваме го с олио, оставяме го да втаса.
Разделяме тестото на 2 еднакви части, от едната половина отделяме 1 топка. Разточваме най-голямата част на тънка правоъгълна кора, отрязваме отстрани лентички.
Намазваме равномерно с олио, навиваме я на руло. Леко придърпваме настрани, за да е равномерно като дебелина по цялата дължина.
Поставяме рулото по краищата на намазнена тава, като между стените и рулото оставяме разстояние.
Разрязваме с ножица тънки лентички с дебелина между 0,5 и 1 см, без да режем до край. Всяка една лентичка местим последователно наляво и надясно.
В средата слагаме отделената най-малка част, която оформяме на топка. Отгоре върху топката декорираме с отделените лентички, оформяме решетка.
Около топката поставяме навитото на руло трето парче тесто. Оставяме питата да втаса.
Смесваме отделения жълтък с прясното мляко и олиото. Намазваме питката с помощта на четка.Поставяме в най-ниската част на предварително загрята фурна. Печем на 160 градуса до готовност,ако отгоре започва да се зачервява се завива с фолио до като се изпече

Източник

1 коментар:

  1. Донка, питката е уникална!
    Радвам се че най-после можах да открия блога ти, макар и случайно! Срещаме се във ФБ, но с удоволствие ще те посещавам!
    Поздрави!
    /проверката с думи, че не съм робот затруднява връзката. Като не мога 2 - 3 пъти да се свържа се отказвам :)/

    ОтговорИзтриване