Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

01 август, 2009

Милинки


По рецепта на "Мама Цоцолана"-от форума на "Бг-мама"

1 коф. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко(или вода)
1 с.л. сол
1 с.л. олио
1/2 с.л. оцет
1 яйце
мая 2 пакетчета на "Д-р Йоткер"
1 кг брашно
по желание може и около 200 грама сирене
За заливката
250 грама масло или маргарин
2 супени лъжици брашно
1 кафена л. сол


В машината за хляб се слагат последователно продуктите както е редът.Пуска се на програма 7.След втасването изваждам,и започвам да оформям милинките като ги слагам в подходяща тава.Оставям да втасат повторно и след това заливам отгоре със сместа за заливка.Пускам фурната да се пекат на 180 градуса,като в последствие я намалям

Ябълков сладкиш "Емануил"




5-6 големи ябълки
2 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. масло /маргарин/ /ако не ви харесва маслено тесто, може да сложите чаша и половина/
1 ч.ч. смлени бадеми
1 1/2 ч.ч. захар /ако ябълките са по-кисели може чашите да станат 2/
щипка сол
2 с.л ликьор амарето или някаква есенция конячна или ромова
ванилия


Обелените и нарязани ябълки на не много дебели кубчета слагаме във съд с вода и сок от лимон за да не почернеят.
В една малка тенджерка или някакво тиганче дълбоко слагаме изцедените ябълки със 4 с.л захар и ликьора /коняк или ром /
Задушаваме ги докато поомекнат, да се изпари водата им и се карамелизират.
Разтопяваме маслото, а в една купа объркваме брашното, бадемите, захарта, ванилията, и щипката сол.
Към сухата смес добавяме после и маслото, трябва да стане на трохи сместа.

В една намаслена тавичка слагаме на дъното 2/3 от сместа, заглаждаме малко и изсипваме ябълките отгоре, върху тях и останалата смес.
Печем на 180 градуса докато се запече хубаво в предварително загрята фурна.

Бързи толумбички

1ч.ч. извара
1ч.ч. брашно-пресято
1 яйце
1/2 ч.л.сода за хляб
Всички продукти се разбъркват.с шприц се оформят гъсенички/не много дълги/ и се пържат в много и сгорещено олио.след като изстинат се заливат с горещ сироп.
за разлика от традиционните толумбички,тези не поемат мазнина .
вкусни и почти диетични!

Котопита /пита с пиле/




2 блата бутер тесто
2 пилешки гърди /или остатъка от пиле/
1 червена чушка
1 жълта чушка
1 зелена чушка
половин тиквичка /малка/
2 средни моркова /или 1 голям/
1 малка глава лук
50 гр грах
100 гр гъби
200 гр настърган кашкавал
3 лъжици топено сирене
сол
чер пипер
риган
1 малка чашка прясно мляко
малко мазнина /олио, маргарин/



Начин на приготвяне:

Сваряваме в подсолена вода /или кубчета кнор, или маги/ пилешките гърди. След като се сварят добре ги накъсваме на дребни парченца.
Запържваме ситно нарязания лук в малко мазнина, добавяме после - морковите, гъбите, граха и поливаме малко от пилешкия бульон, оставяме да се задушат малко. След няколко минутки добавяме и нарязаните чушки и тиквичката. Като станат готови зеленчуците, не трябва да са напълно сварени /запържени/ ги оставяме да поизстинат малко, след което ги объркваме със топеното сирене и добавяме накрая и пилешкото месо. Разбъркваме много добре сместа. Добавяме и малко риган, чер пипер /но тях, ако нямате остатък от пилешко месо, може да ги сложите още като се варят гърдите в бульона/. Иначе всеки може да сложи каквата подправка му харесва.
В една намаслена тавичка поставяме 1 блат бутер тесто и отгоре изсипваме изстиналата смес, наръсваме хубаво със кашкавала, и слагаме и другия блат. Нарязваме горния блат, както ще се поднесат парчетата пита, намазваме ги със малко прясно мляко и питата е готова вече за фурната.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се опече.



ПП Един тип от мен, аз използвах готови замразени микс зеленчуци.
Става същото, както и със пресните.

Бугаца -Серес



1 пакет кори за баница
1 литър и половина прясно мляко
160 гр захар
120 гр грис /от дребния/
1 пакетче нишесте
4 яйца
1 пакетче ванилия
пудра захар

В една тенджера слагаме прясното мляко със захарта да се стопли на котлона и после добавяме размитото нишесте с малко мляко и гриса, яйцата предварително разбити. Бъркаме постоянно докато се получи гъст крем. Покриваме със кухненско фолио за да не получи коричка и оставяме да поизстине.

Разделяме корите на две и започваме да нареждаме в тавата първата половина като мажем всяка с разтопено масло /по-добре тавата да е правоъгълна/. Слагаме крема и подреждаме втората половина от корите. Нарязваме на парчета и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна

Шоколадови топки от козунак


Рецептата е взета от форума "Гответе с мен"

около 250гр.сух козунак
около 150 гр. бисквити с какао
50гр.орехови ядки
2-3с.л.пчелен мед
1-2 с.л.какао
около 80 гр.меко масло
около 50 мл. прясно мляко
есенция - ванилия , ром
За глазурата :
80 гр.шоколад
20гр.краве масло
2 с.л.прясно мляко
Освен това : сладко от ягоди/ за пълнеж/ и шоколадови пръчици / за украса/
Приготвяне :Козунакът се натрошава на ситно.Отделно ореховите ядки се запичат за около две минути в микровълнова печка.След това бисквитите и орехите се смилат.Прибавят се към козунака.Добавят се маслото , прясното мляко , меда , какаото и есенциите.Омесва се тесто.Ако е много сухо се добавя още прясно мляко , ако пък е необходимо се добавят още смлени бисквити.От тестото се правят топчета , в които за пълнеж се слага малко сладко от ягоди.Готовите топчета се потапят в шоколадовата глазура и поръсват се с шоколадови пръчици .

29 юли, 2009

Трицветен кекс




По рецепта на Mivis от "Гответе с мен"

7 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
1 1/2 чаена чаша брашно/аз използвах Фарин-ап/
1 чаена лъжица сода /ако се използва обикновено брашно/
8 супени лъжици олио
2 супени лъжици какао
1 СМЕС: Разбиваме 4 жълтъка и 3 цели яйца + 1 ч.ч. захар + 8 суп.лъж. олио +
1 ч.ч. брашно смесено със содата. Разделя се на две части, като едната е малко повече от другата
2 СМЕС: Тази, която е по-малко към нея се прибавя какаото.
3 СМЕС: Разбиват се 4 белтъка на сняг и се прибавят 1/2 ч.ч. захар + 1/2 ч.ч. брашно.
Подрежда се в намазана с олио и поръсена с брашно кексова форма
Сместа се насипва с лъжица равномерно навсякъде.Всяка една смес покрива напълно предната.
Изсипваме първо кафявата,после бялата-като върху бялото се поръсва с цедка сухо какао да покрие навсякъде.
Най-отгоре върху сухото какао се насипва жълтата смес.
Пече се в предварително загрята фурна до 100-150 градуса около 30-35 мин.
Наръсва се с пудра захар,а при желание може да се направи и различна глазура