Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

13 юли, 2009

Печен донатс

ПО РЕЦЕПТА НА PETRINA ОТ "ГОТВЕТЕ С МЕН"

1 -1/3 ч.чаша топло мляко1 пакетче мая /2 1/4 ч.лъжица/
2 суп.лъжици масло,меко
2/3 ч.чаша захар
2 яйца
5 ч.чаши брашно
1 ч.лъжица сол


1/2 ч.чаша разтопено масло
1-1/2 ч.чаша захар
1 суп.лъжица канела



Поставяме продуктите в казанчето намашина за хляб в последователен ред /първо течните продукти, млякото,маслото,сол,захар,разбитите яйца/и накрая брашното в което правим кладенче и поставяме маята.Пускаме на програма 7 от машината.Оставяме да втаса.След това,поставяме тестото върху набрашнена повърхност и разточваме с дебелина на тестото 1-1.5 см. Изрязваме кръгчета и поставяме в тавата покрита с хартия за печене и ,изрязваме вътрешността /дупката/, по този начин се запазва формата, и няма да се изкриви при принасянето.
Покриваме и оставяме за още 45 мин. да удвои обема си.
Загряваме фурната на 180гр. и печем за 8-10 мин или докато станат златисти.
Докато поничките се пекат поставете маслото в дълбока чиния а в друга смесете захарта и канелата.
Извадете и оставете за 1-2 мин. да се охладят.
Извадените понички потопете в маслото и после в захарната смес. Поставете ги върху кухненска хартия да се по отцедят от маслото.

Лесни и бързи милинки

ВКУСНИ И ЛЕСНИ МИЛИНКИ
1 мая (42гр) - това е точно 1 кубче прясна мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
около 100гр масло, може и по-малко, може и повече. Може мас, може и олио.
2 яйца
200гр сирене (може и повече)
3 ч.ч. брашно

Затопляте леко млякото и трошите маята в него. Оставяте да постои малко. В дълбок съд си слагате солта и захарта. Сипвате млякото с маята, добавяте натрошеното сирене, яйцата и брашното. Не месите, само бъркате с дървена лъжица и готово. След това си взимате две големи тави, хубаво ги намазнявате, топите си богато ръцете в стопеното масло и късате и оформяте топчета колкото орех. Редите едно до друго в тавите и ги слагате на топло да втасат. След това печете. Отгоре може да се наръсят по желание - с червен пипер, с нещо люто, с ким, кой каквото иска. На не много силна фурна, до порозовяване, че отдолу лесно се препичат и не е желателно, стават сухи. Аз слагам и отдолу на тавата, както и ситно царевично брашно ( и отгоре и отдолу), става страхотна хрупкава коричка!

за заливката:
1пакетче масло-125гр.
2супени лъжици брашно
1чаена лъжичка сол
/това трябва да стане кашичка/
олио

Раирани кифлички

ПО РЕЦЕПТА НА MARABU ОТ "ГОТВЕТЕ С МЕН"

200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 с л суха мая ***
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно


150 г нарязан кашкавал тип Гауда

1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио


** В оригиналната рецепта маята е 1 с л , но 1 1/4 ч л суха мая са напълно достатъчни за 300 г


. Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
. Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
. Бухналото тесто се разд
еля на 16 топки (1 топка = 37 г).

Кашкавалена изненада

РЕЦЕПТАТА Е ОТ ФОРУМА НА "BG MAMMA"

Разтопявате кашкавала като го слагате в найлонова торбичка и варите в гореща вода,колкото да се разтопи кашкавалът.Разстилате върху стреч фолио. Върху така получената "палачинка" слагате маслини,кисели краставички,малко шунка или друг вид колбас,печена червена чушка. всичко това ситно нарязано. Навивате го на руло и слагате да стегне в хладилника.

Лучени теринчета

ПО РЕЦЕПТА НА MagdaNik ОТ ФОРУМА "ПЕРФЕКТНАТА ВЕЧЕРЯ"

4 глаВи стар лук, нарязан на лунички
6-7 ск. чесън, нарязани
3 с.л. олио
3 с.л. масло
сол, пипер, кориандър,
пилешки бульон, вегета
500 мл течна сметана
около 500 мл вода
6 айца

В олиото и маслото изсипваме нарязания лук, добавяме малко от водата и задушаваме, след изпаряването на вода се пържи лука около 10-тина минути до зачервяване, добавят се чесъна за 20-тина секунди и наливаме останалата вода като слагаме всички подправки . Сместта ври 5 минутки и при непрекъснато бъркане добавяме течната сметана, оставяме да поври заедно 2-3 минути. Пасираме на гладък крем и след изстиването (поне 30 минутки) добавяме разбити 6 яйца за този 1 л течност, на принципа на крем карамела.Разливаме във формички и слагаме в тава. Пече се по същия начин: в студена фурна слагаме тавата, пълним я със студена вода и печем около час и половина на 145 градуса.

С ринг , който съответства на размера на купичката се изрязват кръгли филийки , които се изпичат в тостер или на фурна с обилно количество мазнина по избор.

В една касерола се слага малко олио, в което за 20-тина секунди се изпържват 4-5 ск. чесън и се добавя 1 нарязан пресен домат, малко сол, вегета, пипер и след като се сгъсти се пасира и се залива върху поставените върху канапенцата теринчета. Със соса може много да се експериментира. С терините също.

Яйчено руло

ПО РЕЦЕПТА ОТ ФОРУМА "БИБЕРОНА .КОМ"

3 ЯЙЦА
50 ГРАМА ШУНКА
50 ГРАМА КАШКАВАЛ
30 ГРАМА ГРАХ
4 ЛЪЖИЦИ СМЕТАНА
2 ЩИПКИ КЪРИ
КОПЪР И МАГДАНОЗ
КАШКАВАЛ ЗА НАРЪСВАНЕ
СОЛ,ОЛИО
В КУПИЧКА ЧУКВАМЕ ЯЙЦАТА ПРИБАВЯМЕ СИТНО НАРЯЗАНИЯТ КОПЪР И МГДАНОЗ
ЗАСТИЛАМЕ ДЪНОТО НА ПРАВОЪГЪЛНА ТАВИЧКА С ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ И НАМАЗВАМЕ С ОЛИО.ИЗСИПВАМЕ РАЗБИТИТЕ ЯЙЦА И СЛАГАМЕ ТАВИЧКАТА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА.ПРИГОТВЯМЕ СИ ПЛЪНКАТА
ЩОМ ЯЙЦАТА ПОЧТИ СЕ СТЕГНАТ НО В СРЕДАТА ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ МЕКИ ИЗВАЖДАМЕ ТАВИЧКАТА,РАЗПРЕДЕЛЯМЕ ОТГОРЕ ПЛЪНКАТА И НАВИВАМЕ НА РУЛО-ОТГОРЕ ПОРЪСВАМЕ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ И ВРЪЩАМЕ ДА СЕ ДООПЕЧЕ.

Спаначени бисквити




ПО РЕЦЕПТА НА "ВКУСНО С ЙОЛИ"
За кората:
300г спанак
3 яйца
120г брашно
сол, черен пипер, индийско орехче
1 скилидка чесън

За плънката:
200 г меко сирене /или сирене крема,или 1 кутия сирене Exquisa/
1/2 червена или оранжева чушка
1 щипка лют червен пипер
1 супена лъжица зехтин
200 гр.пушен бекон или друг вид колбас

Приготвяне

Почистеният и измит спанак се задушава в тенджера без вода.Достатъчно е само да омекнеОтцежда се добре в цедка и се оставя да изстине.В купа се пасира на гладък крем спанака,чесъна и копъра.Подправя се на вкус със сол и индийско орехче.

Белтъците се разбиват на сняг и с внимателно бъркане се прибавят към спаначеното пюре,като се редуват с нишестето.Сместа се изсипва в правогълна тава,постлана с хартия за печене.Блатът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8 - 10 мин.След като се извади от фурната се оставя да изстине 2 -3 мин.,но още топъл се завива на руло заедно с хартията.Оставя се да изстине напълно.

Сиренето се разбива с пасатор на гладък крем.По желание може да се добавят различни подправки

Спаначеното руло се развива и се намазва навсякъде с крема от сирене.Върху него се нарежда бекона,нарязан на тънки филийки/Аз специално настъргах колбаса/.Всичко се завива на стегнато руло,което се завива в алуминиево фолио и се замразява във фризара. 20 мин. преди поднасяне,рулото се нарязва на тънки кръгове.