Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

22 април, 2014

Бавно печено агнешко бутче




1,5 кг агнешко бутче
1 с.л. брашно
1/2 с.л. червен пипер 
1 с.л. олио
1 ч.ч. доматен сок или доматено пюре
 бахар,черен пипер,сол


1 бира
Универсална подправка
Салвия /градинска подправка/
Дивисил
няколко скилидки чесън
За гарнитурата
1 набор агнешки дреболии
1 чаена чаша ориз
1 връзка зелен лук
Зелени подправки /Джоджен,Дивисил,Магданоз/
1 супена лъжица Универсална подправка
20 мл олио
чер пипер,сол
1 морков


Бутчето се измива хубаво и поставя в подходяща тавичка,на различни места се шпикова като се правят разрези в които се поставят скилидки чесън,чер пипер,малко Салвия и универсална подправка.Така престоява около 2-3 часа.В тавичката наливаме 1 бира,малко от доматеният сок също наливаме или разреждаме с малко бира ако е гъст сокът. малко чер пипер на зърна и бахар.Добавяме и малко вода.Сосът трябва да стига до половината на месото.
Правим си кашичка от 1 супена лъжица олио ,1 супена лъжица брашно и няколко лъжици вода.С така приготвената кашичка намазваме агнешкото бутче.Завиваме с алуминиево фолио и печем на бавен огън около 2 часа.
След това се проверява ако е готово месото,да се е отделило от кокъла се маха фолиото и се запича до получаване на хубава коричка.
За гарнитурата сваряваме агнешкият набор,нарязва се на дребно.В отделен съд запържваме лукът с нарязаният на дребно морков,прибавяме дреболиите и леко запържваме.
Измиваме хубаво оризът и го прибавяме към дреболиите заедно с подправкитеи.Изсипваме в подходяща тавичка като добавяме от водата в която са вряли дреболиите.Запичаме до готовност.


10 април, 2014

Мързелива баклава- Валя



1 пакет листи за баница
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша орехи
1 бакпулвер
4 яйца
ванилия
1 пакетче краве масло
 За сиропа
3 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода

Разделят се листите на две.Едната половина се навива на руло и се нарязва на тънки ленти.Поставят се в подходяща намазана тавичка,като се разрошват самите листи.Върху тях се изсипва сместа от яйцата,захарта,олиото, ванилията,и брашното с бакпулвера. Наръсваме с препечени начукани орехи. Върху тази смес се поставя останалата част от листи също нарязана на тънки ленти  разрошени върху сместа.
Отгоре се излива разтопено масло.
Печем до готовност,да порозовее отгоре и бодната клечка да излиза суха.След като изстине баклавата се залива с горещ сироп .Оставя се една нощ да попие хубаво сиропа

28 март, 2014

Ципура на скара с ароматно билково песто



Риба Ципура
200 грама Левурда
200 грама Салвия /Градински чай/
100 грама орехи
100 мл олио
2 лимона
За пестото
В подходящ съд се поставят билките Левурда,Салвия и малко орехи с олио или зехтин.С пасатор се пасира докато стане еднородна смес.

С това песто се напълват коремчетата на рибите,поставят се 2-3 резенчета лимон. Нарязва се напреко рибата на 2-3 места,като в разрезите се поставя по малко от пестото,също така се напълват и коремчетата на рибите с песто,заедно с няколко резенчета лимон.Намазва се с олио от всички страни и се поставя на скарата за печене.Първите 10 минути не се обръща рибата.Пече се до готовност.

25 март, 2014

Коприва на фурна




750 грама коприва
200 грама кромид лук
Джоджен,Девисил,Целина ситно нарязани
50 гр брашно
200 гр.натрошено сирене
3 яйца+3 яйца за заливка отгоре
300 мл прясно мляко
1 супена лъжица Зеленчукова подправка
1 кофичка кисело мляко

Копривата се измива и нарязва на дребно.Прибавя се нарязаният лук и зелените подправки.Посолява се прибавя се брашното и се запържва с малко олио.След като се запържи и задуши леко се сваля от котлона,прибавя се сиренето и се изсипва в подходяща тавичка.Заливаме с разбитите яйца и прясното мляко.Печем до готовност.След тово заливаме с 1 кофичка киксело сляко и още 3 разбити яйца и заливаме отгоре.Отново пъхаме във фурната докато получи хубава коричка да порозовее.


22 март, 2014

Торта" Гараш"



В необятното пространство на интернет се срещат безброй много рецепти на тази торта,както се изрази една моя позната храна на боговете.Но аз се спрях на рецептата предложена от Мария Христу,защото тя беше най изчерпателна и най добре обяснена.Благодаря на Мария за тази изключителна торта.


За блатовете:
10 белтъка
400 гр. захар
300 гр. смлени орехи предварително препечени

За крема:
100 гр. кристална захар
40 мл вода
120 гр. шоколад
3 супени лъжици какао
6 жълтъка
350 гр. краве масло

Шоколадов ганаш
200 мл. течна сметана
200 гр. шоколад
Разбиват се белтъците сс захарта на пухкав сняг като постепенно се прибавя захарта,след което със шпатула и внимателно разбъркване се прибавят смлените орехи.Тази смес разделих в 3 еднакви чаши като пристъпих към печенето на блатовете.В подходяща тавичка с откопчаващ се ринг,на дъното поставих хартия за печене и изпекох така 3 блата-Да се внимава да не се прпекат защото стават чупливи блатовете.Приготвяме крема от 6 жълтъка разбити със захарта до побеляване и удвояване на обема им.Постепенно прибавяме кравето масло ,вода 40 мл и 3 супени лъжици какао,и шоколада разтопен на водна баня.Всичко това се бърка със шпатула до получаване на еднородна смес.След като изстинат блатовете пристъпваме към сглобяване на тортата.В подходяща тортена чиния поставяме първият блат,мажем с крем и така до свършване на блатовотете,като накрая завършваме с крем.Поставяме в хладилник за няколко часа да стегне и приготвяме Шоколадов ганаш за глазура на тортата.Той се приготвя от 200 мл сладкарска сметана и 200 гр. шоколад,като сметана се кипва на котлона и към нея се прибавя натрошеният шоколад.Разбърква се хубаво изчаква се леко да изстине и се нанася върху готовата торта.Да Ви е сладко.


Източник







20 март, 2014

Бърз бъркан тутманик с мая



2 яйца
1 ч.ч. топла вода и 1 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. брашно
1/2 кубче свежа мая, или 1 пак (7гр.) суха
1 щипка сол
5 с.л. олио
200-300 гр. сирене
1 с.л. масло

Разбиват се яйцата в подходящ съд с хладка вода.Прибавят се 2 чаени чаши брашно и маята,разбърква се леко и тогава се сипва 1 чаена чаша прясно мляко с останалата 1 чена чаша брашно,шипка сол,олиото и се натрошава сирене.Всичко това се разбърква отново и се изсипва в намазана малка тавичка /При мене беше грешка,че изсипах в по голяма тава/Оствя се около 20 минути да втаса като след това отгоре на различни места се слага по малки парченца масло и се пуска да се пече до готовност


Източник