Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

05 август, 2009

Огретен от тиквички


1200 гр тиквички
200 гр сирене краве
500 мл мляко краве прясно
3 бр. яйца
30 гр масло
2 гр черен пипер млян
1/2 вр. копър пресен
1/2 вр. магданоз пресен


Приготвяне
Почистваме тиквичките и ги нарежете на кубчета колкото средно голям орех
Запържваме ги леко в олиото и ги свалете от котлона
Към тях прибавяме сиренето, ситно нарязаните копър и магданоз, черния пипер и сол на вкус
Разбъркваме всички продукти и изсипваме сместа в намазана с олио и наръсена с галета тавичка
Съдът от пърженето се изплаква ссъс 100 мл топла вода, която изливате в тавичката
Върху тиквичките се нарязва на парченца бучка масло
Запичаме ястието в умерена фурна
Приготвяме заливката, като разбиваме яйцата със солта и млякото
С тази смес заливаме огретена и отново запечаме само отгоре до златисторозово
След като го извадиме от фурната, поръсваме с магданоз

01 август, 2009

Тирамису с извара


400 гр.безсолна извара ,400 мл течна сметана,4 опаковки бисквити "Котешко езиче"4 яйца 300 гр.захар 1 ванилия, 1с.л какао 1 с.л нес кафе лимонов сок 3 к.лъжички,около 50 грама коняк,бренди или уиски.
Кафето разтваряме в 6с.л топла вода и слагаме коняка.Нареждаме бисквитите и ги намокряме с конячната смес.Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване слагаме изварата и разбитата сметана .Разбиваме белтъците с лимоновият сок и смесваеме със жълтъчено изварената смес.В подходяща тавичка ли форма нареждаме ред бисквити напоени в кафето,ред крем и така докато свършат като най отгоре се завършва с крем.Най отгоре се наръсва какао

Γιουβαρλακια- гръцки кюфтета със сос



500 грама кайма смес
1 яйце
1 чушка
1 морков
100 грама ориз
магданоз
подпрпавки /сол,чер пипер,кимион,соев сос, чесън на прах/
2 глави лук
50 грама бяло вино
За Бешамела
2 лъжици брашно
малко олио
сол на вкус,чер пипер
Оригиналната рецепта е със сос от яйца и лимон
2 яйца разбиваме с много лимонов сок


Пригласям си каймата като в блендер смилам моркова и чушката.Прибавям ги към каймата,1 яйце ориза и подправките,като същевременно слагам и бялото вино и омесвам всичко с каймата
В тенджерка си запържвам лукът и след това слагам вода да заври.След като заври си оформям кюфтенцата и ги пускам във врящата вода.След като стане готово си правя сос Бешамел,катозапържа леко брашното с олиото ислед това го разреждам със соса от кюфтета и изсипвам в тенджерата

Постни гръцки курабета




1 ч.ч. зехтин /може и растителен маргарин/
1 ч.ч. сок от портокал
1 ч.ч. захар
1 - 1/2 с.л. канела
1 малка кафяна чашка коняк
кората на един портокал
1 ч.л. сода
около 1 кг брашно
сусам /по-желание/

Оформят се по най различен начин.

Милинки


По рецепта на "Мама Цоцолана"-от форума на "Бг-мама"

1 коф. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко(или вода)
1 с.л. сол
1 с.л. олио
1/2 с.л. оцет
1 яйце
мая 2 пакетчета на "Д-р Йоткер"
1 кг брашно
по желание може и около 200 грама сирене
За заливката
250 грама масло или маргарин
2 супени лъжици брашно
1 кафена л. сол


В машината за хляб се слагат последователно продуктите както е редът.Пуска се на програма 7.След втасването изваждам,и започвам да оформям милинките като ги слагам в подходяща тава.Оставям да втасат повторно и след това заливам отгоре със сместа за заливка.Пускам фурната да се пекат на 180 градуса,като в последствие я намалям

Ябълков сладкиш "Емануил"




5-6 големи ябълки
2 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. масло /маргарин/ /ако не ви харесва маслено тесто, може да сложите чаша и половина/
1 ч.ч. смлени бадеми
1 1/2 ч.ч. захар /ако ябълките са по-кисели може чашите да станат 2/
щипка сол
2 с.л ликьор амарето или някаква есенция конячна или ромова
ванилия


Обелените и нарязани ябълки на не много дебели кубчета слагаме във съд с вода и сок от лимон за да не почернеят.
В една малка тенджерка или някакво тиганче дълбоко слагаме изцедените ябълки със 4 с.л захар и ликьора /коняк или ром /
Задушаваме ги докато поомекнат, да се изпари водата им и се карамелизират.
Разтопяваме маслото, а в една купа объркваме брашното, бадемите, захарта, ванилията, и щипката сол.
Към сухата смес добавяме после и маслото, трябва да стане на трохи сместа.

В една намаслена тавичка слагаме на дъното 2/3 от сместа, заглаждаме малко и изсипваме ябълките отгоре, върху тях и останалата смес.
Печем на 180 градуса докато се запече хубаво в предварително загрята фурна.

Бързи толумбички

1ч.ч. извара
1ч.ч. брашно-пресято
1 яйце
1/2 ч.л.сода за хляб
Всички продукти се разбъркват.с шприц се оформят гъсенички/не много дълги/ и се пържат в много и сгорещено олио.след като изстинат се заливат с горещ сироп.
за разлика от традиционните толумбички,тези не поемат мазнина .
вкусни и почти диетични!