Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

08 февруари, 2010

Тюрлюбуки-Τουρλουμπούκι

Рецептата е от националната гръцка кухня от остров Родос

1 1/2 кг телешко месо
1 1/2 кг свинско месо
2 парчета сурова наденица
250 грама бекон
250 грама кашкавале Регато
250 грама Гравиера
червена,жълта и зелена пиперки
сол,чер пипер,чесън на прах
1 супена лъжица -риган,мащерка и розмарин
Хартия за печене
1/2 кг-картофи

На чиста твърда повърхност поставяме хартията за печене като я намазваме от едната страна с олио.Поставяме част от сирената,пиперките,начупени на големи парчета и беконът и част от подправките.Отгоре нареждаме 2 вида месо и наденицата разделена на по големи парчета.И отново отгоре постовяме сирене,пиперки и бекон и останалата част от подправките.Затваряме много добре хартията за печене и я обгръщаме със специален конец или канап.Така направеното вързопче поставяме в глинен гювеч,заедно с цели картофи,които не са обелени,наливаме много малко вода и олио и печем на слаб огън по дълго време.

Източник

Бисквитено парфе с кисело мляко и шоколад









200 грама бял шоколад
200 грама млечен шоколад
150 мл. сметана
400 грама изцедено кисело мляко
100 грама разтопено масло или маргарин
2 лъжици коняк или някаква друга есенция
1 супена лъжица нес кафе
1 пакетче желатин
2 пакета маслени бисквити

Първо си подготвяме желатина като го накисваме в 2-3 лъжици вода да набъбне. В отделен съд,разтопяваме белият шоколад в микровълнова фурна или на водна баня.В друг подходящ съд,същото правим и с млечният шоколад.След това прибавяме към белият шоколад половината сметана, и другата половина към млечният шоколад.Разтваряме нес кафето с малко водичка и го прибавяме към млечният шоколад.А коняка или есенцията към бялата смес.Изцеденото кисело мляко разделяме на 2 и прибавяме към двете смеси/белият шоколад,и млечният шоколад/След това на водна баня разтваряме желатина също разделяме на 2 и прибавяме към двете смеси.
Натрошаваме маслените бисквити и ги объркваме с разтопеното масло или маргарин.По желание може да се прибави и подсладител в случай,че някой харесва по сладък блат. Слагате в подходящ съд или тортена форма,където ще се дооформи тортата.Притискате хубаво и започвате да изсипва по една лъжица от бялата и по една лъжицата от кафявата смес.Слагате в хладилник да се стегне и престои една нощ.

03 февруари, 2010

Портокалова пита

1 чаена чаша олио
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко/250 грама/
4 яйца
2 ванилии
настъргана кора от 1 портокал
1пакет листи за баница

За сиропа

3 чаени чаши захар
1 1/2 чаени чаши сок от портокал
1 1/2 чаени чаши вода
настъргана кораот 1 портокал

Оставяме на чиста повърхност листите за баница да изсъхнат.След това ги начупваме с ръка на малки парчета.В подходящ съд разбиваме захарта,яйцата ,киселото мляко,и олиото заедно с настърганата кора.Прибавяме и натрошените листи за баница.Поставяме тази смес в намазана йенска тавичка или друг подходящ съд запечене,и печем във фурната на 170 градуса.Приготвяме си сиропа и слагаме в хладилник да се изстуди.Съд студеният сироп заливаме топлата пита
Източник

Рулца с шоколад халва и листи за баница

За рулцата
3 листа за баница
4 парчета черен шоколад
4 парчета халва на кубчета
70 грама разтопено масло

За ваниловия крем

1 ванилия
150 мл.прясно мляко
300мл-сметана готварска
6 жълтъка
120 грама захар

Режем листите за баница на 4 правоъгълника ,Във всеки от тях се загъва парченце халва и шоколад.Навиваме на рулце.Мажем всяко рулце с разтопено масло.Намазваме подходяща тавичка с масло,слагаме рулцата вътре и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса докато добият златист цвят.

За крема ванилия

Сваряваме прясното мляко и оставяме малко да изстине прибавяме сметаната.Разбиваме жълтъците с ванилията захарта и смесваме с млечно сметановата смес.Слагаме на огъня отново и бъркаме докато се сгъсти крема./не се оставя да ври защото иначе ще се пресече кремът/След като е готова тази смес слагаме в хладилник да изстине и сервираме заедно с рулцата.

Източник

23 януари, 2010

Преведох няколко интересни рецепти от сайта на гръцкото предаване "Κάτι ψήνεται" в превод на Български /Нещо се пече/което се излъчва по гръцката телевизия ALPHA.Ще се постарая с течение на времето да бъдат приготвени и съответно опитани.Сториха ми се лесни и не много трудоемки за изпълнение.

22 януари, 2010

Тарта с бутер тесто

500 грама бутер тесто
200 грама сирене крема
1 голяма кутия готварска сметана
1 чаена чаша настърган пармезан
300 грама бекон
3 яйца леко разбити
сол,пипер или други подправки на вкус
1 чаена чаша галета

Разбиваме с миксера сметана и крема сирене на една хубава хомогенна смес.Прибавяме яйцата солта пипера или други подправки и доразбиваме.Намазваме тортена форма с масло и разстиламе пласт от тестото,набождаме го с вилица и печем за около 10 минути.След като го извадим от фурната,наръсваме с галета и отгоре нареждаме запърженият бекон и разбитата сметанова смес .Печем на 200 градуса за около 40 минути докато се зачерви

Гръцки чийз кейк

4 пакета бисквити
500 грама извара
1 кисело мляко
2 яйца
2 супени лъжици брашно
2 чаши захар
2 ванилии
1 чаша масло разтопено
2 чаени лъжички лимонено желе/фруктов желатин или от плодовите желета на прах които са/слага се така както е без предварителна подготовка.

Надробявате бисквитите и прибавяте разтопеното масло.Разбъркваме добре и го разстиламе в тавичката където ще се пече.В дълбок съд слагаме изварата киселото мляко,яйцата,брашното и лимоненото желе с ванилията.Разбъркваме добре,вътре в крема слагаме и малко начупени бисквити.Разстиламе върху бисквитеният блат, и го слагаме в предварително нагрята фурна.Оставяме го за около 45 минути ,след като се опече го оставяме малко да изстине и го слагаме във хладилник за около 4 часа.Сервира се студен