Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.
18 април, 2013
Шницели от лапад
Подбрани хубави листа от лапад около 30 на брой.
300 гр. натрошено сирене
1 яйце + 1 жълтък
Подправки-чер пипер,Универсална подправка,
За пиноравката:
2 яйца и белтъка останал от сиренявата смес
Брашно ок . 4 с.л.
100 мл прясно мляко
1 супена лъжица олио
малко сол и чер пипер
В оригиналната рецепта сиренето се намачква с вилица а аз го пасирах с пасатора,като добавих необходимите подправки/при мен Универсална подправка,чер пипер,/
Листата лапад предварително почистваме от по дебелата жилка която се намира в основата на всеки лист,като изрязваме с остър нож или ножица.Взема се един лист намазва се с 1 супена лъжица от сместа от сирене,отгоре са покрива с 2 лист и същото процедираме и с 3 лист.
Предварително сме си приготвили гъсто палачинково тесто.Като олиото в панировката не позволява да поема повече мазнина при пържене.Потапяме всеки шницел в панировката и пържим в сгорещено олио до зачервяване на двете страни.Изваждаме и поставяме върху кухненска хартия за да попие остатъчната мазнина.Според авторката на оригиналната рецепта когато се извадят шницелите да се сложат на салфетка върху скара защото така остават хрупкави,а не се задушават ако са в чиния,и панировката не омеква.
Източник
14 април, 2013
Пиле в тесто или Квръгуша (Kvrguša)
След като Ирма публикува тази толкова вкусна рецепта в своя блог,аз реших да я направя.Рецептата наистина е много издържана и много добре поднесена.
2 пилешки бутчета
сол на вкус
1 кафяначаша. олио
за тестото:
3 яйца
200 гр. брашно
400мл. прясно мляко
1 1/2 ч.л. сол
черен пипер на вкус,Универсална подправка
Магданоз ситно нарязан около 2 супени лъжици
За соса най отгоре
150- 200 мл. млечна сметана
1 яйце
малко Пикантина или Универсална подправка
Измиват си и почистват пилешките бутчета. В тиган с незалепващо дъно се налива олио и се слага да се загрее на силен огън. Когато замирише се нарежда месото, с кожата надолу и се похлупва с капак, за да не пръска. Нека не е напълно затворен, за да излиза парата – месото трябва добре да се запържи и да добие страхотна коричка. Намаля се огъня до среден и се оставя да се пържи. След известно време парчетата месо се обръщат, да се запържат и от другата страна.
През това време се включва фурната на 200° и се приготвя тестото:
В купа се разбиват яйцата с половината мляко и солта. Добавя се брашното и се разбърква добре, за да се получи гладко тесто, което се разрежда с останалото мляко. Тестото е малко по-гъсто от това за палачинки.Подправя се с черният пипер и поръсете наситненият магданоз,и универсалната подправка
След като месото стане готово се отстранява от огъня.
В тавичка се сипват няколко лъжички мазнина от тигана, в който се е пържило пилешкото и се пъха във фурната да се сгорещи.
Изваждаме тавичката, и в горещата мазнина се изсипва тестото, а върху него се подреждат парчетата месо.
Пъха се обратно във фурната и се пече около полвин час.
Когато времето изтече, се изважда и полива със сос от разбитото яйце и сметаната, подправен с малко Универсална подправка или Пикантина
Пъха се ястието обратно във фурната, но се вдига на горна скара, под реотана да се запече. Целта е бързо да се запече и да получи златиста коричка, без да се подсушава допълнително основният слой тесто. Отнема 5-10 минутки.
Източник
Майонезена наслада с локум и шоколадово карамелена заливка
Това е рецепта на Йовка Лукова с която е спечелила награда в конкурса на "Маойнеза Краси"
200гр майонеза,
1 1/2 чаени чаши захар,
1 чаена чаши вода,
2 чаени чаши брашно,
2 белтъка,
1 кутийка локум,
100гр шоколад,
4 с.л какао,
1 бакпулвер,
1 ванилия,
пръчици за поръсване
Необходими продукти за карамелената заливка:1/2 ч захар,1/2 ч вода,1/2 чаша прясно мляко,1 с л брашно
Начин на приготвяне:Майонезата се разрежда с водата и се разбива с 1 ч ч захар.Брашното,какаото и бакпулвера се смесват и се прибавят към майонезената смес,накрая се добавя и ванилията.Сместа се изсипва в намазнена форма за кекс (26 см),отгоре се поръсва с кубчетата нарязан локум.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.Обръща се в подходящ поднос.Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и сладкиша се намазва отгоре равномерно.Връща се във фурната и се пече за още 20 минути на 100 градуса с вентилатор.Водата и захарта за карамелената смес се слагат в малка тенджера и се варят докато сместа започне да се карамелизира,веднага се добавя студеното мляко.Бърка се до разтопяване на карамела. Прибавя се брашното разтворено с няколко супени лъжици вода.Разбърква се за няколко минути,докъто придобие гъстота с консистенция на боза.Сладкиша се облива с карамелената смес и шоколада разтворен на водна баня.Поръсва се сшарени пръчици.
P.S Аз не приготвих карамелената заливка,а сложих готов карамелен топинг което е по лесно и по бързо.
Лесна и бърза ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ /Траханопита/
3 чаени чаши трахана
4 яйца
300 грама сирене прясно мляко около 300 мл
сол,чер пипер,
60 мл олио
2 чаени лъжички бакпулвер
В подходяща купа слагаме траханата и я заливаме с топло мляко,само да покрие траханата, не повече.Оставяме така настрани докато траханата попие млякото.Разбиваме си 4 яйца,/солта на вкус ,защото сиренето може да солено/чер пипер смлян,прибавяме натрошено сирене и олиото към траханата.Всичко това разбъркваме добре и изсипваме в намазана с олио и поръсена с трахана форма,/при мене е стъклена йенска тавичка/.Върху сместа нарязваме на различни места малки парченца масло или маргарин и пускаме да се пече до готовност.
Източник
17 март, 2013
Портокалов сладкиш с грис
От една публикация във Фейсбук на един от потребителите Данчо,в една от групите,много ми хареса този сладкиш и реших да го направя.Не съжалявам защото е много вкусен и ароматен.Просто те превзема аромата на портокал.
За сместа от грис: 4ч.ч. прясно мляко 9с.л. грис 9с.л. захар 1с.л. маргарин 2с.л. кокосови стърготини ,кората от 1 лимон
Крем: сока от 1 портокал1,1/2 ч.ч. вода1 степче портокал 4с.л. захар,1с.л. нишесте 1 желатин
Първо се прави крема. Всичко без нишестето и желатина, се слагат на котлона да се загреят, после се добавя нишестето и се бърка докато се посгъсти. После се прибавя желатина, който сме разтворили на водна баня. Готовия крем се изсипва във формата и се оставя да поизстине. След това всички останали продукти, без маргарина и кокосовите стърготини, се слагат в тенджера и на котлона. Когато сместа се сгъсти, слагаме маргарина и отменяме от котлона. Прибавяме кокосовите стърготини и разбъркваме добре, после изсипваме грисената смес върху крема и се слага в хладилника, да престои една нощ.
Източник
16 февруари, 2013
Пълнени картофени рулца със зеленчуци и топено сирене на фурна
1 кг картофи
1/2 пакет полузамразени зеленчуци микс
1 опаковка топено сирене
100 мл олио
100 грама кашкавал
100 грама обезкостени маслини
подправки /чер пипер,чубрица,Универсална подправка/
1 яйце
Картофите предварително сварени и подготвени като за картофени кюфтета.Обръкват се с различните подправки по вкус и 1 яйце.Взема се част от картофената смес,прави се на питка в която се слага пълнежа/замразени зеленчуци,обезкостени маслини/ и 1 парченце топено сирене.Отгоре са завива с друга част от картофената смес и се оформа на рулце което се поставя в подходяща тавичка намазана с олио.След като се приготвят всички рулца върху тях се полива малко олио и се пускат да се пекат до порозовяване.Изваждат се и се поръсват с малко настърган кашкавал и пак се слагат за около 5 минути докато се позачерви кашкавала отгоре
Източник
15 февруари, 2013
Задушени пилешки воденички с лук и вино
Рецептата е на Пеп-чо от нейният блог "Храна за моите канибали".Много сполучлива и най вече много вкусни воденички.
1 кг пилешки воденички
3-4 глави лук по големи
1 пакетче масло-125 грама
200 мл бяло вино
200 мл вода
1 чаена лъжица мед
червен пипер
1/2 лимон
сол на вкус
Предварително се сваряват воденичките в тенджера под налягане/В оригиналната рецепта воденичките не се сваряват предварително,но аз ги приготвих предварително защото иначе щяха да останат твърди/.В друга тенджера се запържва лука с маслото върху него нарязаните воденички на парчета.Слагаме 1 супена лъжица червен пипер. Налива се виното и водата и 1 чаена лъжица мед ,затваря се с капака на тенджерата и се оставя да се задуши всичко.В края на готвевенето ако има повече сос се оставя да покъкри като се добавят ситно нарязан половин лимон и риган.След това соса се сгъстява с малко нишесте и ястие е готово.
Източник
Абонамент за:
Публикации (Atom)