Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

05 юли, 2013

Браунис с уиски


Грабна ме тази рецепта на Геновева от пръв поглед и реших да я направя.При мене промяната само е в това,че е двойна доза.и Отгоре по моя инициатива реших да го направя с мока крем.

500гр.шоколад
220 гр.краве масло
4 яйца
4 с. л. какао на прах /Моето е много силно и затовма сложих по малко какао/
160 гр. брашно
2 чаени чаши захар /Обичам по сладичко/
100 мл. уиски
140 мл. вода

За глазурата:
200 мл.течна сладкарска сметана
4-5 лъжгици захар
2 лъжички нес кафе


Начин на приготвяне:

В купа се пресява брашното и какаото, прибавя се захарта. Разбърква се колкото да се смесят продуктите. На водна баня се разтяапя шоколада и маслото. Оставят се няколко минути да изстинат и се добавят към брашнената смес. Добавят се яйцата, водата и уискито. С лъжица се разбърква до еднородна смес.
Застила се с хартия за подходяща тавичка, и се изсипва шоколадовата смес.Пече се на 160 градуса в предварително загрята фурна около 55 минути. Важно е вътрешността да остане сочна! С дървен шиш се проверява, след 40 минута влажността на брауниса. Боднат в средата, шиша трябва да излезе само с няколко влажни трохи – тогава брауниса е готов.
След като се извади от фурната и изстине се намазва с предварително приготвената глазура от разбита сладкарска сметана с малко захар и няколко лъжички нес кафе

Източник


18 май, 2013

Рулца с пушена сьомга филе



10 арабски питки от големите./Може също да се използват и питки за Тортиля от по големите/но аз имах арабски питки в момента и затова направих с тях
1 буркан кисели краставички
5-6 червени печени чушки
3 опаковки Крема сирене
50 грама майонеза
малко ситно нарязан копър

Нарязваме в подходящ съд киселите краставички,филето от сьомга нарязваме на малки парченца,печените чушки също се нарязват на дребни парченца.Всичко това се обърква със Сирене крема и малко майонеза.Намазва се всяка питка със пълнежа от пушената сьомга и се навива на руло.Завива се в стреч фолио и се поставя в хладилника да стегне.

Магданозено руло



За Тестото :

4 белтъка
1/2 ч.л. сол
4 жълтъка
75 г заквасена сметана
2 с.л. ситно нарязан магданоз
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
малко Универсална подправка

Пълнеж :

3 скилидки чесън
1 връзка магданоз
100 г запечени орехови ядки / в оригинала е с кедрови ядки/
75 г заквасена сметана
250 г крема сирене
2 с.л. прясно мляко
60 г настърган пармезан
сол на вкус

В отделен съд пасираме всички продукти за пълнежа,с изключение на Пармезана който се прибавя накрая, и пристъпваме към правенето на блатът за това руло:
Разбиват се белтъците на сняг.В друг отделен съд се разбиват жълтъците със сметаната и магданоза. Към тях се прибавят разбитите белтъци и брашното, примесено и пресято с бакпулвера и солта. Бърка се внимателно със шпатула за да не спаднат белтъците и блатът да стане глетав и жилав.Покрива се правоъгълна тава с хартия за печене. Нареждат се няколко измити и подсушени цели клончета магданоз и див лук.Внимателно се сипва тестото за да не се разместят клончетата магданоз.Разнася се тестото със шпатула докато покрие цялата повърхност на дъното на тавата в която ще се пече.Изпича се блата в предварително загрята фурна.След изпичане се отлепва внимателно хартията.Блата се поставя с магданозената страна надолу.Намазва се със сместа за пълнеж,навива се откъм дългата страна и се завива със стреч фолио,като се поставя в хладилник да стегне.

Източник





Пълнена питка



За тестото:

около 700 г брашно
1 кубче мая
200 мл топла вода
200 мл кисело мляко
2 яйца
2 жълтъка
1 с.л. сол
1 ч.л. захар

За пълнежа:

200 г заквасена сметана
200 г в оригиналната рецепта е с шунка или пушено филе,аз сложих Прошуто
150 г кашкавал


1 жълтък за намазване
70 гр масло

Маята се разтваря във водата с малко захар и от посочените продукти се замесва меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разточва се на кора, не по-дебела от 5 мм. Цялата кора хубаво се намазва със заквасена сметана. Отгоре равномерно се разпределят филето нарязано на кубчета, натрошеното сирене и ситно нарязаният кашкавал. Краищата се загръщат навътре като не достигат средата. Внимателно се премества в тава, застлана с хартия за печене. Намазва се с разбит с малко вода жълтък и отгоре се слага маслото на малки парченца. Пече се в загрята фурна на 180*. Като се извади от фурната се покрива с влажна кърпа за десет минути.

Източник

06 май, 2013

Ароматно агнешко бутче на фурна



Една изключително вкусна и не много трудна рецепта за изпълнение на Соня,от нейният блог "Моето сладко хоби"

1 агнешко бутче
сол, черен пипер,малко Универсална подправка.Чесън.
Салвия,,Джоджен,Дивисил
200 мл бира

За глазиране
Червен пипер, Кетчуп, Горчица, Мед,Соев сос смесени в чашка


Приготвяне

Месото се намазва много добре с подправките,шпикова се с няколко скилидки чесън ,като се правят разрези на различни места в месото. Поставяме в подходящ съд за печене,
налива се 1 чаена чаша бира.При мене в по дълбока тавичка,поставих бутчето и го завих с алуминиево фолио.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 5 минути и после се намалява до 150 С
Пече се на 150 - 170 С около 1 час и 30 минути или повече докато кокалът се отдели от месото.После се маха фолиото намазва се с глазурата и се оставя до получаване на хубава препечена коричка.

Източник


18 април, 2013

Сладкиш с ябълки,сини сливи-крем и орехи



500 гр брашно
200 гр захар
1 щипка сол
250 гр студено масло нарязано на малки кубчета
2 яйце, мазнина за формата

За плънката:

600гр. обелени и нарязани на четвъртинки ябълки
3 големи едри сливи
2-3 с.л. галета
1с.л. пудра захар, 1 с.л царевично нишесте за овалване на ябълките

За крема:

2 пакетчета пудинг ванилия на Д-р Йоткер
5-6 с.л. захар
1 литър прясно мляко

1/2 ч.ч нарязани на едро орехи за поръсване

Разбива се маслото със захарта, прибавят се яйцата и постепенно на части се прибавя пресятото брашно. Отделеля се 1/3 от получената топка маслено тесто, завива се в свежо фолио, приплесква се, за да стане тънка питка и се поставя във фризера за около 30 мин. Останалото тесто се завива също в свежо фолио и оставя в хладилника.
През това време се почистват ябълките, обелват се и се нарязват на четвъртинки ги . Сливите също се нарязват на четвъртинки.
Крема се приготвя според указанието на опаковката.Аз сложих по малко мляко за да може самият крем да стане по гъст.
Изважда се тестото от хладилника и се разточва между хартия за печене или фолио на кръг в диаметър 30 см. Приготвя се тортена форма с откопчаващ се ринг , намазва се с масло и покрива дъното с кръг хартия за печене. Прехвърля се разточеното тесто в нея и се оформя с пръсти висок борд.
Поръсва се дъното с галетата и се подреждат оваляните в нишестето и пудрата захар ябълки с изпъкналата част нагоре. Във вдлъбнатинките се поставят сливите и се заливат с леко охладения крем равномерно.
Изважда се другата част от тестото от фризера и се настъргва на едро върху крема. Поръсва се с орехите и се пече за 40-45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Източник

Шницели от лапад



Подбрани хубави листа от лапад около 30 на брой.
300 гр. натрошено сирене
1 яйце + 1 жълтък
Подправки-чер пипер,Универсална подправка,

За пиноравката:


2 яйца и белтъка останал от сиренявата смес
Брашно ок . 4 с.л.
100 мл прясно мляко
1 супена лъжица олио
малко сол и чер пипер

В оригиналната рецепта сиренето се намачква с вилица а аз го пасирах с пасатора,като добавих необходимите подправки/при мен Универсална подправка,чер пипер,/
Листата лапад предварително почистваме от по дебелата жилка която се намира в основата на всеки лист,като изрязваме с остър нож или ножица.Взема се един лист намазва се с 1 супена лъжица от сместа от сирене,отгоре са покрива с 2 лист и същото процедираме и с 3 лист.

Предварително сме си приготвили гъсто палачинково тесто.Като олиото в панировката не позволява да поема повече мазнина при пържене.Потапяме всеки шницел в панировката и пържим в сгорещено олио до зачервяване на двете страни.Изваждаме и поставяме върху кухненска хартия за да попие остатъчната мазнина.Според авторката на оригиналната рецепта когато се извадят шницелите да се сложат на салфетка върху скара защото така остават хрупкави,а не се задушават ако са в чиния,и панировката не омеква.

Източник