Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

17 май, 2014

Шоколадов десерт



Един изкусителен десерт по рецепта на корифея в кулинарията Йоли

150 гр. масло
200 гр. захар
4 с.л. какао
100 гр. орехи
50 гр. бадеми запечени предварително
50 гр. лешници запечени предврително
4 яйца
60 гр. брашно
1 ванилия

За глазиране:

1/2 бурканче конфитюр от ягоди
200 мл сладкарска сметана
100 гр. натурален шоколад

 В  съд на умерен огън маслото, захарта и какаото се загряват. Бърка се докато маслото се стопи и се смеси с останалите продукти. Прибавят се накълцаните запечени ядки. . Разбърква се сместа и се оставя да се охлади. Към студената маса се  прибавят жълтъците, ванилията и брашното, а накрая и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно със шпатула. Изсипва се  в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене и се изпича в предварително загрята на 160 градуса на фурна за около 30-40 минути. Проверява се дали сладкиша е изпечен с дървена клечка.
Кипва се сметаната. Маха се  от котлона и се  добавя натрошения шоколад. Разбърква се докато всичко се стопи. Прибера се шоколадовата сметана в  хладилника  и се оставя да се охлади добре. След това я се разбива с миксер  на гъст крем.
Намазва се  изстиналия сладкиш с конфитюра.  Върху него се  маже с разбитата шоколадова сметана. Поръсва се с настърган шоколад. Нарязва се сладкиша на пасти.

16 май, 2014

Хрупкави тиквички на фурна със сос от тиквички,майонеза и чесън



1 кг тиквички
1 кофичка кисело мляко
300 гр. галета
сол,чер пипер,Универсална подправка
Чесън на прах
100 мл олио
Изчистват се  обелват и нарязват  тиквичките на пръчици.Овалват се в киселото мляко и след това в галетата подправена със сол,чер пипер,чесън на прах и малко универсална подправка.Подреждат се в намазана тавичка с олио и се запичат до готовност.Поднасят се със сос от кисело мляко или сос от тиквички

За соса:
1 майонеза
3 тиквички
3 супени лъжици кисело мляко
100 гр.сирене
1 глава лук настърган
сол на вкус
чесън на прах или 2-3 скилидки счукан чесън
Тиквичките се изчистват,нарязват на кубчета и се слагат в подходяш съд да заврат.След като станат готови се изцеждат в гевгир и се пасирват с майонеза,сиренето,киселото мляко и подправките до хомогенна сме

Източник


06 май, 2014

Солена баница със сирене и царевично брашно



1 пакет листи за баница
4 яйца
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша царевично брашно
1 чаена чаша кисело мляко
1 бакпулвер
300 грама сирене
сусам за поръсване отгоре

Вземат се листите и се мажат един по един до 4 листа,на всеки 4 лист се нанася плънка приготвена от яйцата,сиренето,царевичното брашно,олиото,киселото мляко и бакпулвера.Навива се на руло и се поставя в подходяща подмазана тавичка.Така се процедира до свършване на всички листи.Отгоре се намазват с останалата плънка и поръсват със сусам.Нарязва се и се пече до готовност.

Източник

Ябълков сладкиш




Вкъщи обичаме плодови сладкиши и най вече ябълковите.Този сладкиш на Йоли ни стана фаворит от всички други,защото се приготвя много лесно и бързо и най вече е много вкусен.Благодаря на Йоли за вкусната рецепта


3 ябълки
2 яйца
50 г захар
100 мл прясно мляко
70 г брашно
20 г стопено масло
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

Заливка

100 г захар
1 разбито яйце
60 г стопено масло
40 г филирани бадеми /при мен начукани орехи /
Ябълките се изчистват и нарязват на тънки филийки.Разбиват се яйцата със захарта, ванилията лимоновата кора и млякото.Прибавя се разтопеното масло и брашното разбъркано с бакпулвера.Тази смес се изсипва при нарязаните плодове.Обърква се хубаво и се изсипва в подходяща намазана и набрашнена тавичка.Пече се до готовност.|След това  отгоре сладкища с продуктите от заливката,наръсваме филирани бадеми или орехи ако няма бадеми и допичаме до зачервяване на заливката.

02 май, 2014

Сладоледена Торта "Крем а ля крем"



Тази моя торта беше замислена да бъде като оригиналната предложена от Петя Цанкова,нооооооо самият крем стана рядък и аз реших да я сложа във фризера.И ето една чудна  сладоледена история е на лице

За блата

6 яйца
2 пакета пудинг Paradize шоколад на Д-р Йоткер без варене
6 супени лъжици брашно
ванилия
 За крема

2 пакета пудинг Paradize ванилия на Д-р Йоткер без варене
1 кутия течна сладкарска сметана
600 мл прясно мляко
2 супени лъжици захар

За глазурата

1 кутия течна сладкарска сметана
1 натурален шоколад

Предварително се приготвя крема като се разбие пудинга според указанието с прясно мляко.
В подходящ съд разбиваме белтъците на сняг.Отделно разбиваме с жълтъците със захарта да побеляване и удвояване на обема им.Прибавяме пудинга както е на прах и белтъците като тука вече всичко се омесва със шпатула или дървена лъжица,за да не спаднат белтъците.Изсипваме в подмазана тавичка и печем до готовност.
Изчаква се блата да изстине,разрязва се на 2 и се пристъпва към сглобяване на тортата.В подходяща тортена форма се поставя първият блат,нанася се един пласт крем и се поставя втория блат,отгоре пак се нанася крем и се оставя в хладилниса да стегне крема.След това се изважда и се поставя глазурата която се приготвя от 1 кутия течна сладкарска сметана и 1 шоколад.В подходяща тенджерка завираме сметаната само да бъкне и слагаме начупеният шоколад,разбъркваме до получаване на еднородна смес.Изчакваме малко да изстине и глазираме тортата.

27 април, 2014

Спаначени кюфтета



1кг спанак
300 гр.извара
2 яйца
200 гр галета
4-5 средни картофа
Зелени подправки /Магданоз,Джоджен,Девисил/
чер пипер
1 глава лук
Универсална подправка зеленчукова

За панировката
3 яйца
200 гр галета за овалване

Сваряват се картофите и се настъргват в подходящ съд.
Спанака се изчиства и заедно със зелените подправки се бланшира до омекване.Изцежда се от водата и се прибавя към картофите.Прибавяме 2 разбити яйца,изварата,подправките,настърган или нарязан на ситно лук.Всичко това се обърква,оформят се кюфтенца които се овалват в галета.След това в яйце и се пържат до зачервяване.След като станат готови се изваждат на решетка върху хартия,за да могат да останат хрупкави а не да се задушат.

24 април, 2014

Спаначен киш



400 грама листи за баница
1 кг спанак
300 мл.заквасена сметана
300 гр.сирене
180 гр-масло или маргарин
4 яйца
пресен зелен лук-1 връзка
Зелени подправки /Джоджен,Девисил,Магданоз /
чер пипер,Универсална подправка Микадо
1 опаковка топено сирене

Предварително запържваме лукът,спанакът с всички зелени подправки като наливаме много малко вода да се задуши.След като си изпие водата и остане само на мазнина прибавяме натрошено сирене,чер пипер,универсална подправка и разбитите жълтъци.Белтъците разбиваме на сняг и прибавяме със шпатула към спаначената смес.Разбъркваме леко.
В подходяща тавичка нареждаме листите за баница така,че да останат краищата извън ръба на тавичката.Мажем всеки 2 листа с мазнина.След като свършат изсипваме спаначената смес в средата и загръщаме с листите които са извън ръба на тавичката.Отгоре на различни места нанасяме мазнина с лъжичка и поставяме да се пече.След като се изпече изваждаме,нареждаме отгоре парченца топено сирене и допичаме до разтопяване на сиренцата

Източник