Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

24 януари, 2015

ΜΠΑΜΠΑΣ σιροπιαστοσ -Бабас гръцки сиропиран сладкиш




6 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
½ чаена чаша грис
ванилия
1 бакпулвер

За сиропиране
2 чаени чаши студено мляко

Другият сироп:
2 чаени чаши захар
2 чаени чаши вода
Разбиваме айцата със захарта до побеляване.Прибавяме грисът и брашното разбъркано с бакпулвер.Разбиваме до еднородна смес и изсипваме в подходяща форма.Печем до готовност.След изпичане сиропираме със студено прясно мляко 2 чаени чаши, след това сиропираме със сироп приготвен от захарта и водата.Оставяме така една нощ,за да попие хубаво сиропа.

На другия ден се обръща в по дълбока тавичка,за да не изтече сироп се прави така.Отрязва се отгоре калпаче и се шприцова разбита сметана.Гарнира се по вкус,със нарязани орехи или други ядки, или Шам фъктък, или коктейлни череши.

P.S Моите забележки.След като се изпече, още топъл да се извади от формата и веднага пак да се постави в нея.Чак тогава да се пристъпи към сиропиране с прясното мляко, и хубав гъст сироп,сиропа да не е воден.След като се извади от формата вече сиропиран сладкиша,да се постави в по дълбока форма,защото изтича малко сироп.Внимавайте когато се отрязва калпачето, да не е докрая защото от сиропа е омекнал сладкиша и да не се разпадне.Шприцовайте с пош, с по дълъг накрайник разбитата сметана.

17 януари, 2015

Белгийски сладкиш -тип торта по стара семейна рецепта





8 белтъка
1 чаена чаша пудра захар
8 жълтъка
250 грама млени,предварително запечени орехи
2 супени лъжици какао
ванилия

За крема
500 грама краве масло
2 чаена чаша пудра захар
4 супени лъжици брашно
2супени лъжица какао
600 грама прясно мляко

Белтъците бием с пудра захар на сняг,прибавяме разбитите жълтъци към белтъчната смес,като вече бъркаме със шпатула,за да не спаднат белтъците,добавяме орехите какаото и ванилията
Разделяме сместа на две и изсипваме в подходяща тортена форма за изпичане на блатовете. По оригинал рецептата е вид сладкиш като се пече в правоъгълна тава, и след изпичане се нарязва на 3 ленти които се слепват с крема,но аз реших да го направя във вид на торта.
След изпичане на блатовете ги оставяме да се охладят.
Приготвяме си крема,за тази торта-сладкиш,направих двойна доза крем.
Кравето масло се разбива с пудрата захар на хубав гъст крем,
4 супени лъжици брашно се разтварят в малко прясно мляко,заедно с 2 лъжици какао, и се добавят към 600 грама завряло прясно мляко до получаването на гъст крем.След като изстине кремът се прибавя към масленият крем и се разбърква хубаво със шпатула до получаване на хубав гъст и пухкав крем.С него мажем тортата-сладкиш-
Отгоре за декорация може да направите тлазура, по желание разтопен шоколад,или по ваше желание кой каквата декорация желае


13 януари, 2015

Пълнени зелени чушки с праз,булгур гъби и стафиди по кипърски



1 кг зелени чушки
2 стръка праз
1 ½ чаена чаша булгур
300 грама гъби
100 грама стафиди
риган
1 морков
Универсална зеленчукова подправка,чер пипер
чесън на прах
1-2 супени лъжици доматено пюре

Предварително се накисва булгурът за около 2 часа в студена вода.Ако е от арабският в студена вода,български в топла вода се накисва.
Нарязяният праз и морковът настъргани се сагат в подходящ съд да се запържат леко и задушат.Прибавяме гъбите и булгура и оставяме така малко докато се задуши хубаво и изпари водата.Добавяме подправките и пълним чушките.Печем в загрята фурна до готовност

Двойно напукани шоколадови сладки



1 и 1/2ч.ч брашно
3/4ч.ч неподсладено какао на прах
2ч.л бакпулвер
Щипка сол
1/2ч.ч масло
3/4ч.ч кафява захар
1/4ч.ч захар
2 яйца
1ч.л течна ванилия
1 и 1/4ч.ч шоколадов чипс или начупен на много малки парченца шоколад
Около 1ч.ч пудра захар, пресята
Пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта.
С миксер разбийте маслото със захарта до гладък крем.
Прибавете едно по едно яйцата и ванилията. Намалете оборотите на миксера и прибавете към масления крем сухата смес. Бъркайте докато се получи меко тесто. Прибавете шоколадовия чипс и объркайте докато се размеси добре с тестото.
Покрийте тестото с фолио и поставете в хладилника за 1 час.
Покрийте две големи тави с хартия за печене.
Поставете пудрата захар в купа. Извадете тестото от хладилника. Взимайте по 1ч.л от тестото и оформете топчета. Топчетата оваляйте добре в пудрата захар и паставете върху хартията в тавата за печене, на около 4 см едно от друго.

Източник

04 декември, 2014

Пилешки воденички с праз,зеленчуци и сметана



1 кг пилешки воденички
1 кутия готварска сметана
½ пакет от готовите замразени зеленчуци
3 стръка праз
2-3 скилидки чесън
Универсална зеленчукова подправка
чер пипер
Воденичките се измиват и се сваряват в тенджера под налягане.В отделен съд запържваме нарязаният праз,добавяме воденичките и също запържваме.След това прибавяме малко от бульона къде са вряли воденичките-прецеден да бъде.Добавяме и зеленчуците и задушаваме докато се изпари бульона.Размиваме с малко от бульона сметаната и добавяме към воденичките.Подправяме с Универсална зеленчукова подправка и чер пипер.

Турски бюрек



1 пак кори за баница
125 г краве масло
100 мл олио
Плънка:
2 яйца
2 -3 с.л.кисело мляко
300 г сирене
1/2 ч.л.сода бикарбонат
Заливка: 250 мл.прясно мляко
4 яйца
Ако сиренето не е много солено, сложете сол.
Приготвяне:
В намаслена тавичка -кръгла,нареждаме три кори,като всяка поръсваме с олио.Поставяме плънка и отново 3 кори и така докато свършат корите.Нарязваме на квадратчета, заливаме с горещо масло и след това заливката от прясното мляко,разбито с яйцата.Печем на 180 гр.около 30 мин.След изпичане на баницата обръщаме тавата върху чаши или гювечета. Става пухкава и мекичка отвътре, и топяща се, хрупкава отвън. Горещо препоръчвам!

Лучник с праз и бекон



1 чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша кисело мляко
1/2 кубче жива мая или 1 пакетче суха мая
2 яйца
2 супени лъжици олио
1 пакетче бакпулвер
1/2 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка сол
около 700 грама брашно
За плънката
четири стръка праз лук
половин чаена лъжица черен пипер
сол
300-400 грама пушен бекон /или прошуто /

Пресявате брашното. Правите кладенче в което поставете всички продукти за тестото. Предварително разтваряте маята в прясно мляко с няколко лъжици брашно, солта и захарта. Държите сместа с прясното мляко на топло, докато удвои обема си и тогава я прибавяте към кладенчето.
 Замесвате тестото, но нека бъде по-меко.
 Разделете тестото на две части. Едната част разтелете на дъното на тава. Върху нея изсипете предварително задушеният за 5 мин. праз и бекон, които сте нарязали на кубчета. Посолете плънката на вкус със сол и черен пипер.
 Върху плънката поставете останалото тесто, като го разтилате внимателно. Намазвате го с жълтък и го печете около 30 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.