Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

04 декември, 2014

Бабините курабета



4 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка сода
1 амонячна сода
100 грама смлени на по едро орехи
ванилия
лимонова есенция,или лимонова кора настъргана
Брашно колкото поеме
Разбиват се яйцата със захарта,прибавя се млякото с разтворената сода в него,олиото и брашното смесено с амонячната сода.
Меси се меко не твърдо тесто,да не лепне по ръцете.Оформяме топчета всеки си избира големината по желание.Топим в азбито яйце и след това в захар,/ Може и кафява захар ,става по ефектно и се карамелизира захарта отгоре/.Печем до готоввост.

30 октомври, 2014

Медено орехова торта



3 яйца
1/2 ч.ч. захар
2 пълни супени лъжици мед
1 пълна чаена лъжичка сода бикарбонат
125 г краве масло
125 мл олио
200 г смлени орехи
150 г брашно
1 капсула ванилия

за крема:

400 г заквасена сметана
1 опаковка дулсе де лече (397г)
100 г краве масло на стайна температура
1 капсула ванилия
100 г смлени орехи

още орехи и шоколад за украсата

Содата и меда се слагат в огнеопорен съд и се поставят на слаб котлон да се карамелизират до получаване на жълта пяна. Към горещата смес се прибавят маслото и захарта и всичко се разбърква до разтварянето на захарта. Прибавя се олиото, разбитите с тел яйца и останалите продукти. Всичко се разбърква много добре и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма. Пече се в загрята на 180* фурна. 
Блатът се охлажда и се реже на две. Всички продукти за крема се смесват и единият блат се намазва с крем. Поставя се горния, които също се покрива много хубаво. Измазва се хубаво с крем и се декорира по желание

Източник

Запеканка с колбас и палачинково тесто





2 супени лъжици магданоз
1 супена лъжица олио
1 шипка захар
1 шипка сол
50 мл.  вода
400 мл прясно мляко
9 супени лъжици брашно
3 яйца
2 моркова
1 кг картофи
2 тиквички
2 наденички
Обелват се картофите тиквичките и  морковите, настъргват  се на ренде или се смилат в чопър блендер.
На дъното на подходяща форма,слагаме картофи,отгоре моркови върху тях тиквичка и най отгоре колбаса /наденички при мен/
В отделна купа разбиваме продуктите за палачинковата смес,яйцата със захарта,солта,добавяме млякото брашното,водата и олиото.Разбиваме хубаво и с получената смес заливаме равномерно отгоре.Печем в загрята фурна до готовностОтгоре наръсваме нарязан магданоз

Бърз и лесен сладкиш с шоколадови вафли



1 кофичка кисело мляко
1 чаена чаша захар
1 чаена лъжица сода
2 чаени чаши брашно
5 шоколадови вафли при мен Троя
2 супени лъжици масло
 В купа се изсипва киселото мляко, содата, разбърква се. Добавя се захарта, разбърква се да се поразтопи. Слага се олиото и отново се разбърква. Прибавяме постепенно брашното,и накрая - настъргани на ренде 3 вафли, разбърква се отново. В намазана с олио и посипана с брашно тавичка се изсипва сместа. Пече се на 180 гр., в предварително загрята фурна около 45 мин . След изваждане веднага се намазва с маслото и накрая се  поръсва с 2 настъргани вафли. 





Източник

05 октомври, 2014

"ΜИРМИНГАТО" (μυρμηγκατο) С КРЕМ И КРУШИ



150 гр-краве масло
120 гр.захар
3 яйца
200 гр.брашно
150 гр.заквасена сметана / в оригинал е цедено кисело мляко /
50 гр.шоколадови пръчици
1 опаковка пудинг ванилия на Д-р Йоткер
2 круши или друг плод по избор
няколко лъжици захар за пудинга по желание ако искате колко сладък да бъде
2 чаени лъжички бакпулвер
ванилия

Приготвя се крема според указанието на опаковката.
Изчистват се крушите и нарязват на филийки,поставят се в тиган с малко водичка и 1 лъжица захар за да омекнат,това се прави ако са твърди крушите.Ако са по меки се използват направо.Но да се внимава да не се разкашкат много крушите.
В отделен съд разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Прибавяме заквасената сметана,брашното с бакпулвера и шоколадовите пръчици.Разбъркваме до еднородна смес и изсипваме в подходяща тавичка.Изстиналият крем поставяме в пош и шприцоваме на равни разстония целият сладкиш.Отгоре подреждаме крушите нарязани на филийки.Поставяме в предварително загрята фурна и печем до готовност.Отгоре се наръсва с пудра захар.



ОРИЗОВО ГАЛАКТОБУРЕКО / Γαλακτομπούρεκο με ριζι /







1 пакет листи за баница
100 гр. Масло+100 мл олио за намазване на листите
1 литър прясно мляко
200 гр.захар
4 яйца
100 гр.ориз
3 ванилии
За сиропа:
1 ½ чаени чаши вода
800 гр.захар
кората на един лимон
1 пръчица канела
Приготвяме предварително ориза като го поставяме в много малко вода за да набъбне.След това го смиламе в блендер ,за да се получи една гъста еднородна смес.В отделен съд разбиваме яйцата със захарта оризовата смес и ванилията.Слагаме на котлона литър вляко да се затопли и след това прибавяме яйчено оризовата смес,като варим до сгъстяване.Сваляме от котлона и леко охлаждаме.
В подходяща тавичка с диаметър 32 см.започваме да подреждаме листите като се разделят на две половини.Ако са 16,първите 8 листа намазани се подреждат в тавата като краищата им излизат извън ръбът на тавата.Изсипваме кремът,и забрръщаме краищата на листите на вътре.Отгоре поставяме останалите 8 листи също намазани с масло.След като свършат листите се правят разрези с остър нож.И се поставя да се пече в предварително затоплена фурна на 170 градуса.След като се изпече и листите порозовеят отгоре се изважда и се оставя да изстине.
Приготвяме си сироп от 1 ½ чаена чаша вода и 800 гр.захар,настъргана кората на ½ лимон и 1 пръчица канела След като се свари гъст сироп изваждаме канелата .Както е още топъл сиропа,заливаме студеното галактобуреко

01 октомври, 2014

Патладжан ветрило с наденички,доматен сос и топено сирене





4 патладжана
1 глава лук
4 сурови наденички обелени от ципата

4 домата
1 глава чесън
300 гр. настърган кашкавал
2 малки опаковки топено сирене
100 мл.олио
Универсална зеленчукова подправка Микадо,чер пипер

Предварително се нарязват патладжаните на филийки като не се реже до края в основата им.Насоляват се и се одставят така престоят около час.
Предварително смилам в блендера 4 домата с няколко скилидки чесън, и 1 чаена лъжца Универсална залунчукова подправка.
В подходяща тава наливам на дъното доматеният сок с малко олио, подреждам изцедените патладжани като във всеки отрязан отсек започвам да нареждам,лук нарязан на шайби,топено сирене,наденичка,пак топено сирене и лук.Завивам тавичката с алуминево фолио и пускам да се пече на 170 градуса около 40 минути.След това махам фолиото и запичам до зачервяване на патладжана.Изваждам от фурната наръсвам настърган кашкавал и отново поставям във фурната до зачервяване на коричката.Изваждаме и сервираме

28 септември, 2014

Бърза и лесна торта с кроасани и ванилов крем






400 гр.мини кроасани
200 гр.заквасена сметана
8 супени лъжици захар
2 пакетчета пудинг ванилия на |Д-р Йоткер
80 гр.пудра захар
600 мл прясно мляко

Предварително си подготвяме крема според указанието на опаковката.
В подходяща тортена форма с падащ ринг,слагаме малко от крема,нареждат се част от кроасаните и се излива част от горещият крем.Така процедираме до свършване на кроасаните.Най отгоре се залива с крем от заквасена сметана и пудра захар.Гарнира се по желание.Престоява една нощ в хладилника.






16 септември, 2014

Сладкиш с круши






125 г краве масло
1 чаена чаша захар
3 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора 
3-4 големи твърди круши
ванилия 

за поръсване:
2 с.л. кафява захар
2 с.л. филирани бадеми

за глазиране:
2 с.л. мед в оригинала е кайсиев мармалад

Разбива се маслото със захарта.Добавят се яйцата,киселото мляко,брашното с блакпулвера и накрая нарязаните круши на парченца заедно с ванилията.
В подходяща намазана тавичка изсипваме сместа и отгоре наръсваме с кафява захар и филирани бадеми.
Печем до готовност на 170 градуса.След изваждане се изчаква леко да изстине и глазираме с леко затоплен течен мед.


Източник

Градинарски омлет




2 глави лук
2 зелени чушки
2 червни чушки
1 тиквичка
200 мл течна сметана
100 гр.настърган кашкавал
сол,Универсална подправка
магданоз
1/2 паткетче бакпулвер
4 супени лъжици брашно
3 скилидки чесън
Задушете лука в малко мазнина. Добавете пресования чесън и нарязания магданоз или копър. Разбъркайте и свалете от огъня. Изсипете го в чиния.В същия тиган задушете зелените чушки и тиквичката (малка), нарязани на кубчета, за около 10-15 минути. Изсипете и тях в друга чиния. Задушете и червените чушки в малко мазнина.Разбийте яйцата със сметаната, настърганият кашкавал, сол и черен пипер 
на вкус. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте.Разделете сместа на три части и във всяка сипете (в една-лука, в друга-тиквичките със зелените чушки, и в трета - червените чушки).В намаслена и набрашнена тава сипете първо сместа с лука, после червените чушки и най-отгоре тиквичките със зелените чушки. Печете на 180 С за около 40 минути.

Източник



03 септември, 2014

Масленки и домашна торта а-ла " Рафаело "



6 яйца
180г захар
160г пресято брашно
½ пакетче бакпулвер
300 мл прясно мляко за сиропиране на блатовете

За крема
1 кутия подсладено кондензирано мляко Дулсе де лече
250 гр. Масло
150 гр.кокосови стърготини
течен шоколад за гарниране

Разделят се белтъците от жълтъците.Разбиваме ги на пяна.Жълтъците със захарта разбиваме до побеляване и удвояване на обема.Прибавяме брашното с бакпулвера и добавяме белтъците като вече се рарзбива мвичмателно с дървена лъгица или силиконова шпатула,за да не спаднат белтъците.Изсипваме в подходяща тава но по дълбока.Сместа може сщо да се раздели на две и да се изпече на два пъти ако нямате подходяща дълбока тавичка.След като се изпече блатът се изчаква да изстине и се разязва на две.Сиропира се с хладко топло мляко .

Крема се приготвя като се разбие маслото с \Дулсе де лече до еднородна смес,прибавят се кокосовите стърготини и се пристъпва към сглобяване на тортата.Поставя се първия блат,нанася се крем,поставя се втория блат и се измазва цялата торта с крем.Ако не стигне крема може да се измаже с разбита сметана или се гарнира със шоколад.


Масленки
1 ч. чаша мас
1 ч. ч. захар
1 яйце 
брашно-колкото поеме, на малки части се добавя докато се бърка докато спре да лепне и може спокойно да се оформят топки. Пека го на 130 градуса около 15 мин

30 август, 2014

Баба Гануш



2 патладжана 
2-3 скилидки чесън
3 супеви лъжици сусумов тахан
3 супени лъжици зехтин или олио
2-3 супени лъгици смлени орехи
2-3 супени лъжици кисело мляко
6-7 стръка мажданоз
сокът на 1/2 лимон
сол на вкус
Изпичаме патладжаните.Обелваме и смиламе в блендер.В купа смесваме тахана,олиото орехите и киселото мляко заедно с патладжана.Рзбъркваме да хомогенна смес


Източник

Сиропирана сладка баница по рецепта на Ваня Джорджевич



Сварява се сироп от 600мл.вода и 400гр. захар и оставям да изстине-Разбиват се 4  яйца с 200гр.захар,добавят се  200гр. кисело мляко,1 бакпулвер ,ванилия,кората на лимон и 200
мл.олио.В тази смес се накъсва на  на парченца 400гр. кори за баница и се сипва във форма за кекс.Пече се  на 150 градуса.Готовата баница се залива със сироп ,така топла и във формата.Като изстине я обръщаме в/у чиния


Вкусен гръцки сладкиш с много крем




1 чаена чаша нарязани орехи предварително леко запечени
1 кафяна чаша захар
½ чаена чаша масло
1 чаена чаша брашно
За крема със сирене крема
1 пакетче сирене крема-125 гр.
1/2 чаена чаша пудра захар
1 кутия течна сладкарска сметана-200 грама
За крем Ванилия
1 пакетче крем ванилия на Д-р Йоткер без варене
прясно мляко споед опаковката на пакетчето-300 мл
За шоколадовият крем
1 пакетче крем шоколад на Д-р Йоткер без варене
прясно мляко според указанието на опаковката-300мл
За гарниране отгоре
1 опаковка сладкарска сметана-200 грама
натрошен или настърган шоколад,или друга различна гарнитура според желанието
Предварително затопляме фурната.Намазняваме подходящ съд,като разбиваме с миксер маслото със захарта на пухкав крем и добавяме орехите.Печем до порозовяване и изваждаме да се охлади
Пригогтвяме си кремовете:Крем ванилия и Крем шоколад според упътването на опаковката
За крема със сирене крема:Слагаме крема сиренето в подходяш съд за разбиване,добавяме захарта и сметана и разбиваме на гъст крем.
Започва се сглобяване на сладкища:Първо се нанася крема с крем сирене,след това Крем ванилия,най отгоре крем шоколад и завършваме със разбит сметанов крем,наръсваме с настърган шоколад и поставяме в хладилник да стегне.

17 август, 2014

Сладкиш с пудингов пълнеж



3 яйца
80 мл.прясно мляко
80 мл.олио
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша+2 с.л брашно
2 с.л какао
ванилия
1 бакпулвер
За крема
2 крема пудинг ванилия на Д-р Йоткер
1 литър мляко
4-5 супени лъжици захар
За гарниране
2 кутии сладкарска сметана

Разбиват се яйцата със захарта до побеляване,прибавяме олиото,прясното мляко,какаото и брашното с бакпулвера.Разбиваме до хомогенна смес.Поставяме в подходяща подмазана и набрашнена тавичка и печем до готовност.Проверяваме с клечка.След като изстине се набожда  целия сладкищ на разстоние,с чашка с много малък диаметър на отвора.Получават се дупки на разстояние в сладкиша
Приготвяме си крем пудинга според указанието на опаковката,изчакваме леко да изстине и пълним така образувалите се дупки в сладкиша с крем пудинга,колкото остане от крема се намазва отгоре .Остатъка от издълбаното се натрошава върху сладкиша и се изчаква малко да стегне.След това разбиваме 2 сладкарски сметани с малко пудра захар според указанието,до получаването на твърд крем.Шприцоваме върху сладкища и поставяме в хладилник да стегне.


Източник

16 август, 2014

Лазаня със спанак и сирене



Кори за Лазаня без предварително варене
1кг спанак или друг листен зеленчук /Лапад,Левурда /
3 глави лук
2 домата
4 скилидки чесън
Универсална подправка
2 моркова
чер пипер
50 мл олио
300 гр. сирене
Зелени подправки:Магданоз,Целина,Девисил,Джоджен
За бешамела:
500 мл прясно мляко
3 супени лъжици брашно
3 супени лъжици олио
чер пипер
Универсална подправка
Предварително се подготвя бешамела,като се запържва брашното с олио до зачервяване.Разрежда се с прясното мляко и се подправя на вкус.Оставя се по рядък бешамел,не толкова гъст.
Спанака изчистен измит и нарязан на дребно се задушава в олио с нарязан на дребно кромид лук,морковите нарязани на тънки филийки,2 домата смлени на блендера и 3 скилидки чесън също смлени.Подправя се с подправките на вкус и след като изстине се натрошава сирене в тази смес.
В подходяща тавичка на дъното се сипва малко бешамел и започват да се подреждат корите за Лазаня.Върху тях нанасяме смес от спанак със сирене,покриваме с кори за лазаня и наливаме от бешамела.Така процедираме докато свърши сместа и най отгоре завършваме с кори за Лазаня.Нанасяме последният бешамел и запичаме до готовност.След като стане готово изваждаме,посипваме с настърган кашкавал и запичаме до порозовяване на кашкавала..

31 юли, 2014

Καλαμαρακια στιφαδο /Калмари стифадо /



100 мл олио или зехтин
10-12 малки лукчета кромид
1 чаена чаша бяло вино
2 домата
1 кг калмари
1 супена лъжица доматено пюре
2 листенца дафинов лист
1 чаена лъжица сол
чер пипер
лимонов сок,
1 пръчка канела
1 чаена чаша водап
Изчистваме добре калмарите,като ги поливаме с лимонов сок.В подходяща тенджерка слагаме олио или зехтин и запържваме лукът.Прибавяме виното,солта,дафиновият лист,канелата.Добавяме и настърганите домати.Прибамя се и 1 чаша вода и доматеното пюре. След като поври малко тази смес,прибавяме калмарите и оставяме да се вари до готовност.

19 юли, 2014

Сьомга на фурна със зеленчуци и пюре от хумус




Предварително се маринова няколко часа преди приготвяне с малко бяло вино около 50 мл,соев сос-20 мл,чер пипер микс,Универсална подправка Микадо от Лидъл,и около 20 мр лимонов сок.След това се поставя в подходяща тавичка заедно с марината като на дъното сме поставили 4-5 супени лъжици хумус върху който е поставено филето,полива се с малко зехтин или олио и се пече,не повече от 30 минути.
Забележка:При мене хумусът е готов купен от арабски магазин

06 юли, 2014

Бриоши с течен шоколад




600г бяло брашно
250мл топло мляко
20г прясна мая
90г захар
90г меко краве масло
2 яйца+ 1 жълтък за намазване
есенция ванилия
1 жълтък+малко мляко за намазване
течен шоколад за пълнеж

Поставят се продуктите в домашната хлебопекарна в съответният ред.Пуска се на програма за месене и втасване.След като свърши програмата се изважда тестото,разточва се на тънка кора и с помощта на чаша се изрязват кръгчета.В подходяща тавичка за мъфини се поставят по 3 кръгчета намазани с течен шоколад,със сгъвката  надолу/ Пълнежа може да бъде локум,парченца шоколад,плодове /.Изчаква се да втасат втори път,намазват се със жълтък и малко олио.Печем до готовност,до порозовяване

28 юни, 2014

Сладкиш с тиква и грис




 2 чаени чаши грис
2 чаени чаши брашно
2 чаени чаши захар но носи и повече
600 грама тиква
1 бакпулвер
2 чаени чаши орехи
2 чаени чаши прясно мляко
1кафяна лъжичка канела
ванилия при мене течна сложих я в млякото

Смесват се гриса,брашното,захарта и бакпулвера.Объркват се хубаво.
Тиквата се смесва с канелата.В рецептата не е описано дали тиквата е настъргана или нарязана на тънки парчета.За което аз я приготвих нарязана на тънки парченца.Но най добре и естетически ще бъде ако е настъргана.
В подподяща форма покрита с намазнена хартия за печене се поставя ред тиква,отгоре са насипва от сухата смес със грис,после насипваме начукани препечени орехи.Така се редуват пласт след пласт като завършваме сс тиква отгоре.Заливаме с прясното мляко и поставяме във фурната за печене.Пече се в умерена фурна до готовност около 40 минути.Аз върху последният слой нарязана тиква наръсих кафява захар и стана много хубава карамелизирана коричка.След като изстине нарязваме в желана форма.



14 юни, 2014

Гръцко бисквитено парфе



2 пакетчета плодово желе в оригинал е Портокалово а при мен Череша
1 кофичка изцедено кисело мляко или гъста заквасена сметана
250 мл натурален сок от череши
2 пакетчета Пудинг крем ванилия с варене
5 супени лъжици Нишесте
1 ½ пакет обикновени бисквити
За Глазурата
200 мл сладкарска сметана
3 натурални шоколада
1 чаена лъжица масло
Филирани бадеми за гарниране отгоре
Малко прясно мляко за потапяне на бисквитите
Малко коняк или уиски за аромат

В подходящ съд загряваме 1 ½ чаена чаша вода в който сипваме 2 пакетчета със желатин.След като се разтвори хубаво сипваме вътре 5 супени лъжици нишесте,1 чаена чаша натурален сок от череша,и сметаната.Разбърква се хубаво до хомогенна смес.В друг подходящ съд подготвяме 2 пакетчета Ванилия пудинг и го сваряваме според указанията,ако обичане по сладко се добавя захар според желаното количество.Към така леко сварения пудинг Ванилия прибавяме плодовата смес от желетата,нишестето и плодовият сок.Слагаме на котлона и започваме да бъркаме за да не загори, Щом започне да се сгъстява бъркаме да не загори и оставяме да се постъсти още малко,сваляме от котлона и оставяме да се охлади.
В подходяща тавичка нареждаме един ред от бисквити потопени в прясно мляко ароматизирано с коняк или уиски. Запълваме навсякъде с бисквити и изсипваме крема. Ако все още е рядък изчакваме да се сгъсти и отгоре нареждаме 2 ред бисквити.Поставяме в хладилник да стегне хубаво и най отгоре заливаме със шоколадова глазура приготвена от 200 мл течна сладкарска сметана,която сме сложили в подходяш съд.Слагаме я на котлона само да заври и вътре в нея начупваме 3 шоколада.Разъбркваме хубаво до еднородна смес,изчакваме леко да се охлади и заливаме парфето.Отгоре наръсваме филирани бадеми и поставяме пак в хладилник да се охлади.

ИЗТОЧНИК

26 май, 2014

Баница по рецепта на Мая Ламбова



В интернет пространството се срещат  рецепти на най различни варианти на баници.Но точно този вариант най се харесва в нашето семейство.

1 пакет листи за баница
4 яйца
300 гр.сирене
300 гр.брашно
250 гр.кисело мляко
1 бакпулвер
1 ч.л сол
Сусам за поръсване

Разтварят се листите и се вземат един по един.Намазва се всеки лист и се разрязва през средата по щирочина, като се слагат отрязаните половини една върху друга с намазаната част нагоре.Така се подреждат по  2 кори,стават общо 4 нарязани половинки. Нанася се плънка и се навива на руло.Така процедираме докато свършат всички листи.Нарязваме на парчета,отгоре намазваме с останалата част от плънката,наръсваме със сусам , и печем до готовност.