Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

18 юли, 2009

Торта Брита


Торта „Брита”
(рецепта от кулинарно предаване по финландската тв /
преведна от marianaborisova от форума "Перфектната вечеря"


Продукти:
За основата:
150г.масло (или нискомаслен маргарин)
150г. захар (подсладител)
4 жълтъка
200г. брашно
2ч.л. бакпулвер
150г. прясно мляко

За „целувчения блат”:
4 белтъка
200г. захар
2-3 с.л. царевично нишесте
1с.л. лимонов сок

За крема:
200мл. нискомаслена течна сметана
400г. Екскуиза 0,2%
100г. захар (подсладител)
1 ванилия

Ягоди – колкото повече...толкова повече или поне 300-400г. (поръсват се със захар предварително, за си пуснат сока)

Приготвяне:
На основата:Разбиват се маслото със захарта, прибавят се жълтъците и млякото и постепенно – брашното, смесено с бакпулвера. Разбива се добре и се изсипва върху застлана с хартия за печене тава (голямата, на фурната).
Белтъците се разбиват със лимоновия сок и захарта на твърд сняг, накрая се прибавя нишестето. Готовата смес се изсипва върху основата и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 175’ за 20-25 мин. (докато целувчения блат се запече).
Изважда се и се оставя да изстине. Когато е изстинал, се разрязва на две.

На крема:Разбива се течната сметана да стане на пухкав крем, добавят се захарта, ванилията и Екскуизата и отделения от ягодите сок.

Половината от основата се намазва с ½ от крема и се нареждат повечето ягоди, нарязани на половинки или четвъртинки. Отгоре се слага другата половина от основата и се покрива с останалия крем. Украсява се с ягоди.
Добре е тортата да се остави за около 1-2 часа в хладилника преди да се сервира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар