Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

23 януари, 2014

Вита зелена баница с Левурда


Необходими продукти:

1 пакет кори за баница
700 грама Левурда /Див чесън /
4 – 5 яйца
250 – 300 гр. сирене /извара/
200 – 300 гр. зелени подправки /Джоджен,Дивисил,Магданоз,Целина/
3/4 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша брашно
1/2 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжица универсална подправка
масло-59 грама

Начин на приготвяне:
Предварително измиваме и почистваме Левурда,като я нарязваме на ситно.Задушаваме в малко мазнина.
Прави се смес от разбитите яйца, натрошеното сирене, брашното, киселото мляко, с разтворената в него сода и ситно нарязаните сурови зелени подправки /магданоз, джоджен, дивисил, целина/ В подходящ съд събираме задушената Левурда с яйчената смес и зелените подправки,до получаване на една еднородна смес.
Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, която също се поръсва с олио и равномерно се разстила от сместа. Корите се навиват на руло и се поставят в подходяща форма за печене,като се нареждат отвън навътре към центъра на формата. След като се навият всички кори, се поръсват с олио или се слагат малки парченца масло. Печем на фурна с вентилатор на 170 градуса до готовност.

18 януари, 2014

Ловджийски банички



Джеки е царица на тестените произведения.Тези нейни банички събудиха интереса в мен и веднага ги приготвих.Лесни бързи и най вече много вкусни
1 пакет кори - “Тракийски”

2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
3 с.л. олио
За плънката:
1 пакетче кайма
1 морков - рендосан
1 глава лук
5 печени червени пиперки
1 ч.ч. сварен грах
сол
чер пипер
Начин на приготвяне:
Запържваме каймата, лука, моркова и към тях прибавяме пиперките и граха. Разбъркваме и овкусяваме. Приготвяме сос от 1 кофичка кисело мляко,1 чаена лъжичка сода,3 супени лъжици олио и 2 яйца, намазваме всеки лист. Слагаме от плънката в единия край, прегъваме на две и увиваме на руло. В намазана тава подреждаме готовите банички и ги намазваме със соса отгоре, правим разрез по средата с нож. Печем в предварително загрята фурна.

Източник

Торта с готови блатове


2 готови блата
2 пакета Крем за сладкиши шоколад на Д-р Йоткер
2 пакета Крем за сладкиши ванилия на Д-р Йоткер
Прьясно мляко за разбиване на кремовете според указанието на опаковките
200 грама орехи
100 грама захар
Сметана за гарниране

Предварително се прави крокан от сгорена захар и орехите.Като първо се сгорява захарта а орехите са леко запечни за по добър вкус.След като започне да се карамелизира захарта слагам орехите вътре,разбърквам хубаво и изсипвам в подмазана с олио тавичка .Изчаквам да изстине и начуквам на парченца.
Вземат се 2 готови блата.Първият се поставя в тортена форма и се сиропира с малко подсладено прясно мляко.Върху него нанасям пласт от разбитият крем за сладкиши.Наръсвам и помалко крокан и продължавам с 2 блат.По същият начин го сиропирам и изсипвам другият крем отгоре.Заглаждам със шпатула и нанасям най отгоре глазурата която е направена от
ГЛАЗУРА

8 супени лъжици захар
8 супени лъжици олио
8 супени лъжици вода
4 супени лъжици какао
Всичко това се смесва и се вари на тих огън до разтопяване на захарта и получаване на еднородна смес.Изчаква се малко да почне да се сгъстява и се маха от котлона.След като изстине се нанася върху тортата.

16 януари, 2014

Триградски мекици



Отдавна ми бяха направили впечатление тези мекици предложени от Илиянка и тъй като съм приготвяла много неща предлагани от нея.То и този път се доверих на тази рецепта и не сгреших


900 грама брашно
1 супена лъжица сода бикарбонат
1 яйце
1 1/2 кофички кисело мляко
1 1/2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол.
Брашното се пресява и се прави кладенче,прибавят се и останалите продукти.Аз угасих содата в киселото мляко а не както е в рецептата по оригинал.Замесва се меко тесто,което после оформяме на топка,покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник за около 8 часа.От това тесто може да се направят мекици със сирене и такива без.За мекици със сирене или друга плънка се разточва топче с големина на малка ябълка.Поставя се плънката и се прегъва като се притиска с пръсти.А за мекици без сирене се разтегля тестото до желаната форма.Пържим в загрято олио.


12 януари, 2014

Шоколадов сладкиш без печене




250 гр.обикновени бисквити "Житен дар"
3 с.л. брашно
3 с.л. нишесте
5 с.л. какао
600мл. + 300 мл. прясно мляко
400 мл течна сметана
130 гр. масло
1 ч.ч. захарб
2 чаени лъжички ром,коняк или друг силен алкохол за аромат

За глазурата отгоре

200 гр. шоколад
120 гр. масло
100 мл .течна сметана

Начупват се бисквитите и се смесват с брашното , нишестето и какаото. Заливат се с 300 мл. студено прясно мляко и се бърка до получаване на гъста каша.
Смесва се 400 мл сметана със 600 мл. прясно мляко ,захарта и 130 грама масло като се слага на котлона. Щом заври ,се изсипва бисквитената смес, бърка се до сгъстяване. Получената смес изсипете в тортена форма и оставете на хладно за 2-3 часа.
ЗА ГЛАЗУРАТА:Шоколада , маслото и сметаната се разтопяват на водна баня, бърка се докато се получите хомогенна смес. Залива се сладкиша с получената глазура и се оставя още няколко часа в хладилника.


11 януари, 2014

Пица с праз



Продукти:

250 гр кисело мляко
1 ч.л. сода
1 яйце
1 равна ч.л. сол
4 с.л. олио.
10 гр масло
Брашно (5-6 с.л.)

2 стръка праз
2-3 с.л. олио
Сол и черен пипер.
Малко Универсална подправка
3 яйца
150 гр. кашкавал

Празът се цепва на 2 по дължината и нарязва . Задушава се до омекване в малко олио и вода, под капак.Посолява се и поръсва с черен пипер и подправки. Когато остане само на мазнина, се маха от котлона и охлажда.

Киселото мляко се разбърква със содата и когато шупне, се изсипва в дълбока купа,прибавяте яйцето . Разбиват се до хомогенна смес. Налива се олиото и добавя солта. Отново се разбива. Накрая сместа се сгъстява до кексова с пресято брашно. Все още си е лепкаво и меко тесто.Фурната се загрява до 180°С и маслото се стопява в широка кръгла тава (към 26-28 см). Изчаква се леко да се охлади и тестото се излива отгоре. Заглажда се до дебелината на блат за пица с опакото на намазнена лъжица. Отгоре се разпределя на равен слой задушеният праз (без никакви течности).

Отделно се разбиват трите яйца с настъргания кашкавал. Получената смес се разстила върху праза. Пицата се слага да се пече, докато се позлати. По някое време може да се покрие с фолио, за да се изпече качествено тестото.

Източник

24 декември, 2013

Бутер банички с плънка от праз,картофи,гъби и маслини


500 грама бутер тесто
2-3 стръка праз
200 грама гъби
2 сварени картофа
10-20 маслини нарязани на дребно
Тези продукти са за 4 малки банички

След размразяване тестото се разрязва с нож на необходимият брой парчета,според това колко банички ще искате да направите.Предварително се запържва празът и гъбите.Постепенно се добавят настърганите картофи и нарязани маслини.Оставя се леко да се задуши и се пълнят баничките с тази плънка.Сгъваме по краищата и после прегъваме на плик за да не изтече плънката.Намазваме отгоре с разбит жълтък и зпичаме до готовност.

15 декември, 2013

Кошнички от прошуто с пълнеж


200-300 грама прошуто нарязано на ленти
100 грама шунка или някакъв друг колбас
2 яйца
2 кисели краставички
2 червени печени чушки
1 малък кисел морков /Може и от туршия/
60 мл олио
1/2 бакпулвер
Малко зеленчукова пикантина и други подправки за вкус по желание

Нарязните парчта прошуто на ленти поставяме на кръст в подходяща форма за мъфини.Върху тях насипваме със супена лъжица от пълнежа.Като предварително сме си нарязали киселите краставички,печените чушки и шунката на дребни кубчетаРазбиваме яйцата с олиото,прибавяме брашното с бакпулвера и нарязаните продукти за плънката .Всичко това поставяме във фурната на около 170 градуса да се изпече до готовност






Много шоколадова торта





Много шоколадова торта по рецепта на Пепа Стоева

Продукти:
180г. брашно
150г. захар
125г. кафява захар
3 супени лъгици какао при мен + 3 супени лъжици нишесте.Моето какао е много силно и 60 гр са много за тази рецепта затова по съвет на Пепи сложих 3 супени лъжици и добавих нишесте.
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат (7-8 гр)
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер (7-8 гр)
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140мл. гъст айран
75мл. олио
140мл. прясно, горещо кафе (нес )

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180°C в оригинала е без вентилатор но аз я изпекох на вентилатор
Всички сухи съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. слага се и хартия от вътрешната страна на формата така, че да стане по-висока - трябва височина, тъй като по време на печенето блата се надува.При печене се проверява с клечка за готовност.
Оставя се да се охлади напълно за 24 часа, след това разделяме блата на 2 части или с дълъг и остър нож или специално приспособление за това.

За шоколадовия мус:
1 бял шоколад 100 гр.
1 черен (натурален) шоколад 100 гр.
500 мл. течна сладкарска сметана при мене
1 опак. заквасена сметана - 200 гр. + 3 с.л. пудра захар. Течната сметана се бие със захарта, докато стане на твърди върхове
Заквасената сметана се разбърква със захарта - с лъжица!
Шоколадите се разтопяват на водна баня и прибавят внимателно към сметаните, обърква се.

Сглобяване:
Поставя се първия блат (ако крема се охлади предварително в хладилника, няма да има нужда от стягащата форма, а направо в тортена чиния или поднос може да се нареди) .
Намазва се с половината от крема.
Върху него се поставя втория блат и намазва с останалата част от крема оставя се малко, за да се намаже отстрани тортата.
За декорация по желание който каквото харесва

P.S Оригиналът е превъзходен.Пепи е отличен кулинар, не всеки може да достигне нейното съвършенство.Но вкусът на тортата е незаменим.

21 ноември, 2013

Фалшива дроб сарма с кайма


500 грама кайма
200 гр.гъби
2 моркова
2 глави лук
Зелени подправки :Целина,Дивисил,Магданоз
Чер пипер,Зеленчукова Пикантина,Сол,
1 супена лъжица червен пипер
1 чаена чаша ориз

За Заливката
1 кофичка кисело мляко
2 яйца
3-4 супени лъжици брашно
Малко сол,

Лукът с морковите нарязани на дребно./Аз ги смилам с чопъра / се запържват.Добавят се зелените подправки каймата,черният пипер,зеленчуковата пикантина солта,гъбите и червеният пипер и се продължава докато се запържи каймата и се задуши леко.
Измива се хубаво 1 чаена чаша ориз докато водата стане бистра
Разбърква се ориза заедно с каймата,изсипва се в подходяща тавичка,налива се малко вода и се запича до готовност.След като се изпече се залива със заливката от киселото мляко,яйцата и брашното докато се получи хубава златиста коричка

12 ноември, 2013

Мъфини "Утринна роса"


Щом видях предложената рецепта от Веси Казакова си казах,ще изчакам да ги публикува тези прекрасни мъфини в нейният блог и веднага ще се правят.В нета изтекоха много подобни рецепти,но нейната беше много издържана и най вече с много добра презентация на снимка и рецепта.А ето и рецептата на тези красиви ефектни и вкусни мъфини

Продукти
За топчетата:
3с.л. извара
3с.л. подсладено кондензирано мляко /В оригиналната рецепта е със захар /
1 яйце
40-50г кокосови стърготини
1-2с.л. нишесте

Тесто:
3 яйца
1ч.ч. захар
100мл прясно мляко
5с.л. олио
2ч.л. бакпулвер
2ч.ч. брашно
ванилия

3с.л. какао

шоколад за глазура

Първо се приготвят топчетата - смесват се съставките и се оформят с големина на малък орех. Прибират се във фризер за 30мин.
Какаото се залива с 1-2 лъжици гореща вода да стане на кашичка и се оставя настрана.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.
Добавят се млякото, олиото, пресятото с бакпулвера брашно и накрая ванилията. Разбърква се с лопатка.
Половината тесто се разпределя в 16 гнезда за мъфини - по една супена лъжица във всяко.
Към другата половина тесто се прибавя какаото. Във всяко гнездо, върху бялата смес се налива по една лъжица от тъмното тесто.
Отгоре се поставя по едно бяло топче и се притиска да потъне в сместа.После се слагат да се пекат до готовност.При мене на 170 градуса с вентилатор,за да не загопрят отгоре се слага алуминиево фолио докато се изпекат.След като се изпекат се прави глазурата от 1 натурален шоколад разтопен на водна баня с малко олио и се глазират мъфините

07 ноември, 2013

Кюфтета на фурна със заливка от кисело мляко по Гръцки



За кюфтетата
1кг кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 връзка магзаноз
3 филии хляб или галета
Сол,черен пипер и подправки според желанието /При мене малко соев сос и зеленчукова подправка Микадо /

За соса
3 глави лук
3 супени лъжици олио
2 супени лъжици магданоз
600 грама кисело мляко
2 яйца
2 скилидки чесън
Сол,пипер,подправки по желание при мен зеленчукова подправка Микадо

Предварително си приготвяме каймата ,като я объркваме с подправките и правим кюфтетата.В подходяща тавичка нареждаме кюфтета и в страни от тях нареждаме нарязан кромид лук,така,че да не е под кюфтетата а окол тях.Наръсваме с 2-3 супени лъжгици олио и хоставяме във фурната да се запекат кюфтетат и лукът докато получат лек загар.Отделно в друг съд разбиваме яйцата с киселото мляко,чесъна олиото и подправките.Изваждаме за малко тавичката ,заливаме с така полученият сос от киселото мляко и пак слагаме да се запече до готовност.Не трябва сосът от киселото мляко да стегне много.Само колкото да се получи една коричка отгоре.

Източник

31 октомври, 2013

Баклава "Копенхаген"


Отдавна вниманието ми бе привлечено от тази баклава.Обожавам сиропирани сладкиши и реших,че все някога това ще се прави.Ето дойде и редът на тази изключително вкусна и апетитна баклава.За мен е като компилация между реване и баклава,но наистина е неустоима на вкус и бързо се изяжда.

Продукти:
500гр.- кори "Фамилия"

Плънка I
100 гр.- пудра захар
150 гр. масло
2 яйца
1 с.л.- бакпулвер
150 гр.- грис
сок от половин лимон
1 ванилия

Плънка II
100 гр.- пудра захар
200 гр.- смлени орехи
2 яйца
кора от лимон

За сиропа:
1 кг.- захар
1 л.- вода
1ч.л.-лимонена киселина
1-2 пакетчета ванилия

Най-напред се приготвя сиропа.
Водата и захарта трябва да врят около 10 мин.
След това се добавят ванилиите и лимонената киселина.
Оставя се да се охлади.

Плънка I:
Отделят се белтъцете от жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг.
Мекото масло се разбива на крем с пудрата захар и се добавят жълтъците.
След това гриса,бакпулвера ,сока от лимон и ванилията .
Разбиват се до хомогенна смес.
Към нея се добавят белтъците и се разбърква всичко на ръка.

Плънка II:
Пак се разделят белтъци от жълтъци.
Белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар.
Прибавят се смлените орехи и кората от лимон.
Добавят се белтъците и сместа се хомогенизира.

Корите се разделят на три равни части.
В подходяща тава,предварително подмазана се слагат по две кори .
Мажат се с олио и така, докато се нареди едната трета от корите.
Без да се мажат с олио върху тях се разпределя Плънка I.
След това се реди втората половина от корите като се мажат през две ,без последната.Разпределя се Плънка II.
От горе се нареждат и останалите кори.
Баклавата се нарязва по желание с остър нож.
След това се намазва от горе с олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 гр.,за около 1час.
Горещата баклава се залива със студен сироп.
Оставя се да престои 24 часа преди да се консумира.



Източник

Класически ябълков сладкиш


Класически ябълков сладкиш

4 яйца
1 ½ чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
½ чаена чаша олио
3 чаени чаши брашно
½ чаена лъжичка сода за хляб
½ пакетче бакпулвер
Ванилия
Канела
400 грама ябълки
200 грама орехи
100 грама стафиди

Изчистваме измиваме и настъргваме ябълките,смиламе орехите и ги прибавяме към настърганите ябълки,след това прибавяме стафиди и наръсваме със захар /при мен кафява захар/
В отделен съд разбиваме яйцата със захарта, прибавяме киселото мляко разбъркано с ½ чаена лъжичка сода за хляб и олиото,разбиваме хубаво.Прибавя се и брашното с бакпулвера.
В подходяща подмазана тавичка и наръсена с брашно,а може и застлана с хартия за печене изсипваме една част от кексовото тесто.Отгоре нареждаме настърганите ябълки и най отгоре върху тях изсипваме и останалата кексова смес.Печем в умерена фурна на 170 градуса до готовност.След изпичане наръсваме с пудра захар.

06 октомври, 2013

Баклава с локум,круши,лешници и стафиди



1 пакет листи за баница
2 кутии обикновен локум
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжица сода за хляб
1 чаена чаша захар
3 супени лъжици олио
2 ванилии
2 чаени чаши нарязан плод на дребни парченца.Може и насдтъргани ябълки или крушши или друг плод по желание.Ако е по мек плодът нарязан на парченца.Ако е по твърд настърган
½ чаена чаша едро нарязани орехи,бадеми или лешници /При мен лешници/
½ чаена чаша стафиди
За сиропа
1 1/2 чаена чаша вода
1 чаена чаша захар
100 гр.масло
1 ванилия

Вземат се 2 по 2 листи за баница,като се намазва първият лист,поставя се другият отгоре и в края на тясната част се слага по няколко супени лъжици от плънката,която се прави от 1 чаена чаша кисело мляко 1 чаена лъжичка сода за хляб,1 чаена чаша захар,2 ванилии,3 супени лъжици олио,като вътре изсипваме нарязаните плодове,лешници и стафиди,объркваме всичко до еднородна смес..Навиваме на руло.Така процедираме със всички листове до като свършат.Поставяме в подходяща тавичка също намазана с масло,или застлана с хартия за печене.Намазваме отгоре с мазнина рулата и слагаме за печене.Печем до готовност,докато поразовее отгоре.Изваждаме от фурната и изчакваме да изстине.
След това заливаме с горещ сироп приготвен от захарта,водата и маслото

02 октомври, 2013

Мазаница


Още щом видях тази Мазаница в една от кулинарните групи на Фейсбук,предложена от Любка Гечева реших,че когато дойде време за това, ще се прави.Сега в тези студени есенни дни това предложение е направо чудесно


Необходимите продукти:
4 патладжана,
1,5 кг. червени шушки /В оригиналната рецепта чушките са зелени/
5-6 моркова
3 скилидки чесън
1 кг домати /Ппри мене домати от вид Рома /
1/2 връзка магданоз,Целина,Дивисил и малко джоджен /Тези зелени подправки много подхождат на това/
1 щипка кимион,
1 с л сол(ако обичате по-соленичко може и две),
1 с л захар.
2 пукани люти чушлета

Патладжаните се обелват и нарязват на малки кубченца,посоляват се и се оставят около 2 часа за да си пуснат горчивината.После се изцеждат много хубаво от течността,като се изстискват с ръка.
Отделно в блендер се смилат чушките ,морковите и чесъна,които запържваме с 150 мл.олио.След това прибавяме нарязаните на кубчета патладжани.Пържи се на бавен огън докато патладжаните омекнат.Тогава се прибавят и смлените домати и се пържи докато остане само на мазнина.Към края се прибавят и зелените подправки със солта и захарта.Ако остане от Мазанизцата,може да се съхрани в бурканчета след заваряване за зимнина.

25 септември, 2013

Чаен плодов сладкиш



Обожаваме сладкиши със сини сливи в нашият дом.Всяка година правя но искам да е нещо по различно да не се повтарят.И ето отдавна ми беше направил впечатление Чаеният сладкиш на Йоли,и днес намери своето приложение


Продукти:

80 грама меко масло
100 грама захар /Обичам по сладичко и сложих 250 грама-1 чаена чаша голяма/
2 ванилии
150 грама брашно
3 супени лъжици галета
1/2 бакпулвер


Брашно за доизмесване
Кафява захар за поръсване на плодовете

500 грама сини сливи нарязани на половинки

Разбива се с миксер,размекнатото масло заедно със захарта до побеляване.Прибавят се яйцата,ванилията и брашното с бакпулвера.Отделя се половината от сместа и останалата смес се измесва с брашно,да стане меко но не лепнещо тесто по пръстите.
Поставяме хартия за печене в подходяща тавичка или форма за печене,разстиламе хубаво тестото като правим борд.Набождаме го с вилица,наръсваме с 3 супени лъжици галета,и нареждаме плодовете.Върху тях на различни места с лъжица наслагваме от оставеното на страна кексово тесто.Поставяме във фурната да се пече до готовност,при теста с клечка да бъде суха.

16 септември, 2013

Ветрило от патладжан с колбас,домат и сирене


4 средни патладжана
2 големи домата
2 наденици или кренвирш / По желание става с всякакъв вид колбас /
300 грама твърдо сирене
3-4 скилидки чесън
чер пипер
магданоз
олио

Специално аз го правя ето така:От вечерта си разрязвам патладжана на ветрило,на равни разстояния правя разрези но не до долу в началото на патладжана така,че да не се разделя.Осолявам и оставям така.На сутринта изцеждам водата която е пуснал патладжана.Пригласям си нарязан домат на филийки,парчета сирене също на филийки,този път сложих наденица нарязана също на филийки,а може и кренвирш или друг вид колбас,изчистен чесън.Започвам да подреждам всичко това в разрезите,ред домат,ред сирене,ред колбас като между тях нареждам и парченца почистен чесън.Поставям в подходяща тавичка,поливам с малко олио отгоре и наливам малко вода.Завивам с фолио като го надупчвам на няколко места.След известно време когато е омекнал патладжана махам фолиото и запичам до зачервяване.След като е готов наръсвам отгоре малко настърган кашкавал ,леко да се запече

26 август, 2013

Калцоне



Винаги досега съм правила Калцоне но тестото ми беше някак по твърдо и после след изпичане не беше много вкусно и се ронеше.Но сега ми попадна тази рецепта за която съм много благодарна на авторката.


Необходими продукти:
500 гр. брашно
1 пак. суха мая
1 к.л. захар
1 ч.л. сол
250 мл. прясно мляко
100 гр. масло
1 яйце

Плънка според желанието.При мен лютеница,салам,гъби,кашкавал на ленти,настърган пармезан

Тестото замесих в домашната хлебопекарна според изискванията за това,като предварително си активирах маята с 1 чаена лъжица захар,малко прясно мляко и брашно.

23 август, 2013

Халуми



Представям Ви различно приготвено моето най любимо сирене "Халуми"Съчетано с аромата на боровинковото сладко,с аромата на изпечените зелунчуци на грил тиган просто става върховно на вкус.За гарнитура изпечени бланширани картофи и млечно чеснов сос.


15 август, 2013

Тутманик със сирене по рецепта на Лилия Шиварова





Един невероятен тутманик,пухкав и най вече много вкусен по рецепта на Лили Шиварова от нейната кулинарна група "Горещо с Лили " във Фейсбук

300 мл прясно мляко,
100 гр кисело мляко
1 яйце + 1 белтък
1 чаена л.сол,
1 бучка кр.масло(около 70г)
200 грама натрошено сирене
брашно колкото поеме /около 1 кг/
1 пак.суха мая или 20 грама жива мая
отделно разтопено масло или маргарин за намазване на разточеното тесто

Тестото го замесвам в хлебопекарната според указанията за прибавяне на продукти, на програма за тесто и втасване
След като втаса се изважда,разделя се на 3 топки като всяка една се разточва,наръсва се с разтопено масло и натрошено сирене,след което се навива на руло, като същевременно се усуква и издължава.Така процедираме с 3 топки тесто, като се подреждат в подходяща форма за печене.Поставя се в ел.печка на 50 градуса за да втаса 2 път,след което се намазва с жълтък разбит с няколко капки олио и прясно мляко.Отгоре може да се наръси със сусам или някакви ядки

Кекс с тиквички


Оригиналната рецепта е за 1 доза,но аз го направих двойна доза и не сбърках,защото кекса е много вкусен

3 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
1 чаена лъжица сода
щипка сол
1 чаена чаша захар
1 супена лъжица течен подсладител "Стевия"
4 яйца
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша кисело мляко
2 чаени чаши настъргани и изстискани тиквички
ванилия                                
1 щипка канела
1 чаена чаша лешници /В оригинал е с орехи/

Приготвяне:

Фурната се загрява на 170 С.Намазняваме подходяща кексова форма
В купа се разбъркват брашното, содата, солта и бакпулверът.
В друга купа се разбиват яйцата със захарта, след което се прибавят олиото, млякото и тиквичките.
Всичко се разбърква добре и се смесва с брашното.
Добавят се ореховите ядки и тестото се разбърква.
Прехвърля се в подготвената форма.
Кексът с тиквички и орехи се пече 50 минути или до готовност.

Източник