Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

22 май, 2014

İrmikli Tatlı /Турски сиропиран сладкиш с грис / по рецепта на Димитрина Лозанова



İrmikli Tatlı/Турски сиропиран сладкиш с грис / по рецепта на Димитрина Лозанова
1 яйце
2 чаени чаши грис
2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша олио
1 бакпулвер
½ чаена лъжичка канела по желание
Сироп:
2 ½ чаени чаши вода
3 чаени чаши захар
1 ванилия

Първо се приготвя сиропът като се оставя да поври около 7-8 минути.След това се приготвят сладките с големина на орех или по големи по желание.Пекът се на 180 градуса до готовност,леко да порозовеят.Заливат се с охладеният сироп и се поръсват със смлени предварително изпечени орехи или кокосови стърготини

19 май, 2014

Бързи питки със сирене,зелен лук и колбас



1чаена чаша кисело
3 стръка зелен лук
50 грама колбас /салам,шунка,луканка/
1 чаена лъжица сол или Универсална подправка
1 чаена лъжица сода да хляб
300 гр.сирене натрошено
3 чаени чаши брашно

Угася се 1 чаена лъжица сода в 1 чаена чаша кисело мляко,нарязват се на дребно лукът и колбаса,прибавят се към киселото мляко,добавяме и настъргано или натрошено сирене.Прибавяме и 1 чаена лъжица сол,при мене Универсална подправка Микадо /ако се добави универсална подправка,не е необходима сол,защото подправката е достатъчно солена/Започваме да добавяме постепенно брашно докато замесим меко нелепнещо тесто.След това оформяме 10 или 12 питки които поставяме в подходяща тавичка с хартия за печене.Отгоре всяка питка леко разрязване с с нож,като на всеки разрез поставяме по парченце масло и печем до готовност.

Източник

17 май, 2014

Пълнено обезкостено пиле



1 цяло обезкостено пиле
4-5 картофа
1 морков
1 глава лук малка
100 гр.грах
2 червени печени чушки
2-3 кисли краставички
сол,чер пипер
Универсална подправка
3 твърдо сварени яйца
магданоз
соев сос

За глазиране
1 с.лъжица масло
1 с.лъжица червен пипер
1 с.лъжица кетчуп
1 чаена лъжица мед
Пилето се обезкостявя посолява и поръсва със соев сос,оставя се за около 30 минути на студено.
Плънката се приготвя като се нарязва на дребно лукът и се запържва заедно с моркова и после леко се задушава докато се изпари течността.
Отделно предварително се сваряват картофите и после настъргват на едро ренде.Към тях се прибавя лукът моркова,грахът,нарязаните кисели краставички,добавят се и подправките и си обърква добре.
Пилето се напълва с тази плънка и се подреждат сварените яйца, набожда се клечки за зъби или се зашива със конец.
Намазва се с глазурата,поставя се в подходяща тавичка завита с алуминиево фолио и се пъха да се изпече до готовност.След това се гарнира по желание и сервираме.

Източник

Шоколадов десерт



Един изкусителен десерт по рецепта на корифея в кулинарията Йоли

150 гр. масло
200 гр. захар
4 с.л. какао
100 гр. орехи
50 гр. бадеми запечени предварително
50 гр. лешници запечени предврително
4 яйца
60 гр. брашно
1 ванилия

За глазиране:

1/2 бурканче конфитюр от ягоди
200 мл сладкарска сметана
100 гр. натурален шоколад

 В  съд на умерен огън маслото, захарта и какаото се загряват. Бърка се докато маслото се стопи и се смеси с останалите продукти. Прибавят се накълцаните запечени ядки. . Разбърква се сместа и се оставя да се охлади. Към студената маса се  прибавят жълтъците, ванилията и брашното, а накрая и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно със шпатула. Изсипва се  в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене и се изпича в предварително загрята на 160 градуса на фурна за около 30-40 минути. Проверява се дали сладкиша е изпечен с дървена клечка.
Кипва се сметаната. Маха се  от котлона и се  добавя натрошения шоколад. Разбърква се докато всичко се стопи. Прибера се шоколадовата сметана в  хладилника  и се оставя да се охлади добре. След това я се разбива с миксер  на гъст крем.
Намазва се  изстиналия сладкиш с конфитюра.  Върху него се  маже с разбитата шоколадова сметана. Поръсва се с настърган шоколад. Нарязва се сладкиша на пасти.

16 май, 2014

Хрупкави тиквички на фурна със сос от тиквички,майонеза и чесън



1 кг тиквички
1 кофичка кисело мляко
300 гр. галета
сол,чер пипер,Универсална подправка
Чесън на прах
100 мл олио
Изчистват се  обелват и нарязват  тиквичките на пръчици.Овалват се в киселото мляко и след това в галетата подправена със сол,чер пипер,чесън на прах и малко универсална подправка.Подреждат се в намазана тавичка с олио и се запичат до готовност.Поднасят се със сос от кисело мляко или сос от тиквички

За соса:
1 майонеза
3 тиквички
3 супени лъжици кисело мляко
100 гр.сирене
1 глава лук настърган
сол на вкус
чесън на прах или 2-3 скилидки счукан чесън
Тиквичките се изчистват,нарязват на кубчета и се слагат в подходяш съд да заврат.След като станат готови се изцеждат в гевгир и се пасирват с майонеза,сиренето,киселото мляко и подправките до хомогенна сме

Източник


06 май, 2014

Солена баница със сирене и царевично брашно



1 пакет листи за баница
4 яйца
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша царевично брашно
1 чаена чаша кисело мляко
1 бакпулвер
300 грама сирене
сусам за поръсване отгоре

Вземат се листите и се мажат един по един до 4 листа,на всеки 4 лист се нанася плънка приготвена от яйцата,сиренето,царевичното брашно,олиото,киселото мляко и бакпулвера.Навива се на руло и се поставя в подходяща подмазана тавичка.Така се процедира до свършване на всички листи.Отгоре се намазват с останалата плънка и поръсват със сусам.Нарязва се и се пече до готовност.

Източник

Ябълков сладкиш




Вкъщи обичаме плодови сладкиши и най вече ябълковите.Този сладкиш на Йоли ни стана фаворит от всички други,защото се приготвя много лесно и бързо и най вече е много вкусен.Благодаря на Йоли за вкусната рецепта


3 ябълки
2 яйца
50 г захар
100 мл прясно мляко
70 г брашно
20 г стопено масло
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

Заливка

100 г захар
1 разбито яйце
60 г стопено масло
40 г филирани бадеми /при мен начукани орехи /
Ябълките се изчистват и нарязват на тънки филийки.Разбиват се яйцата със захарта, ванилията лимоновата кора и млякото.Прибавя се разтопеното масло и брашното разбъркано с бакпулвера.Тази смес се изсипва при нарязаните плодове.Обърква се хубаво и се изсипва в подходяща намазана и набрашнена тавичка.Пече се до готовност.|След това  отгоре сладкища с продуктите от заливката,наръсваме филирани бадеми или орехи ако няма бадеми и допичаме до зачервяване на заливката.

02 май, 2014

Сладоледена Торта "Крем а ля крем"



Тази моя торта беше замислена да бъде като оригиналната предложена от Петя Цанкова,нооооооо самият крем стана рядък и аз реших да я сложа във фризера.И ето една чудна  сладоледена история е на лице

За блата

6 яйца
2 пакета пудинг Paradize шоколад на Д-р Йоткер без варене
6 супени лъжици брашно
ванилия
 За крема

2 пакета пудинг Paradize ванилия на Д-р Йоткер без варене
1 кутия течна сладкарска сметана
600 мл прясно мляко
2 супени лъжици захар

За глазурата

1 кутия течна сладкарска сметана
1 натурален шоколад

Предварително се приготвя крема като се разбие пудинга според указанието с прясно мляко.
В подходящ съд разбиваме белтъците на сняг.Отделно разбиваме с жълтъците със захарта да побеляване и удвояване на обема им.Прибавяме пудинга както е на прах и белтъците като тука вече всичко се омесва със шпатула или дървена лъжица,за да не спаднат белтъците.Изсипваме в подмазана тавичка и печем до готовност.
Изчаква се блата да изстине,разрязва се на 2 и се пристъпва към сглобяване на тортата.В подходяща тортена форма се поставя първият блат,нанася се един пласт крем и се поставя втория блат,отгоре пак се нанася крем и се оставя в хладилниса да стегне крема.След това се изважда и се поставя глазурата която се приготвя от 1 кутия течна сладкарска сметана и 1 шоколад.В подходяща тенджерка завираме сметаната само да бъкне и слагаме начупеният шоколад,разбъркваме до получаване на еднородна смес.Изчакваме малко да изстине и глазираме тортата.

27 април, 2014

Спаначени кюфтета



1кг спанак
300 гр.извара
2 яйца
200 гр галета
4-5 средни картофа
Зелени подправки /Магданоз,Джоджен,Девисил/
чер пипер
1 глава лук
Универсална подправка зеленчукова

За панировката
3 яйца
200 гр галета за овалване

Сваряват се картофите и се настъргват в подходящ съд.
Спанака се изчиства и заедно със зелените подправки се бланшира до омекване.Изцежда се от водата и се прибавя към картофите.Прибавяме 2 разбити яйца,изварата,подправките,настърган или нарязан на ситно лук.Всичко това се обърква,оформят се кюфтенца които се овалват в галета.След това в яйце и се пържат до зачервяване.След като станат готови се изваждат на решетка върху хартия,за да могат да останат хрупкави а не да се задушат.

24 април, 2014

Спаначен киш



400 грама листи за баница
1 кг спанак
300 мл.заквасена сметана
300 гр.сирене
180 гр-масло или маргарин
4 яйца
пресен зелен лук-1 връзка
Зелени подправки /Джоджен,Девисил,Магданоз /
чер пипер,Универсална подправка Микадо
1 опаковка топено сирене

Предварително запържваме лукът,спанакът с всички зелени подправки като наливаме много малко вода да се задуши.След като си изпие водата и остане само на мазнина прибавяме натрошено сирене,чер пипер,универсална подправка и разбитите жълтъци.Белтъците разбиваме на сняг и прибавяме със шпатула към спаначената смес.Разбъркваме леко.
В подходяща тавичка нареждаме листите за баница така,че да останат краищата извън ръба на тавичката.Мажем всеки 2 листа с мазнина.След като свършат изсипваме спаначената смес в средата и загръщаме с листите които са извън ръба на тавичката.Отгоре на различни места нанасяме мазнина с лъжичка и поставяме да се пече.След като се изпече изваждаме,нареждаме отгоре парченца топено сирене и допичаме до разтопяване на сиренцата

Източник



22 април, 2014

Бавно печено агнешко бутче




1,5 кг агнешко бутче
1 с.л. брашно
1/2 с.л. червен пипер 
1 с.л. олио
1 ч.ч. доматен сок или доматено пюре
 бахар,черен пипер,сол


1 бира
Универсална подправка
Салвия /градинска подправка/
Дивисил
няколко скилидки чесън
За гарнитурата
1 набор агнешки дреболии
1 чаена чаша ориз
1 връзка зелен лук
Зелени подправки /Джоджен,Дивисил,Магданоз/
1 супена лъжица Универсална подправка
20 мл олио
чер пипер,сол
1 морков


Бутчето се измива хубаво и поставя в подходяща тавичка,на различни места се шпикова като се правят разрези в които се поставят скилидки чесън,чер пипер,малко Салвия и универсална подправка.Така престоява около 2-3 часа.В тавичката наливаме 1 бира,малко от доматеният сок също наливаме или разреждаме с малко бира ако е гъст сокът. малко чер пипер на зърна и бахар.Добавяме и малко вода.Сосът трябва да стига до половината на месото.
Правим си кашичка от 1 супена лъжица олио ,1 супена лъжица брашно и няколко лъжици вода.С така приготвената кашичка намазваме агнешкото бутче.Завиваме с алуминиево фолио и печем на бавен огън около 2 часа.
След това се проверява ако е готово месото,да се е отделило от кокъла се маха фолиото и се запича до получаване на хубава коричка.
За гарнитурата сваряваме агнешкият набор,нарязва се на дребно.В отделен съд запържваме лукът с нарязаният на дребно морков,прибавяме дреболиите и леко запържваме.
Измиваме хубаво оризът и го прибавяме към дреболиите заедно с подправкитеи.Изсипваме в подходяща тавичка като добавяме от водата в която са вряли дреболиите.Запичаме до готовност.


10 април, 2014

Мързелива баклава- Валя



1 пакет листи за баница
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша орехи
1 бакпулвер
4 яйца
ванилия
1 пакетче краве масло
 За сиропа
3 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода

Разделят се листите на две.Едната половина се навива на руло и се нарязва на тънки ленти.Поставят се в подходяща намазана тавичка,като се разрошват самите листи.Върху тях се изсипва сместа от яйцата,захарта,олиото, ванилията,и брашното с бакпулвера. Наръсваме с препечени начукани орехи. Върху тази смес се поставя останалата част от листи също нарязана на тънки ленти  разрошени върху сместа.
Отгоре се излива разтопено масло.
Печем до готовност,да порозовее отгоре и бодната клечка да излиза суха.След като изстине баклавата се залива с горещ сироп .Оставя се една нощ да попие хубаво сиропа

28 март, 2014

Ципура на скара с ароматно билково песто



Риба Ципура
200 грама Левурда
200 грама Салвия /Градински чай/
100 грама орехи
100 мл олио
2 лимона
За пестото
В подходящ съд се поставят билките Левурда,Салвия и малко орехи с олио или зехтин.С пасатор се пасира докато стане еднородна смес.

С това песто се напълват коремчетата на рибите,поставят се 2-3 резенчета лимон. Нарязва се напреко рибата на 2-3 места,като в разрезите се поставя по малко от пестото,също така се напълват и коремчетата на рибите с песто,заедно с няколко резенчета лимон.Намазва се с олио от всички страни и се поставя на скарата за печене.Първите 10 минути не се обръща рибата.Пече се до готовност.

25 март, 2014

Коприва на фурна




750 грама коприва
200 грама кромид лук
Джоджен,Девисил,Целина ситно нарязани
50 гр брашно
200 гр.натрошено сирене
3 яйца+3 яйца за заливка отгоре
300 мл прясно мляко
1 супена лъжица Зеленчукова подправка
1 кофичка кисело мляко

Копривата се измива и нарязва на дребно.Прибавя се нарязаният лук и зелените подправки.Посолява се прибавя се брашното и се запържва с малко олио.След като се запържи и задуши леко се сваля от котлона,прибавя се сиренето и се изсипва в подходяща тавичка.Заливаме с разбитите яйца и прясното мляко.Печем до готовност.След тово заливаме с 1 кофичка киксело сляко и още 3 разбити яйца и заливаме отгоре.Отново пъхаме във фурната докато получи хубава коричка да порозовее.


22 март, 2014

Торта" Гараш"



В необятното пространство на интернет се срещат безброй много рецепти на тази торта,както се изрази една моя позната храна на боговете.Но аз се спрях на рецептата предложена от Мария Христу,защото тя беше най изчерпателна и най добре обяснена.Благодаря на Мария за тази изключителна торта.


За блатовете:
10 белтъка
400 гр. захар
300 гр. смлени орехи предварително препечени

За крема:
100 гр. кристална захар
40 мл вода
120 гр. шоколад
3 супени лъжици какао
6 жълтъка
350 гр. краве масло

Шоколадов ганаш
200 мл. течна сметана
200 гр. шоколад
Разбиват се белтъците сс захарта на пухкав сняг като постепенно се прибавя захарта,след което със шпатула и внимателно разбъркване се прибавят смлените орехи.Тази смес разделих в 3 еднакви чаши като пристъпих към печенето на блатовете.В подходяща тавичка с откопчаващ се ринг,на дъното поставих хартия за печене и изпекох така 3 блата-Да се внимава да не се прпекат защото стават чупливи блатовете.Приготвяме крема от 6 жълтъка разбити със захарта до побеляване и удвояване на обема им.Постепенно прибавяме кравето масло ,вода 40 мл и 3 супени лъжици какао,и шоколада разтопен на водна баня.Всичко това се бърка със шпатула до получаване на еднородна смес.След като изстинат блатовете пристъпваме към сглобяване на тортата.В подходяща тортена чиния поставяме първият блат,мажем с крем и така до свършване на блатовотете,като накрая завършваме с крем.Поставяме в хладилник за няколко часа да стегне и приготвяме Шоколадов ганаш за глазура на тортата.Той се приготвя от 200 мл сладкарска сметана и 200 гр. шоколад,като сметана се кипва на котлона и към нея се прибавя натрошеният шоколад.Разбърква се хубаво изчаква се леко да изстине и се нанася върху готовата торта.Да Ви е сладко.


Източник







20 март, 2014

Бърз бъркан тутманик с мая



2 яйца
1 ч.ч. топла вода и 1 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. брашно
1/2 кубче свежа мая, или 1 пак (7гр.) суха
1 щипка сол
5 с.л. олио
200-300 гр. сирене
1 с.л. масло

Разбиват се яйцата в подходящ съд с хладка вода.Прибавят се 2 чаени чаши брашно и маята,разбърква се леко и тогава се сипва 1 чаена чаша прясно мляко с останалата 1 чена чаша брашно,шипка сол,олиото и се натрошава сирене.Всичко това се разбърква отново и се изсипва в намазана малка тавичка /При мене беше грешка,че изсипах в по голяма тава/Оствя се около 20 минути да втаса като след това отгоре на различни места се слага по малки парченца масло и се пуска да се пече до готовност


Източник

Банички с Левурда и зелени подправки




Банички с Левурда и зелени подправки :
4 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
½ чаена чаша олио
500 грама левурда
магданоз,целина,дивисил,джоджен
300 грама сирене
1 пакет листи за баница
1 бакпулвер
сусам за поръсване отгоре
Предварително се запържва леко и после задушава Левурда с 1 глава кромид лук и зелени подправки като:магданоз,Целина и Дивисил.след като изстине се натрошава сиренето.
Яйцата се разбиват с киселото мляко,олиото и 1 пакетче бакпулвер.Взема се един лист намазва се с яйчена смес,върху него втори лист също се намазва и така до 4 листа.На 4 лист се нанася от сместа с Левурда и зелени подправки.Навива се на руло.След като свършат всички листи се намазват отгоре и отстрани с яйчена смес и се наръсват със сусам.|Печем до готовност

15 март, 2014

Магически сладкиш



Напоследък във всички готварски форуми този сладкиш е фаворит.Не закъснях и аз да го приготвя.Хареса се в нашето семейство и ще се повтори оше веднъж

4 яйца
3/4 ч.ч. (или 1 ч.ч.) захар
1 ч.ч. брашно
125 гр. разтопено масло
500 мл. прясно мляко
1 с.л. лимонов сок

ванилия
Разтопява се кравето масло и се оставя да се охлади.Разделят се белтъците от жълтъците.В отделен съд се разбиват яйцата със захарта докато удвоян обема си и побелеят.Добавя се маслото и се разбива отново.Добавя се брашното, Внимателно наливаме прясното мляко и лимоновият сок.Разбиваме до хомогенизиране
Отделно се разбиват белтъците на гъст сняг.Прибавят се внимателно към жълтъчената смес и се разбърква със шпатула.
Сместа е рядка не гъста като кексовата.Изсипва се в подходяща форма и се изпича сладкиша в предварително загрята фурна до 160 градуса.Не трябва да се пече много за да не се стегне.Проверете дали е готово като докоснете повърхността и усетите съвсем леко,че се е уплътнила.Боднете с клечка само до средата където е кексовит слой,тя трябва да излезе суха.
След изпичане се оставя тавичката във фурната на отворена врата за около 10 минути.След това изваждаме да изстине на решетка на плота до пълно охлаждане.Прибираме в хладилник за около половин час.Отгоре може да се с кокосови стърготини или пудра захар.


Източник

Гръцка баница


1 пакет кори за баница
500 гр сирене
50 гр грис
4 яйца
500 мл прясно мляко
1/2 чаена чаша олио
50 гр сусам

Начин на приготвяне:
В намаслена тава нареждаме на дъното 4 кори като всяка мажем със олио. Посипваме от гриса и едната част от натрошеното сирене. И така продължаваме докато свършат корите. Яйцата разбиваме и ги добавяме към прясното мляко. Нарязваме баницата и поливаме със яйчената смес. Оставяме 10 минути да поеме и поръсваме със сусам. Печем на 180 градуса за около час (или според фурната ви).

07 март, 2014

Телешко по моряшки



1 кг телешко контра филе
2 глави лук
700 грама гъби
150 грама масло
80 мл.бяло вино
ром или коняк 30 мл
2 лимона
2 връзки магданоз
индийско орехче,чер пипер,сол
1-2 чаени лъжици Универсална зеленчукова подправка
1 чаена лъжичка червен пипер

Месото се измива,подсушава,овкусява се със сол и черен пипер. Запържва се в подходящ тиган в сгорещено масло.Когато се зачерви се добавят гъбите нарязани на филйки и бялото вино.Задушава се на тих огън до омекване на месото.Когато омекне се налива ромът,добавя се 1-2 щипки настъпргано индийско орехче,1-2 чаени лъжици Универсална зеленчукова подправка и ситно нарязан магданоз.Залива се с изцеден лимон и хубаво се разбърква.Сваля се от котлона,захлупва се и се оставя да се задуши.Сервира се с картофена гарнитура или ориз

02 март, 2014

Разядка


2 пакета крема сирене
1 кофичка заквасена сметана
2-3 червени печени чушки
100 грама орехи
2 скилидки чесън
сол,чер пипер

Всичко това се обърква с нарязана та дребно червена печена чушка и счуканите орехи.

Милинки




Милинки по рецепта на ГЕРИ КАРАИВАНОВА:

300 мр топла вода
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
20 грама жива мая /в оригиналната рецепта е 1 пкетче суха мая /
2 супени лъжици мас
500 грама брашно
200 грама сирене
За заливка
1 яйце
½ чаена чаша стопена мас
В хлебопекарната поставих продуктите в съответният ред и замесих тесто което оставих да втаса.
След втасване оформих топки с намазнени ръце , в които поставих по малко натрошено сирене.Наредих милинките в подходяща намазнена тава поръсена с малко галета,оставих за второ втасване във ел. фурна на 50 градуса, след това залях милинките със заливката от стопена мас и 1 яйце,поръсих и с малко галета да бъдат по хрупкави.Пече се до готовност.Проверява се с клечка дали са готови

Шоколадова торта с глазура


Лесна бърза икономична и вкусна тортичка

500 грама брашно
1 кофичка кисело мляко
1 чаена чаша захар
1/2 кфяна чашка олио
3 супени лъжици какао /моето е много силно Холандско/
1 чена лъжичка бакпулвер

За глазурата:


50 мл вода
100 грама масло
4 супени лъжици какао
200 грама натурален шоколад

Разбиваме киселото мляко,захарта олиото и какаот.Прибавяме брашното с бакпулвера и изсипваме в подходяща тавичка за печене.Пече се до готовност,но да се внимава да не се препича много защото после при сиропирване ще остане глетава тортата.
Приготвяме си сиропа от необходимите продукти,варим около 3 минути и заливаме изстиналата вече торта.



Източник

22 февруари, 2014

Сладки гевречета



1 кг.брашно
3 яйца 1 жълтък за намазване
400 мл.прясно мляко
50 мл портокалов сок
настъргана кора от портокал
1 лъжица мед
5 супени лъжици захар
100 грама разтопен маргарин или масло
1 чаена лъжичка сол
ванилия,лимонова есенция
20 грама жива мая
сусам за гарниране
2 супени лъжици захар и малко вода за намазване след изпичане

Предварително се активира маята с малко прясно мляко,1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно.
В хлебопекарна се слагат продуктите в съответният ред.Първо мокрите съставки прясно мляко 400 мл.,яйца 2+1 белтък разбити,захар-5 супени лъжици,есенциите,мед-1 супена лъжица.
Поставяме брашното 400 грама,след като е активирана маята пускаме на програма за месене и втасване.След като втаса тестото се изважда и се разпределя на колкото топки е необходимо.Ако искате по малки гевречета на по малки топки,а за по големите на по големи топки.Оформят се с ръце фитили,сплитат се и се поставят в подходяща форма с хартия за печене за второ втасване.След това се намазват с разбит жълтък с малко олио и прясно мляко.Наръсва се с малко сусам и се пускат да се изпекат.След като станат готови още топли се намазват с четка или се полива внимателно отгоре с лъжица със захарен сироп студен от 2 супени лъжици захар и малко вода.

Източник

19 февруари, 2014

Мини донъти /Понички /



Приготвени в Донът мейкър по рецепта на Рени Костадинова

3 яйца
130 гр.захар
250 мл прясно мляко
50 мл олио
2 бакпулвера
ванилия
300 гр.брашно

Оставя се сместа около 30 минути,и тогава се започва са се приготвят поничките

15 февруари, 2014

Солено руло с бутер тесто



В оригинал рецептата е на Йоли но аз вместо шунка го приготвих с прошуто,и от мене си прибавих печена червена чущка и кисели краставички

1 опаковка бутер тесто
3 глави кромид лук
3 грама прошуто
300 грама гъби
200 грама настърган кашкавал
2 кисели краставички
4 печени червени чушки
1 чаена лъжица зеленчукова подправка

Запържваме си предварително лукът в малко мазнина и оставяме да изстине.В отделен съд се задушават гъбите и се подправят с малко чер пипер и зелечукова подправка
при мен MIKADO.
Нарязват се киселите краставички на дребно заедно с печените червени чушки.Проиутото се нарязва на дребно и също се запържва за малко
Размразяваме бутер тестото,леко го разточваме и в средата слагаме първо от запържения лук,после гъбите,киселите краставички и чушките,запърженото прошуто и най накрая настърганият кашкавал.Намазваме краищата с разбито яйце за да не се отвори и поставяме във фурната за печене,като отгоре намазваме с разбито яйце и поръсваме със смески за поръска на хляб,или ким.Печем до готовност.





Мъфини с Milka Crispello




В оригинал рецептата е за единична доза,но аз ги приготвих с двойна доза защото са много много вкусни,оригинални и свършват бързо
4 яйца
2 натурални шоколада
1 млечен шоколад
120 гр краве масло
120 гр.маргарин
1 чаена чаша захар
3 супени лъжици какао
1 чаена чаша брашно
ванилия за аромат
1 опаковка шоколадови бонбони Milka Crispello

За гарниране
1 опаковка суха сметана
200 чл прясно мляко,
много малко нес кафе разтворено в 1 чаена лъжичка вода или какао


Разбиват се яйцата със захарта на пяна до побеляване,да удвоят обема си.
Натуралните шоколади и млечният шоколад се разтапят на водна баня,или в микровълнова фурна.Прибавят се внимателно към яйчената смес,Добавяме разтопеното масло и маргарин,сипваме 3 супени лъжици какао и накрая брашното.Всичко това разбъркваме със шпатула.
В подходяща тавичка за мъфини поставяме хартиени кошнички и в тях насипваме от сместа.Поставяме във фурната за печене и печем до готовност.Не се препичат във фурната много за да не станат после малко твърди./Тестото е на базата на шоколадово брауни и затова е необходимо да остане малко по меко след изпичане/.Когато са готови мъфините се изваждат от фурната,изчаква се около 1-2 минути и в средата на всяка мъфина се поставя по един бонбон,да потъне колкото се може в самият мъфин.След това се изваждат да изстинат и после се гарнират по желание.
За гарниране отгоре аз разбих 1 опаковка суха сметана с 200 мл прясно мляко според указанието на опаковката с много малко нес кафе за вкус и аромат.

Източник

25 януари, 2014

Крем пита с юфка


Крем пита с юфка по рецепта на Ванчето от "Гответе с мен"
Продукти:


1 ½ пакет юфка
50-60 гр кр.масло
1 л. прясно мляко
250 гр захар
2-3 с.л.масло или маргарин
4 жълтъка за крема
4 белтъка за глазура отгоре

2 пак.пудинг ванилия на Д-р Йоткер
ванилия- за аромат

Юфката се поставя в подходяща тавичка,напръсква се с малко вода и разтопеното масло като се пъха във фурната леко да се запече.През това време се подготвя кремът който се прави от 1 литър прясно мляко,1 чаена чаша захар,разбитите 4 жълтъка и разтворените пудинги на Д-р Йоткер с 2 ванилии за аромат.Всичко това се слага на котлона и се бърка до сгъстяване.Поставяме капак на тенджерката в която сме варили крема за да не хване коричка.Изчакваме да изстине.През това време корите леко са се запекли с маслото,изваждаме и охлаждаме.Изсипваме изстиналият крем върху юфката,и най отгоре насипваме белтъците разбити на сняг с малко захар ,като запичаме до лек загар на белтците

23 януари, 2014

Вита зелена баница с Левурда


Необходими продукти:

1 пакет кори за баница
700 грама Левурда /Див чесън /
4 – 5 яйца
250 – 300 гр. сирене /извара/
200 – 300 гр. зелени подправки /Джоджен,Дивисил,Магданоз,Целина/
3/4 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша брашно
1/2 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжица универсална подправка
масло-59 грама

Начин на приготвяне:
Предварително измиваме и почистваме Левурда,като я нарязваме на ситно.Задушаваме в малко мазнина.
Прави се смес от разбитите яйца, натрошеното сирене, брашното, киселото мляко, с разтворената в него сода и ситно нарязаните сурови зелени подправки /магданоз, джоджен, дивисил, целина/ В подходящ съд събираме задушената Левурда с яйчената смес и зелените подправки,до получаване на една еднородна смес.
Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, която също се поръсва с олио и равномерно се разстила от сместа. Корите се навиват на руло и се поставят в подходяща форма за печене,като се нареждат отвън навътре към центъра на формата. След като се навият всички кори, се поръсват с олио или се слагат малки парченца масло. Печем на фурна с вентилатор на 170 градуса до готовност.

18 януари, 2014

Ловджийски банички



Джеки е царица на тестените произведения.Тези нейни банички събудиха интереса в мен и веднага ги приготвих.Лесни бързи и най вече много вкусни
1 пакет кори - “Тракийски”

2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
3 с.л. олио
За плънката:
1 пакетче кайма
1 морков - рендосан
1 глава лук
5 печени червени пиперки
1 ч.ч. сварен грах
сол
чер пипер
Начин на приготвяне:
Запържваме каймата, лука, моркова и към тях прибавяме пиперките и граха. Разбъркваме и овкусяваме. Приготвяме сос от 1 кофичка кисело мляко,1 чаена лъжичка сода,3 супени лъжици олио и 2 яйца, намазваме всеки лист. Слагаме от плънката в единия край, прегъваме на две и увиваме на руло. В намазана тава подреждаме готовите банички и ги намазваме със соса отгоре, правим разрез по средата с нож. Печем в предварително загрята фурна.

Източник

Торта с готови блатове


2 готови блата
2 пакета Крем за сладкиши шоколад на Д-р Йоткер
2 пакета Крем за сладкиши ванилия на Д-р Йоткер
Прьясно мляко за разбиване на кремовете според указанието на опаковките
200 грама орехи
100 грама захар
Сметана за гарниране

Предварително се прави крокан от сгорена захар и орехите.Като първо се сгорява захарта а орехите са леко запечни за по добър вкус.След като започне да се карамелизира захарта слагам орехите вътре,разбърквам хубаво и изсипвам в подмазана с олио тавичка .Изчаквам да изстине и начуквам на парченца.
Вземат се 2 готови блата.Първият се поставя в тортена форма и се сиропира с малко подсладено прясно мляко.Върху него нанасям пласт от разбитият крем за сладкиши.Наръсвам и помалко крокан и продължавам с 2 блат.По същият начин го сиропирам и изсипвам другият крем отгоре.Заглаждам със шпатула и нанасям най отгоре глазурата която е направена от
ГЛАЗУРА

8 супени лъжици захар
8 супени лъжици олио
8 супени лъжици вода
4 супени лъжици какао
Всичко това се смесва и се вари на тих огън до разтопяване на захарта и получаване на еднородна смес.Изчаква се малко да почне да се сгъстява и се маха от котлона.След като изстине се нанася върху тортата.

16 януари, 2014

Триградски мекици



Отдавна ми бяха направили впечатление тези мекици предложени от Илиянка и тъй като съм приготвяла много неща предлагани от нея.То и този път се доверих на тази рецепта и не сгреших


900 грама брашно
1 супена лъжица сода бикарбонат
1 яйце
1 1/2 кофички кисело мляко
1 1/2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол.
Брашното се пресява и се прави кладенче,прибавят се и останалите продукти.Аз угасих содата в киселото мляко а не както е в рецептата по оригинал.Замесва се меко тесто,което после оформяме на топка,покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник за около 8 часа.От това тесто може да се направят мекици със сирене и такива без.За мекици със сирене или друга плънка се разточва топче с големина на малка ябълка.Поставя се плънката и се прегъва като се притиска с пръсти.А за мекици без сирене се разтегля тестото до желаната форма.Пържим в загрято олио.


12 януари, 2014

Шоколадов сладкиш без печене




250 гр.обикновени бисквити "Житен дар"
3 с.л. брашно
3 с.л. нишесте
5 с.л. какао
600мл. + 300 мл. прясно мляко
400 мл течна сметана
130 гр. масло
1 ч.ч. захарб
2 чаени лъжички ром,коняк или друг силен алкохол за аромат

За глазурата отгоре

200 гр. шоколад
120 гр. масло
100 мл .течна сметана

Начупват се бисквитите и се смесват с брашното , нишестето и какаото. Заливат се с 300 мл. студено прясно мляко и се бърка до получаване на гъста каша.
Смесва се 400 мл сметана със 600 мл. прясно мляко ,захарта и 130 грама масло като се слага на котлона. Щом заври ,се изсипва бисквитената смес, бърка се до сгъстяване. Получената смес изсипете в тортена форма и оставете на хладно за 2-3 часа.
ЗА ГЛАЗУРАТА:Шоколада , маслото и сметаната се разтопяват на водна баня, бърка се докато се получите хомогенна смес. Залива се сладкиша с получената глазура и се оставя още няколко часа в хладилника.


11 януари, 2014

Пица с праз



Продукти:

250 гр кисело мляко
1 ч.л. сода
1 яйце
1 равна ч.л. сол
4 с.л. олио.
10 гр масло
Брашно (5-6 с.л.)

2 стръка праз
2-3 с.л. олио
Сол и черен пипер.
Малко Универсална подправка
3 яйца
150 гр. кашкавал

Празът се цепва на 2 по дължината и нарязва . Задушава се до омекване в малко олио и вода, под капак.Посолява се и поръсва с черен пипер и подправки. Когато остане само на мазнина, се маха от котлона и охлажда.

Киселото мляко се разбърква със содата и когато шупне, се изсипва в дълбока купа,прибавяте яйцето . Разбиват се до хомогенна смес. Налива се олиото и добавя солта. Отново се разбива. Накрая сместа се сгъстява до кексова с пресято брашно. Все още си е лепкаво и меко тесто.Фурната се загрява до 180°С и маслото се стопява в широка кръгла тава (към 26-28 см). Изчаква се леко да се охлади и тестото се излива отгоре. Заглажда се до дебелината на блат за пица с опакото на намазнена лъжица. Отгоре се разпределя на равен слой задушеният праз (без никакви течности).

Отделно се разбиват трите яйца с настъргания кашкавал. Получената смес се разстила върху праза. Пицата се слага да се пече, докато се позлати. По някое време може да се покрие с фолио, за да се изпече качествено тестото.

Източник