Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

05 юли, 2013

Клафути с череши


Много хубава рецепта от Соня,която е освежаваща за горещите летни дни,при наличието на изобилие от череши

500 г почистени от костилките череши
4 с.л. захар за черешите /При мене кафява захар/

Тесто
6 яйца
400 мл прясно мляко
200 мл течна сметана 30 % масл.
4 пак.ванилова захар
1 ч.ч. захар /от 250 мл/
1 ч.ч.брашно /от 250 мл/
масло за намазване на формата
пудра захар за поръсване

Черешите почистени от костилките се поръсват със захар
яйцата, млякото и сметаната, ванилията, брашното и солта, както останалата захар се смесват в купа и се разбиват с миксер,до получаване на хомогенна смес
Намазва се подходяща форма с мазнина /При мене по голяма защото сладкише беше двойна доза/
Изсипва се около 1/3 от тестото
пече за около 5 минути в нагрята на 175 С фурна, да започне да стяга
Изважда се и се нареждат черешите, отгоре се изсипва останалото тесто ,пече се още 45 минути до готовност.След като поизстине се наръсва с пудра захар

Браунис с уиски


Грабна ме тази рецепта на Геновева от пръв поглед и реших да я направя.При мене промяната само е в това,че е двойна доза.и Отгоре по моя инициатива реших да го направя с мока крем.

500гр.шоколад
220 гр.краве масло
4 яйца
4 с. л. какао на прах /Моето е много силно и затовма сложих по малко какао/
160 гр. брашно
2 чаени чаши захар /Обичам по сладичко/
100 мл. уиски
140 мл. вода

За глазурата:
200 мл.течна сладкарска сметана
4-5 лъжгици захар
2 лъжички нес кафе


Начин на приготвяне:

В купа се пресява брашното и какаото, прибавя се захарта. Разбърква се колкото да се смесят продуктите. На водна баня се разтяапя шоколада и маслото. Оставят се няколко минути да изстинат и се добавят към брашнената смес. Добавят се яйцата, водата и уискито. С лъжица се разбърква до еднородна смес.
Застила се с хартия за подходяща тавичка, и се изсипва шоколадовата смес.Пече се на 160 градуса в предварително загрята фурна около 55 минути. Важно е вътрешността да остане сочна! С дървен шиш се проверява, след 40 минута влажността на брауниса. Боднат в средата, шиша трябва да излезе само с няколко влажни трохи – тогава брауниса е готов.
След като се извади от фурната и изстине се намазва с предварително приготвената глазура от разбита сладкарска сметана с малко захар и няколко лъжички нес кафе

Източник


18 май, 2013

Рулца с пушена сьомга филе



10 арабски питки от големите./Може също да се използват и питки за Тортиля от по големите/но аз имах арабски питки в момента и затова направих с тях
1 буркан кисели краставички
5-6 червени печени чушки
3 опаковки Крема сирене
50 грама майонеза
малко ситно нарязан копър

Нарязваме в подходящ съд киселите краставички,филето от сьомга нарязваме на малки парченца,печените чушки също се нарязват на дребни парченца.Всичко това се обърква със Сирене крема и малко майонеза.Намазва се всяка питка със пълнежа от пушената сьомга и се навива на руло.Завива се в стреч фолио и се поставя в хладилника да стегне.

Магданозено руло



За Тестото :

4 белтъка
1/2 ч.л. сол
4 жълтъка
75 г заквасена сметана
2 с.л. ситно нарязан магданоз
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
малко Универсална подправка

Пълнеж :

3 скилидки чесън
1 връзка магданоз
100 г запечени орехови ядки / в оригинала е с кедрови ядки/
75 г заквасена сметана
250 г крема сирене
2 с.л. прясно мляко
60 г настърган пармезан
сол на вкус

В отделен съд пасираме всички продукти за пълнежа,с изключение на Пармезана който се прибавя накрая, и пристъпваме към правенето на блатът за това руло:
Разбиват се белтъците на сняг.В друг отделен съд се разбиват жълтъците със сметаната и магданоза. Към тях се прибавят разбитите белтъци и брашното, примесено и пресято с бакпулвера и солта. Бърка се внимателно със шпатула за да не спаднат белтъците и блатът да стане глетав и жилав.Покрива се правоъгълна тава с хартия за печене. Нареждат се няколко измити и подсушени цели клончета магданоз и див лук.Внимателно се сипва тестото за да не се разместят клончетата магданоз.Разнася се тестото със шпатула докато покрие цялата повърхност на дъното на тавата в която ще се пече.Изпича се блата в предварително загрята фурна.След изпичане се отлепва внимателно хартията.Блата се поставя с магданозената страна надолу.Намазва се със сместа за пълнеж,навива се откъм дългата страна и се завива със стреч фолио,като се поставя в хладилник да стегне.

Източник





Пълнена питка



За тестото:

около 700 г брашно
1 кубче мая
200 мл топла вода
200 мл кисело мляко
2 яйца
2 жълтъка
1 с.л. сол
1 ч.л. захар

За пълнежа:

200 г заквасена сметана
200 г в оригиналната рецепта е с шунка или пушено филе,аз сложих Прошуто
150 г кашкавал


1 жълтък за намазване
70 гр масло

Маята се разтваря във водата с малко захар и от посочените продукти се замесва меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разточва се на кора, не по-дебела от 5 мм. Цялата кора хубаво се намазва със заквасена сметана. Отгоре равномерно се разпределят филето нарязано на кубчета, натрошеното сирене и ситно нарязаният кашкавал. Краищата се загръщат навътре като не достигат средата. Внимателно се премества в тава, застлана с хартия за печене. Намазва се с разбит с малко вода жълтък и отгоре се слага маслото на малки парченца. Пече се в загрята фурна на 180*. Като се извади от фурната се покрива с влажна кърпа за десет минути.

Източник

06 май, 2013

Ароматно агнешко бутче на фурна



Една изключително вкусна и не много трудна рецепта за изпълнение на Соня,от нейният блог "Моето сладко хоби"

1 агнешко бутче
сол, черен пипер,малко Универсална подправка.Чесън.
Салвия,,Джоджен,Дивисил
200 мл бира

За глазиране
Червен пипер, Кетчуп, Горчица, Мед,Соев сос смесени в чашка


Приготвяне

Месото се намазва много добре с подправките,шпикова се с няколко скилидки чесън ,като се правят разрези на различни места в месото. Поставяме в подходящ съд за печене,
налива се 1 чаена чаша бира.При мене в по дълбока тавичка,поставих бутчето и го завих с алуминиево фолио.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 5 минути и после се намалява до 150 С
Пече се на 150 - 170 С около 1 час и 30 минути или повече докато кокалът се отдели от месото.После се маха фолиото намазва се с глазурата и се оставя до получаване на хубава препечена коричка.

Източник


18 април, 2013

Сладкиш с ябълки,сини сливи-крем и орехи



500 гр брашно
200 гр захар
1 щипка сол
250 гр студено масло нарязано на малки кубчета
2 яйце, мазнина за формата

За плънката:

600гр. обелени и нарязани на четвъртинки ябълки
3 големи едри сливи
2-3 с.л. галета
1с.л. пудра захар, 1 с.л царевично нишесте за овалване на ябълките

За крема:

2 пакетчета пудинг ванилия на Д-р Йоткер
5-6 с.л. захар
1 литър прясно мляко

1/2 ч.ч нарязани на едро орехи за поръсване

Разбива се маслото със захарта, прибавят се яйцата и постепенно на части се прибавя пресятото брашно. Отделеля се 1/3 от получената топка маслено тесто, завива се в свежо фолио, приплесква се, за да стане тънка питка и се поставя във фризера за около 30 мин. Останалото тесто се завива също в свежо фолио и оставя в хладилника.
През това време се почистват ябълките, обелват се и се нарязват на четвъртинки ги . Сливите също се нарязват на четвъртинки.
Крема се приготвя според указанието на опаковката.Аз сложих по малко мляко за да може самият крем да стане по гъст.
Изважда се тестото от хладилника и се разточва между хартия за печене или фолио на кръг в диаметър 30 см. Приготвя се тортена форма с откопчаващ се ринг , намазва се с масло и покрива дъното с кръг хартия за печене. Прехвърля се разточеното тесто в нея и се оформя с пръсти висок борд.
Поръсва се дъното с галетата и се подреждат оваляните в нишестето и пудрата захар ябълки с изпъкналата част нагоре. Във вдлъбнатинките се поставят сливите и се заливат с леко охладения крем равномерно.
Изважда се другата част от тестото от фризера и се настъргва на едро върху крема. Поръсва се с орехите и се пече за 40-45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Източник

Шницели от лапад



Подбрани хубави листа от лапад около 30 на брой.
300 гр. натрошено сирене
1 яйце + 1 жълтък
Подправки-чер пипер,Универсална подправка,

За пиноравката:


2 яйца и белтъка останал от сиренявата смес
Брашно ок . 4 с.л.
100 мл прясно мляко
1 супена лъжица олио
малко сол и чер пипер

В оригиналната рецепта сиренето се намачква с вилица а аз го пасирах с пасатора,като добавих необходимите подправки/при мен Универсална подправка,чер пипер,/
Листата лапад предварително почистваме от по дебелата жилка която се намира в основата на всеки лист,като изрязваме с остър нож или ножица.Взема се един лист намазва се с 1 супена лъжица от сместа от сирене,отгоре са покрива с 2 лист и същото процедираме и с 3 лист.

Предварително сме си приготвили гъсто палачинково тесто.Като олиото в панировката не позволява да поема повече мазнина при пържене.Потапяме всеки шницел в панировката и пържим в сгорещено олио до зачервяване на двете страни.Изваждаме и поставяме върху кухненска хартия за да попие остатъчната мазнина.Според авторката на оригиналната рецепта когато се извадят шницелите да се сложат на салфетка върху скара защото така остават хрупкави,а не се задушават ако са в чиния,и панировката не омеква.

Източник



14 април, 2013

Пиле в тесто или Квръгуша (Kvrguša)



След като Ирма публикува тази толкова вкусна рецепта в своя блог,аз реших да я направя.Рецептата наистина е много издържана и много добре поднесена.

2 пилешки бутчета
сол на вкус
1 кафяначаша. олио

за тестото:
3 яйца
200 гр. брашно
400мл. прясно мляко
1 1/2 ч.л. сол
черен пипер на вкус,Универсална подправка
Магданоз ситно нарязан около 2 супени лъжици

За соса най отгоре
150- 200 мл. млечна сметана
1 яйце
малко Пикантина или Универсална подправка



Измиват си и почистват пилешките бутчета. В тиган с незалепващо дъно се налива олио и се слага да се загрее на силен огън. Когато замирише се нарежда месото, с кожата надолу и се похлупва с капак, за да не пръска. Нека не е напълно затворен, за да излиза парата – месото трябва добре да се запържи и да добие страхотна коричка. Намаля се огъня до среден и се оставя да се пържи. След известно време парчетата месо се обръщат, да се запържат и от другата страна.

През това време се включва фурната на 200° и се приготвя тестото:
В купа се разбиват яйцата с половината мляко и солта. Добавя се брашното и се разбърква добре, за да се получи гладко тесто, което се разрежда с останалото мляко. Тестото е малко по-гъсто от това за палачинки.Подправя се с черният пипер и поръсете наситненият магданоз,и универсалната подправка
След като месото стане готово се отстранява от огъня.
В тавичка се сипват няколко лъжички мазнина от тигана, в който се е пържило пилешкото и се пъха във фурната да се сгорещи.
Изваждаме тавичката, и в горещата мазнина се изсипва тестото, а върху него се подреждат парчетата месо.
Пъха се обратно във фурната и се пече около полвин час.
Когато времето изтече, се изважда и полива със сос от разбитото яйце и сметаната, подправен с малко Универсална подправка или Пикантина
Пъха се ястието обратно във фурната, но се вдига на горна скара, под реотана да се запече. Целта е бързо да се запече и да получи златиста коричка, без да се подсушава допълнително основният слой тесто. Отнема 5-10 минутки.

Източник



Майонезена наслада с локум и шоколадово карамелена заливка



Това е рецепта на Йовка Лукова с която е спечелила награда в конкурса на "Маойнеза Краси"

200гр майонеза,
1 1/2 чаени чаши захар,
1 чаена чаши вода,
2 чаени чаши брашно,
2 белтъка,
1 кутийка локум,
100гр шоколад,
4 с.л какао,
1 бакпулвер,
1 ванилия,
пръчици за поръсване

Необходими продукти за карамелената заливка:1/2 ч захар,1/2 ч вода,1/2 чаша прясно мляко,1 с л брашно
Начин на приготвяне:Майонезата се разрежда с водата и се разбива с 1 ч ч захар.Брашното,какаото и бакпулвера се смесват и се прибавят към майонезената смес,накрая се добавя и ванилията.Сместа се изсипва в намазнена форма за кекс (26 см),отгоре се поръсва с кубчетата нарязан локум.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.Обръща се в подходящ поднос.Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и сладкиша се намазва отгоре равномерно.Връща се във фурната и се пече за още 20 минути на 100 градуса с вентилатор.Водата и захарта за карамелената смес се слагат в малка тенджера и се варят докато сместа започне да се карамелизира,веднага се добавя студеното мляко.Бърка се до разтопяване на карамела. Прибавя се брашното разтворено с няколко супени лъжици вода.Разбърква се за няколко минути,докъто придобие гъстота с консистенция на боза.Сладкиша се облива с карамелената смес и шоколада разтворен на водна баня.Поръсва се сшарени пръчици.

P.S Аз не приготвих карамелената заливка,а сложих готов карамелен топинг което е по лесно и по бързо.

Лесна и бърза ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ /Траханопита/



3 чаени чаши трахана
4 яйца
300 грама сирене прясно мляко около 300 мл
сол,чер пипер,
60 мл олио
2 чаени лъжички бакпулвер

В подходяща купа слагаме траханата и я заливаме с топло мляко,само да покрие траханата, не повече.Оставяме така настрани докато траханата попие млякото.Разбиваме си 4 яйца,/солта на вкус ,защото сиренето може да солено/чер пипер смлян,прибавяме натрошено сирене и олиото към траханата.Всичко това разбъркваме добре и изсипваме в намазана с олио и поръсена с трахана форма,/при мене е стъклена йенска тавичка/.Върху сместа нарязваме на различни места малки парченца масло или маргарин и пускаме да се пече до готовност.

Източник

17 март, 2013

Портокалов сладкиш с грис



От една публикация във Фейсбук на един от потребителите Данчо,в една от групите,много ми хареса този сладкиш и реших да го направя.Не съжалявам защото е много вкусен и ароматен.Просто те превзема аромата на портокал.


За сместа от грис: 4ч.ч. прясно мляко 9с.л. грис 9с.л. захар 1с.л. маргарин 2с.л. кокосови стърготини ,кората от 1 лимон

Крем:
сока от 1 портокал1,1/2 ч.ч. вода1 степче портокал 4с.л. захар,1с.л. нишесте 1 желатин

Първо се прави крема. Всичко без нишестето и желатина, се слагат на котлона да се загреят, после се добавя нишестето и се бърка докато се посгъсти. После се прибавя желатина, който сме разтворили на водна баня. Готовия крем се изсипва във формата и се оставя да поизстине. След това всички останали продукти, без маргарина и кокосовите стърготини, се слагат в тенджера и на котлона. Когато сместа се сгъсти, слагаме маргарина и отменяме от котлона. Прибавяме кокосовите стърготини и разбъркваме добре, после изсипваме грисената смес върху крема и се слага в хладилника, да престои една нощ.

Източник

16 февруари, 2013

Пълнени картофени рулца със зеленчуци и топено сирене на фурна



1 кг картофи
1/2 пакет полузамразени зеленчуци микс
1 опаковка топено сирене
100 мл олио
100 грама кашкавал
100 грама обезкостени маслини
подправки /чер пипер,чубрица,Универсална подправка/
1 яйце

Картофите предварително сварени и подготвени като за картофени кюфтета.Обръкват се с различните подправки по вкус и 1 яйце.Взема се част от картофената смес,прави се на питка в която се слага пълнежа/замразени зеленчуци,обезкостени маслини/ и 1 парченце топено сирене.Отгоре са завива с друга част от картофената смес и се оформа на рулце което се поставя в подходяща тавичка намазана с олио.След като се приготвят всички рулца върху тях се полива малко олио и се пускат да се пекат до порозовяване.Изваждат се и се поръсват с малко настърган кашкавал и пак се слагат за около 5 минути докато се позачерви кашкавала отгоре

Източник

15 февруари, 2013

Задушени пилешки воденички с лук и вино




Рецептата е на Пеп-чо от нейният блог "Храна за моите канибали".Много сполучлива и най вече много вкусни воденички.

1 кг пилешки воденички
3-4 глави лук по големи
1 пакетче масло-125 грама
200 мл бяло вино
200 мл вода
1 чаена лъжица мед
червен пипер
1/2 лимон
сол на вкус

Предварително се сваряват воденичките в тенджера под налягане/В оригиналната рецепта воденичките не се сваряват предварително,но аз ги приготвих предварително защото иначе щяха да останат твърди/.В друга тенджера се запържва лука с маслото върху него нарязаните воденички на парчета.Слагаме 1 супена лъжица червен пипер. Налива се виното и водата и 1 чаена лъжица мед ,затваря се с капака на тенджерата и се оставя да се задуши всичко.В края на готвевенето ако има повече сос се оставя да покъкри като се добавят ситно нарязан половин лимон и риган.След това соса се сгъстява с малко нишесте и ястие е готово.

Източник

11 февруари, 2013

ΣΑΜΑΛΙ /Самали / Вид гръцко реване




Една много лесна и бърза рецепта за сиропиран сладкиш,какъвто много обичаме в нашето семейство

4 яйца
1 чаена чаша ситен грис
1 чаена чаша едър грис
300 грама кисело мляко
1 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 бакпулвер
1 щипка сол
1 кафяна чаша захар


За сиропа

3 чаени чаши вода
3 чаени чаши захар

Разбита сметана за гарниране или някакви счукани ядки.

Разбиват се яйцата със захарта на хубав крем до побеляване.Прибавя се кисело мляко с угасена сода за хляб 1 чаена лъжичка.Налива се 1 чаена чаша олио и накрая прибавяме 2 вида грис разбъркани с 1 пакетче бакпулвер.Изсипва се тази смес в подмазана с олио тава 34 см.Пече се в предварително загрята фурна до порозовяване.Проверява се с клечка,ако не е готово се завива с алуминиево фолио докато стегне хубаво.След изваждане се оставя да изстине и се залива с горещ сироп


Източник

Пиде


За това произведение от турската кухня има най различни рецепти и предложения.Има и постно със сирене и спанак,има и с кайма.Моето решение беше месно с кайма.От тестото което си правя за пици и мекици оставих една част,специално за това да приготвя Пиде.За пълнежа също по мое усмотрение каквото се харесва на нашето семейство така и направих.



За тестото

1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце
10 грамя сухя мая
1 кафяна чаша вода
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжици олио
Брашно колкото поеме,около 500 грама
Тестото го замесвам в хлебопекарната,след като стане готово го слагам в найлонов плик и поставям в хладилник.На следващия ден правя от него пици,мекици,или се използва за някакви други тестени произведения

За плънката

500 грама кайма
1 по голяма глава лук
Микс от полузамразени зеленчуци.
Подправки за кайма:Чер пипер,кимион,Пикантна подправка за кайма
олио за запържване на каймата
Доматено пюре за намазване /аз изплозвах Хот-кетчуп/

От втасалото тесто си оформям питките за Пидето.Предварително съм запържила каймата с подправките и зеленчуците.След като са оформени питките,намзвам с доматено пюре или при мен кетчуп и поставям запържената кайма със зленчуците в мястото оставено за това.Пече се в предварително загрята фурна на около 180 градуса до готовност.

24 декември, 2012

Коледен тиквеник







Силно впечатление ми направи рецептата на Ани Шакарян-Маринова,и реших за коледните празници да го приготвя.



1 кг настъргана тиква
1 пакет фини точени кори "Фамилия"
10-12 сушени кайсии
1/2 чаена чаша предварително накиснати в алкохол стафиди
около 50 грама кафява захар Мусковадо
1 портокал
канела
джинджифил
4-5 супени лъжици галета
масло и олио смесени
200 грама нарязани орехи


Тиквата се настъргва и задушава в подходяш съд на котлона.Нарязват се сушените кайсии на малки парченца и се смесват със стафидите предварително накиснати в алкохол.В отделен съд се смесват сухите подправки /джинджифил,канела и малко индийско орехче/Орехите или на много едро смляни или нарязани с нож,/както казва авторката на рецептата да се усещат/.След като се задуши малко тиквата се прибавят кайсиите и стафидите.
На котлона в подходящ съд слааме равни количества масло и олио да се разтопи /Ако е необходимо се добавя още количество мазнина/
Взема се една кора и се намазва с маслената смес,върху нея прихлупваме втора кора и намазваме също с маслената смес,поръсваме върху цялата кора кафява захар.Поръсваме и от поправките с орехи , в късия край на всяка кора слагаме пълнеж от тиквата като отдолу преди да сложим пълнежа ръсим с галета.Навиваме на руло и нареждаме в тава.Намазват се рулата обилно с мазнина и тавата се слага да се пече тиквеника до получаване на приятен загар.Оставя се да се охлади и се наръсва с пудра захар.

















16 декември, 2012

Пирог с риба тон





1 пакет бутер тесто от ЛИДЛ
500 грама картофи сварени и настъргани
4-5 кисели краставички
2-3 червени печени чушки нарязани на малки парченца
2 консерви риба тон
1/2 пакет зеленчуков микс /при мен микс Мексико/
Пикантина,малко чер пипер за подправяне.

Обърквам рибата тон,нарязаните кисели краставички, печните червени чушки и подправките с настърганите картофи.Разточвам бутер тестото на желаната големина и по средата слагам от сместа с картофите и риба тон.Нарязват се ленти от двете страни на плънката и се завива.Намазвам с разбито яйце с малко олио.Поставям в тавичка застлана с хартия за печене и намазана с олио.Пече се на фурна до готовност.Докато порозовее отгоре.

Торта "Сникърс" с орехи




Рецептата е взаимствана от блога "Слънчевата кухня на Ирина"Но аз видоизмених основният блат,и карамелената смес,като запазих само кремът и глазурата на самата торта.Но все пак благодаря на Ирина за тази вкусна рецепта

2 пакета обикновенни бисквити
150 грама захар
1 супена лъжица мед
1 кутия подсладено кондензиран мляко /397 грама/
200 грама фъстъчено масло
250 грама крема сирене PHILADELPHIA
400 грама течна неподсладена сметана
150 грама разтопено масло +още 40 грама масло за карамела
200 грма черен шоколад
200 грама печени орехи не начукани.

Приготовление:Натрошават се бисквитите на малки парченца,заливат се с разтопеното масло и 1 кутия подсладено кондензирано мляко и така полученият блат се разпределя в тортена форма.Пристъпваме към приготвянето на ореховият крокан:150 грама захар се карамелизира,добавя се 1 супена лъжица мед,40 грама масло и сметаната.Сместа започва да ври това да не ви притеснява,така ври няколко минути на котлона и после се дърпа като се прибавят орехите.Остовя се да изстине и втърди.Правим си крем като разбиваме крем сиренето със захар и фъстъченото масло,прибавяме и разбитата сметана ,разбита до меки върхове.Всичко това се разбива леко с дървена лъжица или силиконова бъркалка за да не се наруши консистенцията на муса.Върху бисквитения блат се изсипва ореховият крокан не начукан и се разпределя върху цялата повърхност,върху него се изсипва кремът.Най отгоре се залива със шоколадова глазура от 200 грама шоколад и 200 грама сметана.Сметана се загрява до кипване и се излива върху шоколада,всичко се обърква до добра консистенция.

Източник

Млечна желирана салата




250 г варени моркови
100 г замразен или консервиран зелен грах
200 г шунка (колбас по ваш избор)
5 бр. яйца
100 г майонеза
200 г сметана
100 мл пилешки бульон
10 г желатин
бял пипер, горчица, лимонов сок

Яйцата се сваряват твърди. Морковите и шунката се режат на кубчета. Желатинът се разтваря в бульона, загрява се, без да кипва, след това се охлажда. Майонезата се смесва със сметаната, на вкус се добавят бял пипер, горчица, лимонов сок, добавя се охадения бульон с желатина, зеленчуците и шунката. Избраната форма се застила с прозрачно фолио така, че краищата да висят отстрани. Половината салата се разпределя във формата, отгоре се нареждат по дължина едно до друго варените яйца. Отгоре се разпределя втората половина от салатата. Покрива се с висящата част на прозрачното фолио. Леко се почуква формата за да се разпредели салатата равномерно. Оставя се за през нощта в хладилника. на следващия ден се вади, обръща се на това, на което ще се поднася, сваля се фолиото и се украсява по вкус. Реже се се с много остър широк нож.

Източник

10 декември, 2012

Бутер тиквеник





2 опаковки бутер тесто от LIDL
1 кг тиква
200 грама кафява захар Мусковадо
200 грама орехи
2 супени лъжици олио
малко канела и джинджифил
2 пакетчета ванилия
200 мл прясно мляко +100 мл прясно мляко за напръскване след изпичане

Оставих бутер тестото да се размрази,след което го разточих на тънко около 0.5 мм.поръсих с настъргана тиква объркана с препечени орехи , кафява захар и подправките.Навива се на руло и се режат парчета според желанието.Нареждат се в намазана с масло или олио подходяща тава и се пекат на фурна предварително загрята на 180 грасува при мене с вентилатор.След като се зачерви се заливат с прясно мляко и се връщат във фурната за още около 25 минути.След като се извади от фурната отново се напръсква с 1 супена лъжица мляко всяко парче и се наръсва с пудра захар.

Източник

Голяма саварина-по рецепта на Веси Казакова





1/2ч.ч. топло прясно мляко
20г прясна мая
3с.л. захар
3 яйца
3с.л. разтопено масло
3 - 3,5ч.ч. брашно
щипка сол
1/2ч.ч. стафиди, /предварително накиснати в някакъв алкохол/

Сироп
1,5ч.ч. захар
1,5ч.ч. вода
2-3с.л.ром или коняк
или есенция

За украса
1 пакетче суха сладкарска сметана


Първо си активирах маята с 1 чена лъжичка захар,малко прясно мляко и брашно да стане на кашичка и оставих на топло да шупне.Аз замесих моето тесто в машинакта за хляб.Поставих продуктите в последователност както е изискването за това.Разбитите яйца,захарта,разтопеното масло,щипка сол,брашното и най накря шупнала мая.При мене програма за месене и втасване е 7. След като втаса тестото го извадих размесих със стафиди и поставих в кексова форма,която поставих във фурната на 50 градуса да втаса втори път.След което изпекох сварината и след като я извадих я поставих на решетка,да отнеме от влагата и конденза /Така процедирам и при печене на хляб/.Докато се печеше саварината си приготвих сиропа и след като поизстина малко саварината я залях с топъл но не горещ сироп.В съдът в който я бях поставила я обръщах отвре навреме и отгоре и отзолу за да може да попие хубаво.След това си разбих сухата сметана според указанието и гарнирах питата.Изчаках така около 2 часа и я поставих в хладилник.Ако обичате по сиропирани сладки количеството на сиропа може да се увеличи.



Източник

25 ноември, 2012

Бърза бисквитена торта




1 пакет обикновенни бисквити
1 бурканче сладко от сини сливи
1 пакет крем "Парадайз" на Д-р "Йоткер
300 мл прясно мляко за разбиване на крема
прясно мляко за потапяне на бисквитите
смлени орехи за поръсване

Начин на приготвяне:
Потяпяме една по една бисквитите в прясното мляко и ги мажем със сладкото. Крема разбиваме със 300 мл прясно мляко, според упътването на опаковката. Върху кухненско фолио слагаме наредените и намазани бисквити със сладко. Замазваме с крема "Парадайс" поръсваме със орехи. Стягаме хубаво със алуминиево фолио и поставяме във фризера за около 3 часа. После го вадим и го слагаме във хладилника. Режем на диагонал.

21 ноември, 2012

Бърз Бюрек с праз





500 грама праз
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
2 чаени чаши брашно
3 супени лъжици масло или маргарин
копър
чер пипер,малко чубрица
Пикантина
1/2 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжица сода бикарбонат

Разбиват се яйцата,прибавя се киселото мляко с угасената сода в него.Прибавяме маслото подправките,нарязаният на дребно праз,и най накрая брашното с бакпулвера.Всичко това се обърква,не е нужен миксер дори.Сместа се изсипва в подмазана с масло подходяща тавичка и печем до порозовяване.

Източник

17 ноември, 2012

Бананово-кокосов сладкиш- "Мартин"




3 яйца
4 банана
2 1/2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша захар (може да се увеличи)
1 1/2 чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша маргарин
1/2 чаена чаша кокосови стърготини
1/2 чаена чаша шоколад на топчета
2 ванилии
1 пакетче бакпулвер

Сироп:
500 мл прясно мляко
2 супени лъжици мед
"ром" есенция


Глазура:
1 кутия крема сирене 200 гр
1 супена лъжица мед
200 гр бял шоколад
3 супени лъжици прясно мляко


Начин на приготвяне:

В купа разбиваме хубаво яйцата със захарта, след това добавяме олиото и прясното мляко. Бананите намачкваме с вилица и прибавяме в яйчната смес. След това прибавяме брашното, предварително разбъркано със кокосовите стърготини, шоколадовите топчета, бакпулвера и ванилията. Изсипваме в тава за сладкиши. Печем на 180 градуса за 45 минути (или според фурната ви).
След като изстине хубаво сиропирваме със затопленото прясно мляко, в което сме разтворили меда и есенцията.
За глазурата: Разтопяваме на водна баня шоколада с 3-те супени лъжици прясно мляко, добавяме меда. Оставяме да поизстине малко и тогава добавяме крема сиренето. Разбъркваме хубаво с тел за да няма бучки. Готовата глазура слагаме върху сладкиша, настъргаваме отгоре черен шоколад и посипваме със кокосови стърготини.

14 ноември, 2012

Солен кекс-Соня







3 яйца
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша кисело мляко
2 чаени чаши брашно
1/2 пакетче бакпулвер
100 гр.сирене
100 грама кашкавал
магданоз
2 моркова нарязани на малки кубчета /може от туршия/да са по меки
200 грама салам,или някакъв друг колбас /шунка,филе,бекон /
10 маслини
малко Пикантина
1 чаена лъжичка сода
2-3 кисели краставички
3 печени чушки
малко чубрица или риган

Разбиват се яйцата,добавя се киселото мляко разбито със 1 чаена лъжичка сода,добавя се олиото и брашното с 1/2 пакетче бакпулвер.Всичко това се разбърква и се добавя сирене,чушките,морковите,салама или друг вид колбас,краставичките,чубрицата или ригана,маслините,настърган кашкавал /или нарязан на дребни кубчета/,магданоз,всичко това се поръсва с малко Пикантина и накрая цялата смес се разбърква и изсипва в подходяща кексова форма.Печем до готовност.
















10 ноември, 2012

Баница по Гръцки






1 пакет кори за баница
500 гр сирене
50 гр грис
4 яйца
500 мл прясно мляко
1 ч.ч. олио
50 гр сусам

Начин на приготвяне:
В намаслена тава нареждаме на дъното 4 кори като всяка мажем със олио. Посипваме от гриса и едната част от натрошеното сирене. И така продължаваме докато свършат корите. Яйцата разбиваме и ги добавяме към прясното мляко. Нарязваме баницата и поливаме със яйчената смес. Оставяме 10 минути да поеме и поръсваме със сусам. Печем на 180 градуса за около час (или според фурната ви).
Да ви е сладко

30 октомври, 2012

Торта с маскарпоне и сладко от ягоди




3 готови блата
3 опаковки крема сирене Филаделфия по 200 гр
2 опаковки маскарпоне по 250 гр
около 1/2 ч.ч. захар (пиша около, защото захарта слагах на око и вкус)
1 пакетче пудинг ванилия на доктор Йоткер (с варене)
500 мл пр. мляко + 4 с.л. захар за пудинга
100 мл пр. мляко + 2 с.л. захар и малко ром есенция за сиропирване на блатовете
100 гр кокосови стърготини
1 ванилия
1 бял шоколад
1 бурканче ягодово сладко

За крема:
В един голям съд разбъркваме много леко и внимателно маскарпонето (не се бие с миксер, защото се втечнява). В друг по малък разбиваме много хубаво крема сиренето, захарта и ванилията, които после добавяме към маскарпонето. Пудинг ванилията правим според описането на опаковката със 500 мл пр.мляко и захарта в малка тенджерка. Малко преди да се сгъсти добавяме белия шоколад на парченца и кокосовите стърготини. Оставяме пудинга да изситне около час. От сместа на маскарпонето и крема сиренето заделяме малко за измазване на тортата.
В останала част добавяме вече сварения и изстинал пудниг ванилия и разбъркваме внимателно.
Подреждане на тортата:
Вземаме първия блат и го сиропирваме със предварително затопленото пр. мляко със захарта и ром, слагаме половината крем и върху него с лъжица посипваме навсякъде от ягодовото сладко. Така правим и със втория блат. Върху последния трети блат изсипваме бялата смес, която бяхме оставили от маскарпонето и замазваме цялата торта.
Украсяваме с останалото сладко от ягоди и настърган бял шоколад, може и бонбони Рафаело, или по ваш вкус.

21 октомври, 2012

Соленките на Лили Шиварова




3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 чаена лъжичка сода
1 бакпулвер
1 пакетче краве масло разтопено
малко пикантина и сол.
За намазване
3 яйца
200 грама настърган кашкавал
малко червен пипер
чубрица
кимион на прах

Замесваме меко тесто от 3 яйца,кофичката кисело мляко с 1 чаена лъжица сода за хляб и разтопеното масло,От мене си прибавих малко пикантина и сол в тестото.Брашно колкото поеме,да стане меко но не лепнещо тесто.
Разточва се на кора средно дебела.
Отделно разбиваме другите 3 яйца и ги объркваме с настъргания кашкавал,след като сме разточили на кора ръсим с малко червен пипер,чубрица и кимион и отгоре намазваме с кашкавалено-яйчената смес.Режем на правоъгълници според желанието на домакинята в различна големина.Поставяме върху хартия за печене и печем във фурната до зачервяване.

19 октомври, 2012

Патладжани с плънка






4 патладжана
200 грама прошуто или бекон /В оригиналната рецепта не е предложен,но аз сложих/
2 глави лук
1 чаена чаша нарязани орехи
5 супени лъжици олио
2 домата
2 супени лъжици брашно
3 супени лъжици олио за соса
2 чаени чаши прясно мляко
1 глава чесън
сол,чер пипер
магданоз

Патладжаните се измиват,отстраняват се дръжките и в горната част се отрязва капачето.Издълбаваме патладжаните лъжица,като средата нарязваме на дребно.
В подходящ съд запържваме лукът със средата от патладжаните,към края на пърженето добавяме доматите нарязани на дребно и прошутото.Пържи се докато стане на мазнина и прибавяме накаря орехите.Пълним патладжаните и ги запържваме от всички страни.Прехвърляме ги в подходяща тавичка с малко вода и запичаме.След като заври водата намаляме температурата на фурната.През останалото време си запържваме 2 супени лъжици брашно с 3 суп.лъжици олио до златисто.Сваляме от огъня и добавяме прясното мляко и яйцата.С полученият сос заливаме патладжаните и запичаме до готовност на соса до зачервяване.

Източник

07 октомври, 2012

Τρίγωνα Θεσσαλονίκης /Солунски тригуни/



Необходими са 1 пакет листи за баница
100 гр.масло за намазване на листите

За сиропа

1 1/2 чана чаша захар
1 чаена чаша вода

За крема

400 мл прясно мляко

8 супени лъжици нишесте
200 грама захар
4 ванилии
1 супена лъжица масло

За сметановият крем
200 мл готварска сметана
1 чаена чаша захар

Разстиламе листите и вземаме един по един като го намазваме с разтопено масло и сгъваме на половин и още един път на поливина,получава се една дълга тясна лента.След това започваме да сгъваме на триъгълник.
След това нареждаме в тавичка постлана с хартия за печене и печем във предварително затоплена фурна до получаване на златист цвят.След като станат готови ги изваждаме на скара леко да отдъхнат и изстинат.След това с нож се разрязва така,че да се получи джоб. Топим ги в горещият сироп и ги оставяме на скарата да се отцедят.
  През останалото време си правим крема:Завира млякото заедно с яйцата,захарта ,нишестето и ванилията  до гъст крем.След като стане готов го изчакваме да изстине съвсем,за да можем да го смесим с разбитата сметана./В никакъв случай не трябва кремът да е топъл,защото кагато се смеси със сметаната  ще стане рядък а сметаната на  мляко.Оставяме си малко от разбитата сметана за шприцоване най отгоре върху крема,разбира се това е по желание./
Пристъпваме към пълненето на тригуните. .След като ги напълним ги поставяме в подходящ съд или тавичка да постоят но най хубави са на другият ден.






Източник

03 октомври, 2012

Мини бананов кекс без яйца

3 ч.ч. Брашно
1 ½ ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. Диетичен маргарин
2 с.л. Течен подсладител
2 банана
1 бакпулвер
1 пакетче кора от лимон на доктор Йоткер
Ванилия

Начин на приготвяне:


Смесваме всички сухи продукти в една купа, а в друга разбъркваме хубаво предварително затопленото прясно мляко, течният подсладител и маргарина. Течните съставки добавяме към сухите и разбъркваме хубаво. Намачкваме двата банана и добавяме към сместа. Изсипваме в предварително намаслена кексова форма и печем на 180 градуса за около час (или според фурната ви).

29 септември, 2012

Кокосово-шоколадов чийзкейк -Катерина


1 пакет и половина Weetabix Chocolate /шоколадови овесени трици/
3 кутии по 300 гр крема сирене /аз използвах PHILADELPHIA/
1 кутия неподсладено кондензирано мляко
1 пакет и половина кокосови стърготини
1 шоколадов кувертюр
1 пакетче желатин (за 500 гр)
2 ванилии
2 с.л. маргарин
2 с.л. мед
1 ч.ч. вода (може и повече да поеме)
капсула есенция `ром`
диетичен течен подсладител
1 бял шоколад (за кокосовите топчета)

Начин на приготвяне:

Шоколадовите трици натрошаваме в купа и ги объркваме хубаво със маргарина, водата в която предварително сме разтворили меда и есенцията (трябва да стане гъста каша). Разстиламе в тавата и печем за около 20 минути във фурната на 200 градуса. Докато се пече блата в тенджерка изсипваме кондензираното мляко и пакета кокосови стърготини, и варим до сгъстяване. Оставяме да изстине. Изваждаме блата от фурната, и оставяме също да изстине. В друга купа разбиваме хубаво крема сиренето и течният подсладител (тук зависи колко сладък искате да е крема, аз сложих около 2 мерителни капачки подсладител). Изстиналата кокосова смес добавяме към крем сиренето и разбъркваме хубаво с лъжица. Най-накрая към крема добавяме и предварително разтвореният желатин. Готовият крем изспиваме върху блата и слагаме във хладилника да се стегне. След като постегне крема разтапяме на водна баня кувертюрата с малко прясно мляко. Изсипваме шоколада върху крема и връщаме отново във хладилника.
За кокосовите топчета разтапяме на водна баня белият шоколад и объркаваме хубаво с около половин пакетче кокосови стърготини. Оформяме на топчета с които украсяваме чийзкейка.

16 септември, 2012

Сладкиш с крем сирене и сини сливи





3 яйца
140 гр. меко масло
200 гр. ч.ч. захар
200 гр.. брашно
1 препълнена ч.л. бакпулвер
ванилия
300-400гр. сливи, нарязани на парченца
За крема
1 яйце
220гр. извара или друго крем сирене/при мене PHILADELPHIA/
1ч.л. ванилия
3 с.л. пудра захар

Разбиваме яйцата със захарта,прибавяме маслото или маргарина,брашното с бакпулвера и ванилията.
В друг отделен съд разбиваме крем сиренето с яйцето,захарта и ванилията.
В подходяща форма изсипваме половината от сместта и върху него на купчинки слагаме от крем сиренето,нареждаме сливите,и пак с помощта на лъжица правим разхвърляни купички от тесто и смес от крем сирене.Най отгоре нареждаме останалите парченца от сини сливи и печем на 180 градуса.
Източник

13 септември, 2012

Лазаня с тиквички




9 сухи кори за лазаня,които не се бланшират предварително
1 с. л. зехтин
1 глава кромид лук
6 средни тиквички
2 скилидки чесън
450 г извара или Рикота
2 яйца
копър
100 г настърган Пармезан или Балкан
30-40 г пресен босилек
350 г готов доматен сос за спагети
сол и смлян черен пипер на вкус

Тиквичките се настъргн(ват на едро ренде и после се изцеждат хубаво.В голям тиган се сгорещява мазнинатаПрибавят се лукът и чесънът.
Запържват се до омекване и златист цвят.
Добавят се тиквичките и се пържат 3-4 минути.
Прибавят се 250 г Рикота (извара), 75 г сирене Пармезан (Балкан), босилек, сол и черен пипер.
Всичко се разбърква.
Отделно в друга купа се разбиват яйцата и се прибавят 200 г Рикота (извара).
Сместа се разбърква до еднородно състояние.
В правоъгълна форма се поставя 1/3 от доматения сос.
Отгоре се нареждат 3 листа паста, така че леко да се застъпват.
Покриват се с 1/2 от сместа с тиквичките.
Отново се залива с 1/3 от доматения сос, 3 листа паста и 1/2 от тиквичките.
Пак 1/3 от доматения сос и 3 листа паста.
Накрая се изсипва изварената смес и се поръсва с останалото настъргано сирене.
Лазанята с тиквички се пече 20-30 минути.
Източник

08 септември, 2012

Торта със сини сливи




175 грама масло
250 грама брашно
5 яйца
1 чаена чаша начукани орехи
пудра захар
1 чаена чаша сини сливи
1 чаена лъжица галета
ванилия,ромова есенция

Разбива се размекнатото масло с 3 супени лъжици пудра захар,прибавят се 4
жълтъка+1 цяло яйце.Разбиваме хубаво и прибавяме орехите и брашното.В тортена форма изсипваме тази маслена смес и нареждаме сливите с дъното нагоре.
Разбиваме 4 белтъка на пяна прибавяме 1 чаена чаша пудра захар,разбиваме хубаво и прибавяме галетата с ромовата есенция.
Изсипваме върху сливите и печем до готовност.

Източник

02 септември, 2012

Редено с кайма



500 г кайма
2 глави лук
1 патладжан
1 тиквичка
2 средни картофа
1 морков
сол,аз слагам и малко Пикантина
черен пипер
червен пипер
кимион
лют червен пипер
магданоз
1 малък домат, настърган
2-3 с.л. олио
1 филия бял хляб за каймата
1 яйце

Предварително приготвям каймата като за кюфтета.В подходяща купа слагам каймата чуквам яйцето и прибавям подправки според вкуса.Прибавям и накиснатата филия в малко прясно мляко.Обърквам си каймата и правя кюфтета,оставям ги настрана .Нарязвам патладжана, тиквичката и картофите на шайби.Пристъпваме към подреждането на ястието.В оригиналната рецепта се готви в пръстен гювеч но аз го направих в йенска тавичка.Подреждаме в изправен ред парче патладжан,парче тиквичка,парче картоф, аз наредих и нарязан на шайби червен лук,и кюфте.Така подреждаме докато свършат продуктите.Наръсваме с олио и заливаме с много малко вода,защото зеленчуците ще си пуснат водата.Завива се с алуминиево фолио и се пече докато всички зеленчуци омекнат.

Източник

30 юли, 2012

След почти едногодишно отсъствие ето ме отново така да се каже в редиците на блогерите.Бях в страната на викингите Норвегия.Оставам със смесени чувства от посещението ми в тази държава.Но това ще бъде тема на размисъл в следващите ми постове.Сега пускам няколко от многото снимки които сме правили и е правил моят син.Намирах се на остров Хитра на 170 км.от гр.Трондхайм-старата столица на Норвегия.Районът е известен като туристическа атракция за многобройните рибари от страната и чужбина,предимно германци.Надявам се,че моите рецепти които ще пускам от тук нататък ще заинтересуват всички Вас.
Синът ми на риболов
Това виждах почти всеки ден от прозореца на хола
Един много красив водопад,сниман в далечината
Красиви снимки от един от фиордите на Норвегия

31 октомври, 2011

Бърз и лесен чийзкейк

2 пакета бисквити
300 мл-сметана течна
240 мл.подсладено кондензирано мляко
300 гр. крема сирене
Мармалад по желание който какъвто вид иска
150 гр-масло или маргарин


Приготовление


Разтопяваме маслото в някакъв подходящ съд.Смиламе бисквитите в блендер и размесваме със разтопеното масло.В подходящ съд или в подходящи чаши,разстиламе бисквитената смес.Разбиваме сметаната на крем,в отделен съд разбиваме подсладеното кондензирано мляко със сиренето крема.Смесваме двете смеси и разстиламе върху бисквитената смес.Слагаме в хладилник докато стегне.Преди сервиране се намазва с някакъв вид мармалад по желание и отгоре се гарнира или с натрошени орехи,бадеми,лешници.Тука вече за гарнитура работи вашата фантазия.

Източник

26 август, 2011

Зеленчуково пастицио



1 пакет спагети за пастицио
200 грама моркови
250 грама броколи
250 грама карфиол
150 грама грах
300 грама гъби
2 зелени чушки
100 грама топено сирене със зелени подправки
4 филийки кашкавал за тост
сол,чер пипер,чесън,чубрица,магданоз
Зеленчукова пикантина.

За доматеният сос

2-3 домата
3 червени печени чушки
2 глави лук
подправки /сол,чер пипер,чесън,Зеленчукова пикантина/

Сос Бешамел

2 литра пр мляко,
10 лъжици брашно,
4 яйца
2, сол, малко чер пипер,
1 щипка канела
1 лъжица маргарин или масло
1/2 кутия топено сирене Esquiza или Philadelphia,ако са с подправки още по добре
200 грама настърган пармезан или твърд кашкавал

Спагетите ги полусваряваме (не трябва да са меки). Разстиламе ги в намазана тава и през това време си приготвяме плънката от зеленчуците и подправките. Броколите, морковите, карфиола и зелените чушки ги бланшираме в подсолена вода за много малко, около 5 минути.. Грахът и гъбите също се бланшират, но за по дълго време, около 10 минути.

Пристъпваме към приготвянето на доматеният сос.

Лукът се запържва. Добавят се настърганите домати, подправките, и след като позаври се добавят и печените червени чушки.

След като сме разстлали спагетите в подходяща тава ги наръсваме с подправките и разпределяме топеното сирене на малки кубченца между тях. Слагаме половината от доматеният сос върху спагетите, нареждаме граха, морковите, зелените чушки и гъбите.редовете зеленчуци се поръсват с малко зеленчукова пикантина. Върху тях нареждаме филийките кашкавал за тост. Отгоре нареждаме зеленчуковата смес от броколи и карфиола и зелените чушки. Залива се с останалия доматен сос. Слагаме във фурната да се запече за около 10 минути. .През това време приготвяме бешамела.
Слагаме прясното мляко на котлона да се загрява,като същевременно отделяме малко от него за брашното.В размитото брашно прибавяме разбитите яйца,подправките, и сипваме в топлото мляко.Бърка се да не загори до сгъстяване. Като се сгъсти добавяме маслото или маргарина.След като изстине прибавяме топено сирене и най накрая настърганият пармезан или кашкавал.
След като е готов бешамела го заливаме върху зеленчуците и оставяме пастициото да се запече само на горен реотан във фурната около 40 минути, или до готовност на бешамела (според фурната).

02 май, 2011

Тирамису- ІІ вид


1 пакет бишкоти,
2 пакетчета "Парадайз" на доктор "Йоткер" - мляко с кафе,
1 пакетче на доктор "Йоткер" за торти / ванилия /
200 гр обезсолена извара.
1 чаена лъжичка нес кафе и ромова есенция за сиропиране на бишкотите.
100 гр шоколад ,
Шоколадови пръчици за отгоре.

Двете пакетчета "Парадайз" ги разбиваме според указанията на опаковката,след това крем ванилия за торти, после към него добавяме изварата, разбиваме хубаво и тогава добавяме и мока крема "Парадайз". Бишкотите потапяме за малко в предварително разтвореното нес кафе с топла вода и ромова есенция. Нареждаме половината от бишкотите, покриваме с половината крем, наръсваме с настърган шоколад.Нареждаме останалите бишкоти и покриваме с другата половина от крема. Украсата е по ваше желание. Аз поръсих със шоколадови пръчици.

18 април, 2011

Мъфини баклава



Отдавна погледа ми се беше спрял на тази рецепта на TANITA,и ето че намерих време да ги приготвя и се уверя в това,че не е трябвало да се отлага дълго време,защото наистина са вкусни и оригинални мъфини.

За пълнежа

1 чаена чаша счукани орехи
100 грама захар
6 супени лъжици разтопено масло

За мъфините

2 чаени чаши + 14 супени лъжици брашно
1 бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода
2 яйца
6 супени лъжици масло
150 гр.кисело мляко
140 мл.прясно мляко
малко карамелен топинг за заливката

Предварително се приготвя пълнежа.В друг отделен съд се разбиват яйцата със захарта,и постепенно се прибавят останалите продукти.Във формичките за мъфини насипваме малко от сместа за мъфини,слагаме малко от пълнежа и допълваме пак с мъфинена смес.Печем на умерана фурна до готовност.Веднага след изваждането се поливат с мед,но понеже нямах мед, а имах карамелен топинг,ги залях с тях и наистина вкусът им стана превъзходен.

Ябълкова шарлота в машина за хляб



Рецептата е на LABREX от готварският форум на "Бг-мама"В оригиналната рецепта не присъства мазнина,но аз добавих 25 грама масло и малко смлени орехи,както и малко какао.


3 яйца
200 гр.захар
1 бакпулвер
300 грама брашно
ванилия
25 грама масло
стафиди,ябълки нарязани на парченца
50 гр. смлини орехи орехи.
1 ч.л какао

Предварително разбивам яйцата със захарта и изсипвам в казанчето на машината.Посредователно прибавям брашното и маслото.В момента на измесване при сигнала за допълване прибавям стафидите,нарязаните ябълки на парченца и най накрая орехи-На програма за кекс при мене 6 оставям машината да си свърши работата до край.

14 април, 2011

Бисквитена торта с нус нугат крем




2 пакета обикновенни ръжени бисквити
300 грама нус нугат,
200 гр черен шоколад,
50 мл прясно мляко,
ромова есенция,
50 гр смлени лешници (може и повече),
1 кафяна чашка нес кафе-

Разтопяваме нугата, шоколада и прясното мляко на водна баня, бисквитите потапяме леко в кафето и нареждаме в подходяща тавичка,Слагаме от шоколадовата смес, поръсваме с лешници,повтаряме така докато свършат бисквитите, най отгоре поръсваме обилно със останалите лешници

26 март, 2011

Тутманик без втасване



Още една прекрасна рецепта на AELIS.Толкова пухкав,бърз и най вече без продължителните чакания на втасване и разточване.

жива мая 20 грама
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
4 яйца /3 цели яйца+ 1 белтък за тестото/ 1 жълтък за намазване отгоре
220 мл- вода
180 гр. масло или маргарин
300 грама сирене
брашно около 700 грама

Аз замесих тестото в хлебопекарната,като поставих продуктите в съответният ред./вода,сол,захар,брашно.Активирах преди това маята с малко вода и захар и изсипах върху брашното.-
След като тестото бъде готово,се разточва на брашняна повърхност,като се стремим да получим квадрат,мажем с масло или маргарин и ръсим със сирене.Сгъваме краищата като на плик и разточваме наново и пак мажем с масло или маргарин и ръсим със сирене.Така още 1 път.Общо 3 пъти разточваме и мажем с масло и ръсим със сирене.След това сгъваме пак като на плик и със сгъната част надолу поставяме тутманика в подходяща тавичка за печене,разрязваме на малки парчета, мажем със жълтък и пускаме само на долна фурна да се пече около 30 минути на около 170 градуса.. Докато се пече тестото си бухва.След това пускаме и отгоре да се опече.

26 февруари, 2011

Захарни възелчета



От блогът на AELIS вниманието ми грабнаха тези възелчета,и веднага реших да ги направя.Благодаря ти Аелис за тази хубава рецепта.Стават бързо и най вече са много вкусни,пухкави и мекички.

1 ч.ч. прясно мляко
20 гр. жива мая
1/2 ч.ч. олио
2 яйца
2 ванилии
около 500 гр. брашно
кристална захар

Аз измесих тестото в машината за хляб,та при измесването може би отидоха около 600 грама брашно.Първо се активира маята с една чаена лъжичка захар малко прясно мляко и брашно.В машината поставих продуктите според реда на поставяне.След това готовото тесто сложих в хладилник за 2 часа.Изваждаме оттам и късаме парченца с големината на орех.Изтегляме фитил който връзваме на възелчета.Овалваме в кристална захар,нареждаме в подходяща тава покрита с хартия за печене, и печем в предварително затоплена фурна.

25 януари, 2011

Бисквитена торта с 3 вида крем



2 пакета маслени бисквити
500 мл .прясно мляко
1 малка бутилка безалкохолна газирана Фанта-портокал
1 малка бутилка безалкохолна газирана лимонада
1 пакетче портокалово нишесте
1 пакетче лимоново нишесте

Сваряваме прясното мляко и прибавяме ваниловото нишесте.Разбъркваме докато стегне и сваляме от котлона.
Портокалово нишесте се приготвя според указанията ,но се вари с газираното безалкохолно Фанта-портокал,до сгъстянаве на крема.

Лимоновото нишесте се приготвя според указанията,но се вари с газираната безалкохолна лимонада,до сгъстяване на крема.

В подходяща тавичка започваме да нареждаме ред бисквити,ванилов крем,ред бисквити портокалов крем,ред бисквити лимонов крем.Поставяме в хладилник за да стегне за една нощ.


Източник

Бисквитена торта с шоколадов и мока мус




За бисквитеният блат

125 грама масло или маргарин
4 чаени лъжички какао
1 кутия подсладено кондензирано мляко
2 пакета обикновенни бисквити
4 чаени лъжички коняк или друг алкохол

За шоколадовият мус

200 грама бял шоколад
200 мл.сметана
100 мл прясно мляко
1 пакетче желатин

За мока мус

1 кутия сметана 200 мл.от малките кутийки
1 кутия подсладено кондензирано мляко
150 грама шоколадов кувертюр или натурален шоколад
1 чаена лъжица нес кафе предварително разтворено в малко вода
1 пакетче желатин

Подготовка:
В подходящ съд разтопяваме маслото,прибавяме какаото,подсладеното кондензирано мляко,прясното мляко,коняка или друг аромат като натрошаваме бисквитите.Разбъркваме добре до еднородна смес.

Шоколадовият мус

В тенджерка слагаме прясното мляко след като леко заври натрошаваме шоколадовият кувертюр. Бъркаме до получаване на еднородна смес и сваляме от котлона,След като се охлади, прибавяме сметаната разбита на сняг и рабъркваме леко.Приготвяме си желатина според указанието и най накрая прибавяме и него.Оставяме за малко в хладилник да стегне леко мусът.


За мока мус

Разтопяваме шоколадовият кувертюр на водна баня.Разбиваме сметана заедно със подсладеното кондензирано мляко и кафето.Приготвяме си желатина според указанието и най накрая прибавяме и него.Оставяме за малко в хладилник за да стегне малко мусът

В подходяща тавичка изсипваме малко от бисквитената смес,отгоре насипваме от шоколадовияат мус,след това пак от бисквитената смес и най отгоре завършваме с мус мока.По желание може да се смени редът на подреждане на мусовете.

Източник

Суфле с кадаиф и зеленчуци

1 опаковка кадаиф
500 грама спанак
1 маруля
1 тиквичка настъргана
1 парче праз нарязано на малки парчета
1 пиперка
4 картофа
2 малки глави лук
200 грама сирене
2 чаени лъжици сирене крема
От зелените подправки аз използвах /,дивисил,целина,магданоз/
сол,пипер
200 грама различни твърди сирена /кефалотири,гравиера/
2 яйца
1 1/2 чаена чаша прясно мляко

Приготвяне:

Разтваряме кадаифа и поставяме в подходяща тавича /за предпочитане е огнеупорна тавичка/ Отгоре нареждаме един ред картофи нарязани на филийки,предварително изпържени и отцедени от олиото,на кухненска домакинска хартия.
В отделна тенджерка запържваме лукът,празът,спанакът и останалите зеленчуци /тиквичката,пиперката и марулята/.Прибавяме подправките и настърганото сирене заедно със сиренето крема.Изсипваме всичко това върху картофите и най отгоре настъргваме твърдите сирена /Кефалотири и гравиера/ Разбиваме 2 яйца и заедно с прясното мляко изливаме върху така приготвената смес.Оставя се около 10 минути така за да може да попие в кадаифа и се пече до готовност.Сирената трябва да получат една хубава коричка но не да прегарят.


Източник

19 януари, 2011

Шоколадово ванилов чийзкейк




1 пак. бисквити при мене бисквити за торта с мляко
7-8 с. л. разтопено масло
1 ч. л. канела
2 с. л . кафява захар

За пълнежа.
4 яйца
1 ч.ч. кафява захар
500 гр. извара /аз използвах -кашкавалена-по мазна но безсолна/
200мл. сметана
1 пакет ванилов крем на "Д-р Йоткер" без варене
100гр натурален шоколад

Смиламе бисквитите, прибавяме останалите продукти и бъркаме до еднородна смес,Разстила се в подходяща тортена форма с откопчаващи се страни.Притискаме добре с ръка и правим борд. Печем 10-15 мин. на 150 градуса. Оставяме да изстине.
През това време разбиваме белтъците на сняг . Отдело смесваме жълтъците, захарта, сметаната,изварата и пудинга. Отделяме 1/3 от тази смес и прибавяме към нея разтопения на водна баня 1/2 шоколад като бъркаме с миксер. Прибавяме белтъците към двете смеси и редуваме в центъра на тавичката бяла с шоколадова смес, Печем на 150-160 градуса. Изваждаме и оставяме да изстине.
Отгоре украсата и гарнирането са по желание.С останалият разтопен шоколад , смлени ядки,кокосови стърготини,сладко или нещо друго.

Източник